Simptomi koji ukazuju na moguću intoleranciju na gluten

Gluten je sastavni deo mnogih ukusnih jela poput peciva i testenina, ali može da se nađe i u nekim specifičnim jelima za koje nikada ne biste pomislili da sadrže gluten.

18-03-2024

|

10:01

|

Autor / Izvor: Naxi media, Health


Međutim, nekim ljudima može da bude veliki izazov da ga svare i zato su prinuđeni da ga izbegavaju. Gastrointestinalni simptomi su česti kod intolerancije na gluten.


1. Bol ili nelagodnost u stomaku, koji mogu biti i blagi i teški, ali i kratkoročni ili dugotrajniji

2. Gasovi i nadimanje, što je podrazumeva osećaj zatezanja, punjenja ili oticanja u stomaku, posebno nakon jela.

3. Mučnina ili uznemireni stomak, zbog čega osećate nemir i blagu mučninu.

4. Dijareja, koja se ponavlja nekoliko puta dnevno.

5. Zatvor, što znači da imate manje od tri pražnjenja creva nedeljno ili da imate poteškoće pri pražnjenju.

6. Mučnina i povraćanje, nakon što jedete ili pijete

Ovi probavni simptomi se obično pojavljuju prilično brzo nakon konzumiranja glutena - u roku od nekoliko sati ili jednog dana, pri čemu se ovo malo razlikuje od gastrointestinalnih simptoma celijakije, koji se obično pojavljuju najmanje dan nakon konzumiranja glutena, prenosi Health.


Ne-digestivni simptomi netolerancije na gluten

Ovi ne-digestivni simptomi su poznati kao ekstraintestinalni simptomi. Neki od najčešćih ne-digestivnih simptoma intolerancije na gluten su:

1. Umor, kao i neuobičajeno nizak nivo energije.

2. Glavobolje, kod kojih bol može biti i tup i oštar, pa i pulsirajući koji može da se razvije u migrenu.

3. Poremećaji raspoloženja, poput anksioznosti ili depresije, potencijalno zbog načina na koji gluten interaguje sa mozgom.

4. Magla u mozgu, ili nemogućnost koncentracije ili fokusiranja, što verovatno potiče od načina na koji se čini da gluten izaziva neurološke probleme.

5. Problemi sa kožom, kao što su osip koji svrbi, sličan ekcemu ili psorijazi, iako je tačna veza između netolerancije glutena i iritacije kože nejasna.

6. Bol u zglobovima, kao što je tup bol ili oštar, ubod, verovatno zbog široko rasprostranjene upale u telu koja je izazvana konzumiranjem glutena.

7. Neuropatija, osećaj utrnulosti ili peckanja u rukama i stopalima, što može biti povezano sa antitelima koja telo ponekad proizvodi kada se konzumira gluten.

8. Anemija, nedostatak gvožđa koji može da izazove simptome kao što su vrtoglavica, nepravilan rad srca, osećaj hladnoće i kratak dah jer telo možda neće apsorbovati gvožđe i druge esencijalne hranljive materije kao što bi trebalo sa netolerancijom na gluten.