Slani mafini: Odličan deo predjela
Ukoliko ste planirali da ukućane obradujete bogatom novogodišnjom trpezom, oprobajte se u pravljenju slanih mafina, koji ne samo da lepo izgledaju, već mogu trajati i nekoliko dana.
30-12-2015
|12:57
|Autor / Izvor: Naxi media
Mafini sa šunkom
Sastojci:
- šolja jogurta,
- šolja ulja,
- 4 jajeta,
- 150 g šunke,
- 150 g mladog sira,
- perje mladog crnog luka,
- šolja belog brašna,
- šolja kukuruznog brašna,
- kesica praška za pecivo,
- kašičica suvog biljnog začina
Priprema: U posudu stavite jaja, jogurt, ulje i mladi sir, pa sve dobro izmešajte. Dodajte brašno pomešano s praškom za pecivo i mešajte da se sve sjedini. U masu dodajte šunku isečenu na kockice i oprana, krupno isečena pera mladog luka. Promešajte, sipajte u podmazan kalup za mafine i pecite oko pola sata na 180 stepeni.
Evo i malo egzotičnije kombinacije, za one koji vole da eksperimenrtišu ukusima.
Mafini sa bundevom i kozjim sirom
Sastojci:
- 2 jaja,
- 6 kašika belog brašna,
- 3 kašike heljdinog brašna,
- 3 kašike integralnog pšeničnog brašna,
- 2 manje šoljice za kafu ulja,
- malo soli,
- 1 kesica praška za pecivo,
- 100 ml mineralne, gazirane vode,
- 1 kriška kozjeg sira
- parče očišćene bundeve, izrendane na krupnije rende,
- 2 šake očišćenih suncokretovih semenki
Priprema: Umutiti jaja sa malo soli, dodati sir, narendanu bundevu, ulje, umešati brašno sa praškom. Sipati mineralnu vodu i masu ostaviti da odstoji. Za to vreme zagrejati rernu na 250 °C. Sipati testo u podmazanu modlu za mafine. Po testu posuti semenke suncokreta. Peći desetak minuta na ovoj temperaturi, pa onda smanjiti na 150 °C i peći još 10 min.