Slušate: Jutro uz Svetu Stefanovića

Pesma: Bijelo dugme - Ako ima Boga

Jutro uz Svetu Stefanovića
Naxi Radio
  • Poslednjih 5 pesama
    1. Bijelo dugme - Ako ima Boga
    2. Željko Joksimović - Crnokosa
    3. Ana Stanić - Molila sam andjele
    4. Marina Perazić - Kolačići
    5. Piloti - Cini mi se da
  • Beograd Uzivo
  • Propuštene emisije
    Ostale emisije
    1. Aleksandar Dunić - Sreda - Mojih 50
    2. 16. septembar - 1 - Dodir noći
    3. 16. septembar - 2 - Dodir noći
    4. 16. septembar - 3 - Dodir noći
    5. Aleksandar Dunić - Utorak - Mojih 50
  • Preporučujemo
    Teleći gulaš sa paprikom Teleći gulaš sa paprikom

    Recept za prave gurmane i ljubitelje kuvanih jela. Paprika ovom jelu daje posebnu aromu i sigurno će vam prijati u ovom periodu kada se lagano opraštamo od letnjih dana i ulazimo u jesen...

    Keks od grčkog jogurta Keks od grčkog jogurta

    Jednostavan biskvit koji može da bude lagana đačka užina, posluženje za goste ili dodatak uz obrok...

  • Zdravlje
    Da li je bundeva voće ili povrće i koliko je zapravo zdrava? Da li je bundeva voće ili povrće i koliko je zapravo zdrava?

    Večita dilema: da li je bundeva povrće? Ali ima semenke, pa znači da je voće? A da li se bundeva razlikuje od tikve ili tikvice? Dok provodite sate pripremajući pitu ili čorbu od bundeve, ovakva pitanja lako mogu da vam padnu na pamet...

    Tajna dugovečnosti: Hrana koja potencijalno može da nam produži život! Tajna dugovečnosti: Hrana koja potencijalno može da nam produži život!

    Stručnjak za dugovečnost Dan Buetner već 20 godina proučava šest svetskih Plavih zona, uključujući oblasti u Grčkoj, Kostariki i Japanu, gde stanovnici imaju čak deset puta veću verovatnoću da dožive stotu godinu nego prosečan Amerikanac.

  • Putovanja
    Evropska prestonica sa najlepšim kruzer lukama na svetu Evropska prestonica sa najlepšim kruzer lukama na svetu

    U poređenju desetina glavnih kruzer luka širom sveta, osiguravajuća kompanija AllClear je samo jednoj dodelila savršenih 100 poena - možete li pogoditi koja?

    Jesenji šarm Pariza: Idealan period da posetite ovaj grad Jesenji šarm Pariza: Idealan period da posetite ovaj grad

    Pariz je predivan u svako doba godine, ali tokom jeseni njegov šarm posebno dolazi do izražaja. Šetnje kroz zlatno lišće, miris kiše i toplih kroasana stvaraju neponovljivu atmosferu koja ovu sezonu čini nezaboravnom. Iskoristitite zato ovaj period i posetite grad koji će vas opčiniti svojom neverovatnom energijom.

  • Preporučujemo
    Naučite da perete veš kao profesionalac i očuvate odeću! Naučite da perete veš kao profesionalac i očuvate odeću!

    Kažu da su pravila tu da bi se kršila, ali to nikako ne važi za pranje veša. Jedna pogrešna odluka može uništiti vašu omiljenu majicu ili pantalone zauvek. Kako da garderoba što duže ostane sveža i očuvana? Pratite jednostavna pravila...

    Kulinarsko saveti za savršenu testeninu koji vam možda nisu poznati! Kulinarsko saveti za savršenu testeninu koji vam možda nisu poznati!

    Iako se čini da je kuvanje testenine najjednostavniji kulinarski zadatak, verovatno vam se bar jednom dogodilo da bude prekuvana, bezukusna ili potpuno neukusna. Uz ovih pet proverenih saveta, takve greške možete lako da izbegnete, a samo je važno da pratite svaki korak.

  • Kursna lista
    Kupovni Srednji Prodajni
    EUR 116.36 117.18 118.00
    CHF 124.67 125.55 126.43
    USD 98.15 98.84 99.53
  • Povezani članci
  • Slavimo Međunarodni dan kafe!

    Bilo da preferirate domaću kafu, čisti espresso, americano, latte ili kapućino; hladnu, bez kofeina, instant ili filtriranu – Dan kafe je svakako sjajna prilika da uživate u ovom divnom napitku.




    01-10-2024 | 11:49 | Autor/Izvor: Naxi media, Days of the year

    Foto: Bigstockphoto-manera


    Iako se neki neće usaglasiti sa ovim stavom, većina ljudi ipak misli da kafa ima izvanredan ukus. Osim toga, mnogi su svesni činjenice da kafa može da nam pruži potrebnu dozu energije. Uostalom, zato većina ljudi započne jutro šoljom kafe, zar ne?


    Međutim, ono što mnogi možda ne znaju je da blagodeti kafe prevazilaze samo podizanje nivoa energije zahvaljujući kofeinu.


    Kafa može da pomogne i u sagorevanju masti jer je dokazano da ubrzava metabolizam čak do 11 procenata. Ne samo to, već je praktično napitak bez kalorija, bar kada se pije crna, bez dodatog mleka ili šećera.


    Takođe, kafa sadrži brojne esencijalne sastojke, uključujući niacin, magnezijum (vitamin B3), kalijum, mangan, pantotensku kiselinu (vitamin B5) i riboflavin (vitamin B2). A ako to nije dovoljno, kafa se smatra najvećim izvorom antioksidanasa u ishrani zapadnog sveta.


    Kafa je takođe pokazala značajan uticaj na fizičku sposobnost. Pored toga, studija objavljena od strane Harvarda pokazuje da kafa može pomoći u borbi protiv depresije, kao i u podizanju opšteg raspoloženja i osećaja sreće.


    Istorija Međunarodnog dana kafe


    Međunarodni dan kafe je savršena prilika da se osvrnemo na dugu istoriju ovog napitka. Bilo da je zovu „Joe“, „Java“, „Dirt“, „Brew“, „Cuppa“ ili „Daily Grind“, kafa nam dolazi sa bogatom istorijom.


    Smatra se da su svojstva zrna kafe prvi put otkrivena u Etiopiji. Zrno kafe je zapravo seme koje se nalazi unutar ploda kafe, poznatog i kao bobica ili trešnja. Legenda kaže da je pastir iz 9. veka primetio kako su koze postale živahnije nakon što su jele plodove kafe, pa je odlučio da eksperimentiše.


    Kafa je prvi put postala popularna u arapskom svetu, verovatno oko 15. veka, a zatim se proširila na Aziju, Italiju, Evropu i Amerike – sve do šolje kafe koju sada držite u ruci!


    Ipak, tek pre oko 50 godina, treći talas kafeterija počeo je da se pojavljuje na sceni. Ove specijalne kafeterije su se fokusirale na kvalitetnu kafu – od zrna do prženja i individualnog procesa kuvanja. Tako je kultura kafe evoluirala u nešto posebno.


    Koren Međunarodnog dana kafe može se pratiti do 1983. godine, kada je održan događaj u Japanu iniciran od strane Asocijacije svih japanskih kafedžija. Međunarodna organizacija za kafu u Kini je proslavljala sopstvenu verziju dana kafe još od 1997. godine, a ovaj praznik je postao godišnja tradicija u aprilu 2001. godine.


    U Sjedinjenim Američkim Državama, ovaj dan, ponekad nazvan „Nacionalni dan kafe“ ili jednostavno „Dan kafe“, privlači pažnju od 2005. godine. Međutim, prvi put je termin „Međunarodni dan kafe“ upotrebljen u reklami 2009. godine za najavu Festivala kafe u Nju Orleansu. Tajvan je svoju prvu proslavu ovog dana imao iste godine.


    Međunarodni dan kafe je zvanično priznat 2015. godine od strane Međunarodne organizacije za kafu. Ovaj dan je promovisan u Milanu, kako bi se podigla svest o teškom položaju uzgajivača kafe i promovisala fer trgovina.


    S obzirom na to da ne postoji jedno telo koje upravlja ovim praznikom, neke zemlje proslavljaju Međunarodni dan kafe na različite datume. Najčešći su 29. septembar i 1. oktobar, ali je posebno interesantno da u nekim zemljama proslava kreće od aprila do avgusta. Dobra vest je da se kafa slavi širom sveta, tokom više meseci u godini!


    Dakle, kada danas uživajte posebno u svojoj šolji kafe, udahnite njen miris, osetite njen bogat i pun ukus i setite se njene priče – ali pre svega, uživajte!

  • Pročitajte i...
    Novi japanski rekord: Skoro 100.000 ljudi starijih od 100 godina Novi japanski rekord: Skoro 100.000 ljudi starijih od 100 godina

    Broj ljudi u Japanu koji su napunili ili prešli stotu godina dostigao je neverovatnih 99.763, postavljajući novi rekord po 55. put zaredom. Među njima, žene čine ogromnih 88 odsto, što dodatno ističe dugovečnost japanskih dama.

    Zašto plač bebe može da izazove osećaj toplote kod odraslih? Zašto plač bebe može da izazove osećaj toplote kod odraslih?

    Ako vam zvuk plača bebe izaziva crvenilo lica, niste ništa umislili. Novo istraživanje otkriva da bebin plač, posebno onaj koji signalizira bol zaista izaziva „topli talas“ na licu odraslih, verovatno kao način da nas podstakne na reakciju.

    Milenijalci Deset stvari koje generacija Z nikako ne podnosi kod Milenijalaca!

    Milenijalci su poznati i kao Generacija Y, a rođeni su u periodu između ranih 1980-ih i sredine 1990-ih. Nakon njih došla je generacija Z (Gen Z), takođe poznata kao Post-Milenijalci, Zoomeri ili iGen, odnosno oni rođeni od sredine 1990-ih do ranih 2010-ih.

    Zašto zaboravite šta radite kada uđete u novu sobu? Zašto zaboravite šta radite kada uđete u novu sobu?

    Kognitivni neuronaučnik dr Kristijan Džerett objašnjava kako su naše uspomene ranjive na takozvani „efekat vrata”. Ne brinite, mnogi u životu dožive ovo iskustvo, niste jedini...

  • Komentari

    Komentara: 0

    Postavi komentar: