Sočivo sa piletinom i paprikom

Ovo jelo je savršen spoj zdravih sastojaka. Sočivo kao izvor proteina i vlakana, u kombinaciji sa sočnom piletinom i aromatičnim povrćem, stvara bogat i ukusan obrok koji lako možete pripremiti i za ručak i za večeru.

22-05-2025

|

12:16

|

Autor / Izvor: Naxi media


Sastojci:

pola kilograma sočiva

300–400 g pilećeg belog mesa ili bataka bez kostiju, isečenih na kockice

1/2 praziluka

1 glavica crnog luka, srednje veličine

1 šargarepa, srednje veličine

1 crvena paprika (može i zelena ili žuta po želji)

so, biber po ukusu

1 kašičica mlevene paprike

1 kašika brašna

suvi biljni začin po ukusu

ulje po potrebi (za povrće i za zapršku)


Priprema:


Prvo propržite sitno seckani crni luk, praziluk i šargarepu na malo ulja, dok ne omekšaju. Dodajte i papriku isečenu na trakice ili kockice, pa još kratko propržite. Ubacite piletinu i mešajte dok ne pobeli sa svih strana. Potom dodajte oprano sočivo i nalijte toplom vodom da ogrezne. Začinite po ukusu – solju, biberom, suvim začinom i mlevenom paprikom. Kuvajte na srednjoj vatri oko 30 minuta, odnosno dok sočivo ne omekša, po potrebi dolivajući još malo vode.


Na kraju pripremite jednostavnu zapršku: na kašici ulja propržite kašiku brašna dok ne porumeni, dodajte prstohvat mlevene paprike, promešajte i sipajte u šerpu sa sočivom. Sve zajedno kuvajte još 5–10 minuta da se ukusi sjedine.


Poslužite toplo, uz parče hleba ili uz salatu po izboru. 

PRIJATNO!