-
Poslednjih 5 pesama
- Doris Dragović - Sto je od mene ostalo
- Bijelo dugme - Padaju zvijezde
- Massimo Savic - Moja Ljubica
- Cacadou Look - Tako Lako
- Oliver Dragojević - Sto To Bijese Ljubav
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Mekane kiflice sa kremom
Da li postoji neko ko ne voli kiflice sa kremom? Ako ih ranije niste pripremali, imajte na umu da je ovaj recept veoma jednostavan i da je teško da pogrešite sa njim.
Teleći gulaš sa paprikom
Recept za prave gurmane i ljubitelje kuvanih jela. Paprika ovom jelu daje posebnu aromu i sigurno će vam prijati u ovom periodu kada se lagano opraštamo od letnjih dana i ulazimo u jesen...
-
Zdravlje
Šta uzrokuje tamne podočnjake i kako ih ublažiti?
Tamni kolutovi ispod očiju (poznati i kao periorbitalna hiperpigmentacija) mogu se pojaviti iz više razloga - genetike, alergija, umora, dehidratacije i drugih faktora. Mada nisu opasni po zdravlje, mogu uticati na samopouzdanje. Postoje kućni i medicinski tretmani koji mogu pomoći u ublažavanju njihovog izgleda.
Da li je bundeva voće ili povrće i koliko je zapravo zdrava?
Večita dilema: da li je bundeva povrće? Ali ima semenke, pa znači da je voće? A da li se bundeva razlikuje od tikve ili tikvice? Dok provodite sate pripremajući pitu ili čorbu od bundeve, ovakva pitanja lako mogu da vam padnu na pamet...
-
Putovanja
Evropska prestonica sa najlepšim kruzer lukama na svetu
U poređenju desetina glavnih kruzer luka širom sveta, osiguravajuća kompanija AllClear je samo jednoj dodelila savršenih 100 poena - možete li pogoditi koja?
Jesenji šarm Pariza: Idealan period da posetite ovaj grad
Pariz je predivan u svako doba godine, ali tokom jeseni njegov šarm posebno dolazi do izražaja. Šetnje kroz zlatno lišće, miris kiše i toplih kroasana stvaraju neponovljivu atmosferu koja ovu sezonu čini nezaboravnom. Iskoristitite zato ovaj period i posetite grad koji će vas opčiniti svojom neverovatnom energijom.
-
Preporučujemo
Najlakši način da očistite peglu
Ako koristite peglu na paru, neophodno je da vodite računa, jer neadekvatna upotreba i izbegavanje čišćenja mogu da dovedu do pojave kamenca, buđi i oštećenja ploče.
Naučite da perete veš kao profesionalac i očuvate odeću!
Kažu da su pravila tu da bi se kršila, ali to nikako ne važi za pranje veša. Jedna pogrešna odluka može uništiti vašu omiljenu majicu ili pantalone zauvek. Kako da garderoba što duže ostane sveža i očuvana? Pratite jednostavna pravila...
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.36 117.18 118.00 CHF 124.70 125.58 126.46 USD 98.64 99.34 100.03
-
Svetski dan kokica: Obavezno ga proslavite danas
Postoji neraskidiva veza između kokica, filmova i serija, a ako ste ljubitelj ove zdrave grickalice, danas posebno nemojte da zaboravite da ih pripremite.
19-01-2024 | 10:48 | Autor/Izvor: Naxi media
Foto: Bigstock, mikeledray
Osoba koja je izumela aparat za kokice bila je Čarls Kritors (Charles Cretors). Inspiraciju za stvaranje prvog aparata za kokice dobio je kada je nabavio aparat za pečenje kikirikija kako bi proširio asortiman svoje prodavnice. Nije bio zadovoljan postojećim aparatom, pa ga je potpuno redizajnirao. Nakon preseljenja u Čikago, 2. decembra 1885. godine kupio je licencu koja mu je omogućila da testira svoj novi aparat ispred svoje radnje.
Kritorsov aparat za kokice koristio je ulje za prženje kokica i kikirikija, pokretan malom parnom mašinom. Ovaj uređaj predstavljao je prvi automatizovani aparat za kokice, koji je patentiran 1893. godine. Iste godinu, Kritors je svoj izum predstavio na Svetskom sajmu u Čikagu, gde je postigao veliki uspeh i privukao pažnju posetilaca svojim neodoljivim mirisom vrućih kokica i kikirikija.Do početka 20. veka, Čarls Kritors je stvorio inovativnu mobilnu mašinu za pravljenje kokica koju su ljudi gurali ili su je vukli konji. Ove nove mašine nisu samo bile funkcionalne, već su takođe privlačile pažnju svojim izgledom, jer su imale veselu maskotu i parnu pištaljku koja je obaveštavala ljubitelje kokica da je mašina stigla u njihovu blizinu. Kako je u tom periodu masovno počela da se koristi električna energija, Kritors je osmislio i aparat za kokice sa električnim motorom.
Uz rast popularnosti filmova tokom 1920-ih i Velike depresije, kokice su postale pristupačna i izuzetno omiljen agrickalica. Zbog toga je 1938. godine, Kritors dizajnirao aparat za kokice koji je mogao da proizvodi velike količine, zadovoljavajući potražnju za kokicama koje su se prodavale u bioskopima.
Šta o kokicama kažu nutricionisti?Godinama unazad nutricionisti tvrde da su kokice izvanredan izbor za užinu, ističući njihovu izuzetnu hranljivost zbog visokog sadržaja vlakana i antioksidansa polifenola koji podržava imunološki sistem. Važno je samo da ih spremate na vrlo malo ulja i da ih ne dodajete previše soli.
Kokice obiluju vitaminima B grupe i sadrže značajne količine minerala kao što su kalijum, fosfor i magnezijum. Ono što ih dodatno izdvaja od drugih grickalica jeste odsustvo aditiva. Ipak, to ne važi za industrijske kokice i kokice koje se pripremaju u mikrotalasnoj pećnici... Uvek pre birajte običan kukuruz kokičar koji možete da pripremite u svojoj kuhinji.
Evolucija kokica
Danas se kokice pripremaju na različite načine, a često im se dodaju i začini poput čilija, karija, suvog začina ili belog luka u granulama... Omiljene su kokice pripremljene na puteru ili na kokosovom ulju. A ako ipak preferirate slatko, na internetu danas možete da pronađete mnogobrojne recepte za slatke kokice sa čokoladom ili kikiriki puterom.
Danas obavezno uživajte uz kokice i pustite svoj omiljeni film! -
Pročitajte i...
Šimpanze svakodnevno piju alkohol: Evo koliko bi to bilo kod ljudi
Šimpanze konzumiraju najmanje jedno alkoholno piće dnevno dok jedu zrelo, fermentisano voće, pokazuje studija objavljena u sredu, koja istražuje jedan od mogućih razloga zbog kojih ljudi vole alkohol.
Novi japanski rekord: Skoro 100.000 ljudi starijih od 100 godina
Broj ljudi u Japanu koji su napunili ili prešli stotu godina dostigao je neverovatnih 99.763, postavljajući novi rekord po 55. put zaredom. Među njima, žene čine ogromnih 88 odsto, što dodatno ističe dugovečnost japanskih dama.
Zašto plač bebe može da izazove osećaj toplote kod odraslih?
Ako vam zvuk plača bebe izaziva crvenilo lica, niste ništa umislili. Novo istraživanje otkriva da bebin plač, posebno onaj koji signalizira bol zaista izaziva „topli talas“ na licu odraslih, verovatno kao način da nas podstakne na reakciju.
Deset stvari koje generacija Z nikako ne podnosi kod Milenijalaca!
Milenijalci su poznati i kao Generacija Y, a rođeni su u periodu između ranih 1980-ih i sredine 1990-ih. Nakon njih došla je generacija Z (Gen Z), takođe poznata kao Post-Milenijalci, Zoomeri ili iGen, odnosno oni rođeni od sredine 1990-ih do ranih 2010-ih.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: