Tajna mršavljenja? Birajte minimalno prerađenu hranu
Ljudi koji jedu manje prerađene hrane gube više kilograma od onih koji konzumiraju uglavnom ultraprerađenu, pokazuje novo istraživanje. Dok su obe grupe učesnika smršale, oni koji su se hranili namirnicama sa minimalnim stepenom prerade izgubili su duplo više kilograma.
27-08-2025
|11:40
|Autor / Izvor: Naxi media, Medical news today
Ključ uspeha u obe grupe bila je uravnotežena ishrana, ali se razlikovala po tome koliko je procesuirane hrane sadržala.
Rezultati istraživanja
Učesnici koji su jeli minimalno prerađenu hranu unosili su u proseku 289 kalorija manje dnevno i izgubili oko 2% telesne težine, što bi za godinu dana moglo da znači i do 13% kod muškaraca i 9% kod žena.
Oni koji su konzumirali ultraprerađenu hranu unosili su manje kalorija, ali samo 119 kalorija dnevno, i u proseku izgubili 1% težine.
Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Medicine.
Manje procesuirane hrane - manje žudnje
U studiji je učestvovalo 55 ljudi, podeljenih u dve grupe – jednu sa minimalno prerađenom, a drugu sa ultraprerađenom hranom. Dijeta je trajala osam nedelja, nakon čega su grupe menjale režime ishrane.
Hrana je dostavljana učesnicima i bila je u skladu sa britanskim vodičem za zdravu ishranu (UK Eatwell Guide). Učesnici su mogli da jedu koliko žele, a istovremeno su popunjavali upitnike o žudnji za hranom.
Rezultat: oni koji su jeli manje prerađene hrane uspešnije su odolevali žudnji i u proseku su gubili više kilograma.
Neočekivan nalaz
Iako se ultraprerađena hrana obično povezuje sa lošim ishodima po zdravlje, istraživači su zabeležili iznenađujući rezultat – u grupi koja je jela više takve hrane nivo „lošeg“ LDL holesterola bio je niži. Stručnjaci ističu da je moguće da se radilo o specifičnim namirnicama sa manje zasićenih masti ili obogaćenim sastojcima koji snižavaju holesterol.
Ipak, dijetetičari upozoravaju da se nalazi moraju posmatrati oprezno i u kontekstu celokupne ishrane.
Zašto uravnotežena ishrana pomaže mršavljenju?
Nutricionisti se slažu da je glavni razlog mršavljenja u obe grupe to što su se učesnici pridržavali uravnotežene i hranljive ishrane, a ne samo zato što su smanjili ultraprerađene namirnice.
Kako navodi dijetetičarka Mišel Rutenstajn:
„Uravnotežena, nutritivno bogata ishrana podržava regulaciju telesne težine, zdravlje srca, metabolizam i zdravo starenje. Dok su ultraprerađene namirnice često povezane s lošim ishodima, još je važnije šta biramo da uključimo u ishranu.“
Slično mišljenje deli i dr Mir Ali, hirurg specijalizovan za gojaznost:
„Ultraprerađena hrana često sadrži aditive koji mogu biti štetni, zato je najbolje ograničiti je. Najvažnije je birati kvalitetne izvore nutrijenata.“