Svetski dan kokica: Obavezno ga proslavite danas
Postoji neraskidiva veza između kokica, filmova i serija, a ako ste ljubitelj ove zdrave grickalice, danas posebno nemojte da zaboravite da ih pripremite.
19-01-2024
|10:48
|Autor / Izvor: Naxi media
Osoba koja je izumela aparat za kokice bila je Čarls Kritors (Charles Cretors). Inspiraciju za stvaranje prvog aparata za kokice dobio je kada je nabavio aparat za pečenje kikirikija kako bi proširio asortiman svoje prodavnice. Nije bio zadovoljan postojećim aparatom, pa ga je potpuno redizajnirao. Nakon preseljenja u Čikago, 2. decembra 1885. godine kupio je licencu koja mu je omogućila da testira svoj novi aparat ispred svoje radnje.
Kritorsov aparat za kokice koristio je ulje za prženje kokica i kikirikija, pokretan malom parnom mašinom. Ovaj uređaj predstavljao je prvi automatizovani aparat za kokice, koji je patentiran 1893. godine. Iste godinu, Kritors je svoj izum predstavio na Svetskom sajmu u Čikagu, gde je postigao veliki uspeh i privukao pažnju posetilaca svojim neodoljivim mirisom vrućih kokica i kikirikija.
Do početka 20. veka, Čarls Kritors je stvorio inovativnu mobilnu mašinu za pravljenje kokica koju su ljudi gurali ili su je vukli konji. Ove nove mašine nisu samo bile funkcionalne, već su takođe privlačile pažnju svojim izgledom, jer su imale veselu maskotu i parnu pištaljku koja je obaveštavala ljubitelje kokica da je mašina stigla u njihovu blizinu. Kako je u tom periodu masovno počela da se koristi električna energija, Kritors je osmislio i aparat za kokice sa električnim motorom.
Uz rast popularnosti filmova tokom 1920-ih i Velike depresije, kokice su postale pristupačna i izuzetno omiljen agrickalica. Zbog toga je 1938. godine, Kritors dizajnirao aparat za kokice koji je mogao da proizvodi velike količine, zadovoljavajući potražnju za kokicama koje su se prodavale u bioskopima.
Šta o kokicama kažu nutricionisti?
Godinama unazad nutricionisti tvrde da su kokice izvanredan izbor za užinu, ističući njihovu izuzetnu hranljivost zbog visokog sadržaja vlakana i antioksidansa polifenola koji podržava imunološki sistem. Važno je samo da ih spremate na vrlo malo ulja i da ih ne dodajete previše soli.
Kokice obiluju vitaminima B grupe i sadrže značajne količine minerala kao što su kalijum, fosfor i magnezijum. Ono što ih dodatno izdvaja od drugih grickalica jeste odsustvo aditiva. Ipak, to ne važi za industrijske kokice i kokice koje se pripremaju u mikrotalasnoj pećnici... Uvek pre birajte običan kukuruz kokičar koji možete da pripremite u svojoj kuhinji.
Evolucija kokica
Danas se kokice pripremaju na različite načine, a često im se dodaju i začini poput čilija, karija, suvog začina ili belog luka u granulama... Omiljene su kokice pripremljene na puteru ili na kokosovom ulju. A ako ipak preferirate slatko, na internetu danas možete da pronađete mnogobrojne recepte za slatke kokice sa čokoladom ili kikiriki puterom.
Danas obavezno uživajte uz kokice i pustite svoj omiljeni film!