Starinska pita sa prazilukom

Pita sa prazilikom možda vam ne deluje kao sjajna ideja ako je još uvek niste probali. Ako se ipak odlučite da isprobate ovaj recept možda se prijatno iznenadite.

03-12-2024

|

11:19

|

Autor / Izvor: Naxi media


Sastojci:

500 g tankih kora za pitu
1 kg praziluka
3 jajeta
1 krompir
100 ml ulja (ili rastopljenog maslaca)
So i biber po ukusu

Priprema:

Praziluk dobro operite i iseckajte na tanke kolutove. Krompir narendajte U tiganju zagrejte malo ulja i propržite praziluk i krompir dok ne omekšaju. Dodajte so i biber po ukusu. Ostavite da se ohladi. U činiji umutite jaja, dodajte ulje. Dodajte ohlađeni praziluk i krompir i dobro promešajte. Na radnu površinu stavite jednu koru i premažite je pripremljenim filom. Preklopite je na pola ili urolajte (zavisi od željenog oblika) i stavite u podmazan pleh. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve kore i fil. Preko složene pite prelijte malo ulja za dodatnu hrskavost. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30-40 minuta, dok pita ne dobije zlatno-smeđu boju. Služite toplu uz sezonsku salatu.

Napomena:

Posnu varijantu možete da pripremite bez jaja na potpuno isti način. Možete u tom slučaju da dodate kašiku grizu i malo kisele vode.

PRIJATNO!