Sedam zdravstvenih prednosti kupusa!
Ovo uobičajeno lisnato zeleno povrće dolazi u različitim bojama, oblicima i veličinama, a možete da ga koristite za supe, salate, sendviče i još mnogo toga. Jedite ga sirovog ili blago prženog kako biste dobili najviše koristi. Nalazi se i fermentisan u namirnicama koje su dobre za creva, a sjajno je to što je jako povoljna namirnica i što nam je dostupan skoro tokom cele godine.
17-10-2024
|10:55
|Autor / Izvor: Naxi media, WebMD
„Kupus je dobar za vas. To je jedna od onih namirnica koje imaju bolji ukus nego što izgledaju, a ima i više hranljivih vrednosti nego što ljudi očekuju,“ kaže registrovana dijetetičarka Džulija Zumpano, RD, LD. „Pored toga je povoljan i lako dostupan.“
Zumpano objašnjava koje su zdravstvene prednosti kupusa i kako on može da poboljša vaše zdravlje.
Mnogi ljudi prepoznaju kupus po obilju vlakana, vitamina i minerala. Jedna šolja seckanog, sirovog zelenog kupusa ima samo 22 kalorije i pruža:
54% preporučene dnevne vrednosti za vitamin C.
85% preporučene dnevne vrednosti za vitamin K.
Više od 2 grama vlakana.
1 gram proteina.
„Kupus je takođe bogat kalijumom, što može da pomogne u snižavanju visokog krvnog pritiska,“ kaže Zumpano. „Što više učimo o kupusu, to se bolje pokazuje.“
Istraživanja pokazuju da je lisnato zeleno povrće generalno dobro za vas, ali potrebne su dodatne studije kako bi se shvatio tačan efekat kupusa na telo. Zumpano kaže da mnogi veruju da nutritivna vrednost kupusa može doneti sledeće prednosti:
1. Bori se protiv upala
Neke zdravstvene prednosti kupusa dolaze od antocijanina, prirodnih antioksidanasa. Antocijanini ne samo da dodaju boju vašem voću (poput borovnica) i povrću, već mogu i da smanje upale.
Hronična upala (dugoročno oticanje) povezana je sa srčanim oboljenjima, reumatoidnim artritisom i mnogim drugim medicinskim stanjima. U studijama na životinjama, pokazalo se da antocijanini pomažu u kontroli upale.
Potrebno je više istraživanja, ali jedna mala studija na ljudima pokazala je da su oni koji su jeli najviše ovog povrća imali znatno niži nivo upale od onih koji su jeli najmanje.
2. Održava vas snažnim
Vitamin C, poznat i kao askorbinska kiselina, ima mnogo funkcija u telu. Pomaže u stvaranju kolagena i jača vaš imuni sistem. Takođe pomaže vašem telu da apsorbuje gvožđe iz biljnih izvora hrane.
3. Poboljšava probavu
Obogaćen fitosterolima (biljnim sterolima) i nerastvorljivim vlaknima, kupus može pomoći u održavanju zdravlja vašeg probavnog sistema i redovnoj stolici. Takođe hrani dobre bakterije u vašim crevima, koje štite vaš imuni sistem i proizvode esencijalne hranljive materije. To je posebno slučaj kada jedete fermentisani kupus.
Vlakna su ugljeni hidrati koje organizam ne može da svari ili apsorbuje, pa dodaju masu obrocima i zauzimaju prostor u stomaku, čineći da se osećate sitijim duže, bez unosa apsorbovanih ugljenih hidrata.
4. Štiti srce
Antocijanini pronađeni u kupusu pomažu ne samo kod upala. Istraživanja sugerišu da oni doprinose smanjenju rizika od srčanih oboljenja. Naučnici su otkrili 36 različitih vrsta antocijanina u kupusu, što ga čini odličnim izborom za zdravlje kardiovaskularnog sistema.
5. Snižava krvni pritisak
Kalijum je mineral i elektrolit koji pomaže vašem telu da reguliše krvni pritisak. Jedna šolja crvenog kupusa može da obezbedi zdravu količinu kalijuma — čak 6% vaše preporučene dnevne vrednosti. Ovo može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i smanjenju rizika od srčanih bolesti.
6. Snižava holesterol
Previše „lošeg“ holesterola, ili LDL holesterola, može izazvati srčane probleme ako se nakupi u arterijama. Kupus sadrži dve supstance — vlakna i fitosterole (biljne sterole) — koje se takmiče sa holesterolom da budu apsorbovane u vašem probavnom sistemu. Oni na kraju smanjuju nivo lošeg holesterola i poboljšavaju vaše zdravlje.
7. Održava zdravlje kostiju i pravilno zgrušavanje krvi
Vitamin K je ključan za vaše zdravlje. Bez njega biste bili u riziku od razvoja bolesti kostiju poput osteoporoze, a vaša krv ne bi mogla pravilno da se zgrušava. Kupus je odličan izvor vitamina K — jedna šolja obezbeđuje 85% preporučene dnevne vrednosti.
„Vitamin K pomaže u održavanju jakih kostiju i pravilnog zgrušavanja krvi,“ kaže Zumpano. „Kupus vam može pružiti taj neophodan podsticaj kako biste osigurali adekvatan nivo vitamina u telu.“
Koje su nuspojave konzumiranja kupusa?
Želite da uvrstite više kupusa u svoju ishranu? Samo pazite da ne preterate. Kako biste maksimalno iskoristili njegove zdravstvene prednosti, postepeno povećavajte unos kupusa i omogućite svom telu da se prilagodi. Takođe, ostanite hidrirani kako biste smanjili zatvor, što može izazvati prekomeran gas.
Kupus možda nije najbolji izbor za romantičnu večeru, jer previše kupusa može izazvati dijareju, nadimanje ili nelagodnost u stomaku. Takođe sadrži supstance koje mogu ometati lekove poput razređivača krvi ili uzrokovati hipotireozu, stanje kada vaša štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona, što usporava vaš metabolizam.
U većini slučajeva, možete izbeći nuspojave tako što ćete kupus konzumirati kao deo uravnotežene ishrane. Konsultujte se sa svojim lekarom ako imate simptome ili bilo kakve zabrinutosti.