Sezona paradajza: Otkrijte sve zdravstvene prednosti!

Paradajz je izvor beta-karotena, likopena i vitamina C, od kojih su svi antioksidansi koji štite od oštećenja ćelija. Istraživanja su pokazala da hranljive materije u paradajzu mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti, neurodegenerativnih bolesti i dijabetesa tipa 2.

20-06-2024

|

10:26

|

Autor / Izvor: Naxi media, Health


Iako najčešće jedete paradajz u salati i uz slane stvari, možda niste znali da je paradajz tehnički voće. Kako god, ova fenomenalna namirnica može da vam donese zdravstvene benefite, pa je neophodno da je uključite u ishranu. Sok od paradajza takođe je jako dobar za vas, pa možete da ga konzumirate za užinu.  Evo nekih prednosti paradajza.

1. Pomaže imunološkoj funkciji

Sok od paradajza je izvor vitamina C i beta-karotena, antioksidanata koji pomažu u održavanju vašeg imunološkog sistema. Istraživanja su otkrila da sok od paradajza značajno povećava nivoe imunoloških ćelija, uključujući „prirodne ćelije ubice“, koje odbijaju viruse.

2. Pomaže u poboljšanju zdravlja srca


Ishrana bogata paradajzom može da smanji rizik od srčanih oboljenja, što je vodeći uzrok smrti odraslih u SAD. Pregled objavljen 2022. navodi da visok unos likopena – kao i visok nivo antioksidansa u krvi – smanjuje srčana oboljenja rizik za 14%.


Pregled je uključivao studiju koja je posmatrala efekat jedne doze sirovog paradajza, paradajz sosa ili sosa od paradajza plus maslinovog ulja na merenje rizika od srčanih oboljenja kod zdravih ljudi. Sve tri doze smanjile su ukupni holesterol i trigliceride (vrsta masti u vašoj krvi) i podigle HDL („dobar“) holesterol i nivoe antiinflamatornih efekata. Najjači efekat je imao paradajz sos uz maslinovo ulje, verovatno zato što maslinovo ulje povećava apsorpciju likopena.

3. Može da spreči konstipaciju


Neadekvatan unos tečnosti i vlakana može da izazove konstipaciju. Paradajz obezbeđuje obe hranljive materije, pri čemu jedan ceo paradajz sadrži oko 1,5 g vlakana.


Paradajz je izvor i rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana. Rastvorljiva vlakna zadržavaju vodu kako bi stvorila teksturu nalik gelu tokom varenja.

4. Može da smanj rizik od dijabetesa tipa 2

Skoro 15% odraslih u SAD ima dijabetes. Još 38% odraslih ima predijabetes, ili šećer u krvi viši od normalnog. Neki dokazi sugerišu da likopen može da spreči dijabetes tipa 2 tako što štiti ćelije od oštećenja i smanjuje zapaljenje.

5. Podržava zdravlje mozga

Više od šest miliona odraslih starijih od 65 i više godina u SAD ima Alchajmerovu bolest (AD), oblik demencije koji utiče na ponašanje, pamćenje i razmišljanje. Ne postoji lek za ovu bolest, koja se vremenom samo pogoršava. Neki dokazi sugerišu da antioksidansi u paradajzu, kao što je likopen, mogu da nas zaštitite od ove vrste demencije. Istraživanja su otkrila, na primer, sporiji pad kognitivnih funkcija kod ljudi starijih od 70 i više godina sa većim unosom likopena od drugih. Potrebno je više istraživanja na ljudima, posebno na odraslima od 60 do 65 godina da bi se bolje razumele moguće zaštitne prednosti paradajza.

6. Smanjuje period oporavka od vežbanja

Vežbanje može da ošteti proteine u vašem telu, a antioksidansi u paradajzu mogu da ublaže taj efekat. Pregled iz 2022. uključivao je studiju koja je posmatrala sportiste koji su pili soka od paradajza dva meseca nakon vežbanja. Istraživači su otkrili da je sok od paradajza pomogao da se poboljša oporavak sportista.