-
Poslednjih 5 pesama
- Riblja čorba - Gde si u ovom glupom hotelu
- Massimo - Mali Krug
- Alisa - Sanja
- Vanna - Kao da me nema
- Zana - Vojna pošta
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
PreporučujemoDomaće Ferero Kuglice
Kolač koji je idealno rešenje za slavsko posluženje, iznenadne goste, ali i hladne zimske večeri koje provodimo ispred televizora.
-
ZdravljeNamirnice koje podržavaju dobro varenje
Čim hrana uđe u telo kroz usta, počinje proces varenja.Telo onda postepeno pomera hranu kroz probavni sistem, koji razlaže hranu na manje, upotrebljivije delove.
U koje vreme u toku dana je najbolje da vežbamo?Redovna fizička aktivnost važna je za naše blagostanje i zdravlje. Ipak, pitanje koje se često postavlja odnosi se na vreme koje je najpogodnije za ove aktivnosti.
-
PutovanjaSaveti za uspešno i praktično pakovanje
Sezona letovanja upravo počinje i trajaće do oktobra. Bez obzira na to kada ste planirali letovanje saveti za lako i praktično pakovanje stvari će vam sigurno biti od koristi.
Maldivi: Raj na zemlji i priroda koja fasciniraOva ostrvska država obiluje bogatstvom biljnog i životinjskog sveta, što je čini izuzetno privlačnom destinacijom. Monsunska sezona traje od maja do oktobra, sa većom verovatnoćom za kišu i višom vlažnošću vazduha. Ipak, uzmite u obzir da cene smeštaja mogu da budu znatno niže tokom ovog perioda, pa ukoliko tražite povoljniju opciju, možda će vam odgovarati da sada rezervišete Maldive.
-
PreporučujemoSmesa koja topi masnoću: Očistite rernu za čas
Rerna je definitivno jedno od najomraženijih mesta za čišćenje i deluje nam da je rešavanje problem masnoće koja se posle jednog korišćenja već nakupi izuzetno komplikovano.
Kako da uklonite tvrdokorne mrlje sa posuđa? Jedno voće može da pomogneDruštvene mreže mogu da budu veoma korisne, posebno kada želimo da otkrijemo i podelimo trikove za brzo i efikasno čišćenje.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.30 117.12 117.94 CHF 118.64 119.47 120.31 USD 106.84 107.60 108.35
-
Spavate li u toku dana? Evo kako to utiče na zdravlje mozga
Popodnevno spavanje je povezano sa kognitivnim zdravljem, tvrde pojedina istraživanja.
11-03-2024 | 10:07 | Autor/Izvor: Naxi media, Real Simple
Foto: Bigstock, artiemedvedev
Većina ljudi obično ne uspeva da odspava preko dana, a često se takvo odmaranje ne smatra pozitivnim, jer može da poremeti noćni san i, u nekim slučajevima, može da ukaže na ozbiljna stanja ili bolesti. Ipak, postoji opšti konsenzus da je planirano dremanje korisno za one kojima je neophodno da nadoknade san tokom dana, pod uslovom da traje kratko (20 do 30 minuta ili ne duže od 90 minuta) i da se ne dešava prekasno popodne, kako ne bi ometalo noćni san.
Nedavna studija objavljena u časopisu "Sleep Health" sugeriše da redovno popodnevno spavanje može da ima još jednu prednost, a to je povećanje ukupnog volumena mozga. Istraživači sa Univerziteta u Londonu i u Urugvaju analizirali su genetske podatke 375.000 ispitanika i proučavali određene delove njihove DNK koji su povezani sa popodnevnim spavanjem. Zaključak ove studije sugerše da postoji uzročna veza između popodnevnog spavanja i poboljšanog zdravlja mozga, kao i uopšteno boljeg kognitivnog zdravlja. Osim toga, popodnevno spavanje može da pomogne u očuvanju ukupnog volumena mozga, koji obično opada sa starenjem i utiče na kognitivne sposobnosti, prenosi Real Simple.
Skeniranje mozga kod ispitanika je pokazalo da osobe koje redovno popodne spavaju imaju mozak koji je prosečno za oko 15 kubnih centimetara veći i koji je, u smislu starenja, otprilike 2,6 do 6,5 godina "mlađi" u poređenju sa onima koji tokom dana ne odmaraju. Iako ova studija ne pruža tačne smernice o tome kada i koliko dugo bi trebalo spavati tokom dana kako biste postigli ove pozitivne efekte, ona se oslanja na prethodna istraživanja koja preporučuju krate intervale sna od 20 do 30 minuta između 12 i 16 časova. Prema istraživačima, ovo vreme dana se smatra povoljnim za konsolidaciju pamćenja, a optimalno vreme za popodnevno spavanje može biti odmah nakon ručka.
-
Pročitajte i...Namirnice koje podržavaju dobro varenje
Čim hrana uđe u telo kroz usta, počinje proces varenja.Telo onda postepeno pomera hranu kroz probavni sistem, koji razlaže hranu na manje, upotrebljivije delove.
Toplotni udari kao bizarni talasi "drugog zvuka" u superfluidimaŠolja tople čokolade ostavljena da odstoji neko vreme u hladnoj prostoriji odmah će se ohladiti.
Da li znate zašto je zevanje zarazno i zbog čega se javlja?Zevanje se sastoji od nevoljnog širokog otvaranja usta i maksimalnog širenja vilice, praćenog dubokim udisajem i sporim izdisajem, objašnjava dr Rejan Sagir iz Velike Britanije i dodaje da ova svakodnevna pojava nauka još nije u potpunosti shvaćena.
Nauka otkriva zašto se neki ljudi rađaju levorukiOko 10 odsto svetske populacije deli ovu jedinstvenu osobinu. Međutim neki pojedinci preferiraju levu ruku i to je i dalje tema aktivnih naučnih istraživanja.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: