-
Poslednjih 5 pesama
- Animatori - Andjeli nas zovu da im skinemo krila
- Marina Perazić - Južni ritam
- Sergej Ćetković - Nazovi me
- Gibonni - Činim pravu stvar
- Dado Topić - Floyd
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Krem čorba od kukuruza
Ne baš popularna čorba, može lako da postane zvezda vaše trpeze, ako ranije niste imali priliku da je probate...
Piletina u sosu od pečuraka
Mnogo je onih koji vole ovu kombinaciju ukusa, ali često zaboravimo da pripremimo ovo jelo. Sledeći put kad vam ponestane ideja setite se ovog sjajnog i proverenog recepta.
-
Zdravlje
Letnja iscrpljenost zaista postoji, a evo kako da povratite energiju prema savetima lekara!
Osećate se umorno i bezvoljno? Niste jedini, jer istina je da visoke temperature zaista mogu da vas iscrpe. Taj osećaj ima i ime: letnja iscrpljenost. Prema rečima dr Roberta Klaflina, lekara opšte prakse i sportske medicine iz Arizone, uzrok ove pojave je kombinacija fizioloških reakcija i životnih navika.
Zašto je važno da negujemo prijateljstva i kada napunimo 50 godina?
Usamljenost nije samo stanje uma – ona može biti pitanje života i smrti. Barem tako tvrdi nova studija Harvarda.
-
-
Putovanja
Najpotcenjenija ostrva Evrope: Nova lista otkriva skrivena blaga
Meki pesak, tirkizno more i gotovo bez turista? Zvuči savršeno. Planiranje odmora na ostrvu može da bude izazov kada svi hrle na ista, preterano posećena mesta. Rezultat su viši troškovi putovanja, gužve i dugi redovi, a onda san o mirnoj izolaciji polako nestaje.Ipak, ponekad je lepo makar na kratko živeti u iluziji da imate svoje malo ostrvsko utočište.
Vintgar klisura: Neka vas lepote Slovenije očaraju ovog leta
Najlepše je kada leto, lepo vreme i dane odmora možemo maksimalno da iskoristimo. To znači da ne treba da svedemo svoje putovanje samo na klasično letovanje i boravak na plaži. Ako nam uslovi dozvoljavaju, idealno bi bilo da posetimo i neku interesantnu destinaciju. Jedna takva destinacija, koja nam je blizu, je prelepi Vintgar u Sloveniji.
-
Preporučujemo
Koliko dugo sveža piletina može da stoji u frižideru?
Piletina je jedna od najzastupljenijih namirnica u domaćinstvima, hranljiva je, zdrava i laka za pripremu. Ipak, zbog rizika od bakterijske kontaminacije, važno je čuvati ga na odgovarajući način.
Na kojoj temperaturi bi trebalo da peremo donji veš da bismo izbegli nakupljanje bakterija?
Donji veš koji se pere na temperaturama nižim od 60 stepeni može biti prepun bakterija, naročito na delovima koji dolaze u direktan kontakt s intimnim delovima tela. Stručnjaci objašnjavaju kako pravilno održavati higijenu ove vrste veša.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.36 117.18 118.00 CHF 123.27 124.14 125.01 USD 99.37 100.07 100.78
-
Sve što treba da znate o maslinama i njihovim blagodetima
Masline su mali plodovi koji rastu na drvetu masline (Olea europaea), a pripadaju grupi koštuničavih plodova, baš kao i trešnje, breskve, bademi, pistaći i mango. Poznate su po visokom sadržaju vitamina E i snažnih antioksidanata, a brojna istraživanja potvrđuju da mogu doprineti zdravlju srca i smanjiti rizik od osteoporoze i karcinoma.
06-05-2025 | 11:32 | Autor/Izvor: Naxi media, Healthline
Foto: Bigstock-beats
Maslinovo ulje, koje se dobija ceđenjem zdravih masti iz ploda masline, jedan je od najvažnijih sastojaka mediteranske ishrane — načina ishrane koji se širom sveta prepoznaje kao izuzetno koristan za zdravlje i dugovečnost. Osim toga, masline se često koriste u salatama, sendvičima i raznim namazima, kao ukusni i hranljivi dodaci.
Zanimljivo je da neke masline menjaju boju iz zelene u crnu kada sazru, dok druge ostaju zelene čak i kad su potpuno zrele. U mediteranskim zemljama, čak 90% ukupne proizvodnje maslina koristi se upravo za proizvodnju maslinovog ulja.
Kada je reč o hranljivim vrednostima, 100 grama zrelih, konzerviranih maslina sadrži oko 116 kalorija, s niskim udelom proteina (0,8 g) i ugljenih hidrata (6 g), ali i sa 10,9 grama masti, od čega čak 74% čini oleinska kiselina — vrsta mononezasićene masne kiseline. Ova mast je poznata po protivupalnom dejstvu i blagotvornom uticaju na zdravlje srca, a postoje i dokazi da može da igra ulogu u prevenciji nekih vrsta karcinoma.
Masline su niskougljenohidratne, s ugljenim hidratima koji čine svega 4–6% ukupnog sastava. Većinu toga čini vlakno, koje u maslinama čini više od polovine ukupnog udela ugljenih hidrata, ali ih ipak ne možemo smatrati izdašnim izvorom vlakana — 10 maslina sadrži tek oko 1,5 grama.
Što se tiče vitamina i minerala, masline su posebno bogate vitaminom E, koji se često nalazi u biljkama bogatim mastima i koji je poznat po snažnim antioksidativnim svojstvima. Crne masline su dobar izvor gvožđa, ključnog za prenos kiseonika putem crvenih krvnih zrnaca, dok kalcijum (koji se ponekad dodaje tokom prerade) igra važnu ulogu u očuvanju kostiju, mišića i nervnog sistema. Masline takođe sadrže bakar, esencijalni mineral često deficitaran u savremenoj ishrani, a bogate su i natrijumom zbog procesa konzervisanja u slanoj vodi.
Pored osnovnih hranljivih sastojaka, masline sadrže i snažne biljne jedinjenja sa antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima. Oleuropein, najzastupljeniji antioksidans u svežim, nezrelim maslinama, povezuje se sa brojnim zdravstvenim koristima. Tokom zrenja, on se razlaže na hidroksitirozol, još jedan moćan antioksidans. Tu su i tirozol, prisutan uglavnom u maslinovom ulju, kao i oleanolna kiselina, koja može pomoći u zaštiti jetre i smanjenju upalnih procesa. Kvercetin, još jedna korisna biljna supstanca prisutna u maslinama, poznat je po potencijalnom efektu snižavanja krvnog pritiska i zaštiti kardiovaskularnog sistema.
Masline su, dakle, mnogo više od ukusnog dodatka jelima — one su nutritivno bogat plod koji nudi širok spektar koristi za zdravlje, pogotovo ako su deo raznovrsne i izbalansirane ishrane. -
Pročitajte i...
Letnja iscrpljenost zaista postoji, a evo kako da povratite energiju prema savetima lekara!
Osećate se umorno i bezvoljno? Niste jedini, jer istina je da visoke temperature zaista mogu da vas iscrpe. Taj osećaj ima i ime: letnja iscrpljenost. Prema rečima dr Roberta Klaflina, lekara opšte prakse i sportske medicine iz Arizone, uzrok ove pojave je kombinacija fizioloških reakcija i životnih navika.
Zašto je važno da negujemo prijateljstva i kada napunimo 50 godina?
Usamljenost nije samo stanje uma – ona može biti pitanje života i smrti. Barem tako tvrdi nova studija Harvarda.
Odlazak na spavanje u nasumično vreme može da šteti vašem zdravlju
Godinama slušamo savet da je za zdravlje važno spavati osam sati, ali nova velika analiza sugeriše da je vreme odlaska na spavanje možda važnije od dužine sna.
Najbolja hrana za lepu i negovanu kožu!
Ono što jedete može značajno uticati na izgled i osećaj vaše kože, kao i na učestalost određenih kožnih problema. Australijska istraživanja pokazala su da ishrana s niskim glikemijskim indeksom (GI) može da smanji simptome akni i poboljšati kvalitet kože. Savete o ishrani donosi dijetetičarka dr Džoana Mekmilan.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: