-
Poslednjih 5 pesama
- Gibonni - Posoljeni Zrak
- Tony Cetinski - Zbogom Odlazim
- Djordje Balašević - Devojka sa čardaš nogama
- Merlin - Smijehom strah pokrijem
- Oktobar 1864 - Nadji me
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Pljeskavice od šargarepe i krompira
Izuzetno jednostavno jelo, koje možete da pripremite od sastojaka koje svi imamo u kući. Iako ne deluje previše egzotično, ukus može da vas iznenadi...
Zapečena boranija sa pečurkama
Boranija se savršeno uklapa sa pečurkama, pa ovo jelo ima potpuno drugačiji ukus od standardnog. Ako još uvek niste isprobali ovu kombinaciju, uradite to obavezno.
-
Zdravlje
Povrće koje ima više vitamina C nego pomorandža
Vitamin C, ili askorbinska kiselina, poznat je kao snažan antioksidans koji jača imunitet, učestvuje u sintezi kolagena, pomaže u apsorpciji gvožđa i doprinosi zdravlju kože, kostiju, zglobova i krvnih sudova. Iako se često povezuje sa citrusima, poput pomorandže, koja sadrži oko 50 mg vitamina C, pojedine vrste povrća nude ga u još većim količinama, uz dodatne hranljive materije koje povoljno deluju na organizam.
Avokado: Saveznik zdravog srca po preporuci kardiologa
Kardiolozi objašnjavaju zašto bi ovaj zeleni plod trebalo redovno da bude deo vaše ishrane. Bogat je mononezasićenim mastima, vlaknima, kalijumom i antioksidansima, pa doprinosi zdravlju srca tako što snižava LDL („loš“) holesterol, reguliše krvni pritisak i smanjuje upale.
-
-
Putovanja
Nagrade za održivo putovanje: Gradovi koji uvode šemu po uzoru na Kopenhagen
Uskoro bi posetioci evropskih gradova mogli da dobijaju nagrade za svoje putovanje. Berlin, Bremen i Helsinki priključuju se inicijativi koju je prošle godine pokrenuo Kopenhagen, šemi održivog turizma CopenPay.
Notr Dam pretekao Sakreker kao najposećenija atrakcija u Francuskoj
Krajem 2025. godine katedrala Notr Dam očekuje da ugosti čak 12 miliona posetilaca, čime je prestigla baziliku Sakreker i postala najposećenija znamenitost u Francuskoj.
-
Preporučujemo
Pet višegodišnjih biljaka koje nikada ne bi trebalo da sadite u saksijama
Iako sadnja u saksijama ima svojih prednosti, kao što je lakoća premeštanja biljaka, neke višegodišnje biljke jednostavno nisu stvorene za ovakav način gajenja. Saksije mogu ograničiti njihov rast i čak skratiti njihov životni vek, a to može iznenaditi i iskusne baštovane. Baštenski stručnjaci ističu koje višegodišnje biljke nikako ne bi trebalo saditi u saksije, kako biste postigli ravnotežu između biljaka u zemlji i onih u posudama.
Očistite tepih za deset minuta uz ove trikove
Mnogi ljudi angažuju stručnjake za čišćenje kako bi se rešili mrlja na tepihu, čak i onda kada to mogu da urade sami za samo nekoliko minuta.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.35 117.17 117.99 CHF 123.89 124.77 125.64 USD 100.43 101.14 101.85
-
Refluks kiseline: Evo šta bi trebalo da izbegavamo, ali i šta može da nam pomogne
Refluks kiseline ili žgaravica (gorušica) tehnički je poznat kao gastroezofagealni refluks. Ovaj problem nastaje kada je ventil ili sfinkter koji povezuje želudac sa jednjakom oslabljen. U tom slučaju, želudačna kiselina, koja bi trebalo da ostane u želucu, vraća se u jednjak. Kako je kiselina iritantna, sluzokoža jednjaka postaje upaljena, uzrokujući neprijatnost.
15-04-2025 | 10:05 | Autor/Izvor: Naxi media, msn
Foto: Bigstock, AntonioDiaz
Refluks kiseline jedan je od najčešćih simptoma hronične bolesti sistema za varenje, poznate kao gastroezofagealna refluksna bolest (GERB).
Simptomi uključuju:Gorušicu ili osećaj pečenja u grlu ili grudima
Kiseli ukus u ustima
Poteškoće pri gutanju
Bol u grudima
Bol u grlu
Promuklost
Suv kašalj
Osećaj knedle u grlu
Vraćanje hrane ili kiseline
Upravljenje simptomima obuhvata izbegavanje hrane i pića koja ih pogoršavaju.
Evo liste pića koja treba izbegavati:
Alkohol
Alkohol opušta sfinkter između želuca i jednjaka, povećavajući proizvodnju želudačne kiseline. Mehurići iz gaziranih pića šire se u želucu, stvarajući pritisak koji gura kiselinu natrag u jednjak.Kafa
Kofein, prisutan u kafi, čaju i gaziranim pićima, pogoršava simptome refluksa. Prelazak na verzije bez kofeina može da vam pomogne u smanjenju simptoma.Čokolada
Čokolada sadrži kofein i kakao, koji pojačavaju simptome refluksa. Ovo se odnosi i na čokoladne napitke.Citrusni sokovi
Sokovi od citrusa, poput narandže ili grejpa, imaju visok sadržaj kiseline, što može pogoršati simptome refluksa.
Šta piti u tom slučaju?Čaj od đumbira
Čaj od đumbira bez kofeina, zaslađen medom, može da umiri želudac i smanji proizvodnju kiseline.Jogurt
Jogurt može da smanji simptome refluksa, posebno običan, sa malo meda za slatkoću.
Način konzumacije pića može uticati na simptome refluksa. Preporučuje se ispijanje manjih količina tokom dana, uz izbegavanje pića i grickalica uveče.
Osobe koje često pate od refluksa trebalo bi da se posavetuju sa lekarom. Povremene simptome moguće je rešiti promenama životnih navika ili lekovima koji se izdaju bez recepta. -
Pročitajte i...
Povrće koje ima više vitamina C nego pomorandža
Vitamin C, ili askorbinska kiselina, poznat je kao snažan antioksidans koji jača imunitet, učestvuje u sintezi kolagena, pomaže u apsorpciji gvožđa i doprinosi zdravlju kože, kostiju, zglobova i krvnih sudova. Iako se često povezuje sa citrusima, poput pomorandže, koja sadrži oko 50 mg vitamina C, pojedine vrste povrća nude ga u još većim količinama, uz dodatne hranljive materije koje povoljno deluju na organizam.
Avokado: Saveznik zdravog srca po preporuci kardiologa
Kardiolozi objašnjavaju zašto bi ovaj zeleni plod trebalo redovno da bude deo vaše ishrane. Bogat je mononezasićenim mastima, vlaknima, kalijumom i antioksidansima, pa doprinosi zdravlju srca tako što snižava LDL („loš“) holesterol, reguliše krvni pritisak i smanjuje upale.
Melatonin iz prirode: Najbolje namirnice za miran san
Melatonin je hormon ključan za regulaciju sna. Proizvodi ga epifiza u mozgu, a njegovi nivoi prirodno rastu nakon zalaska sunca i opadaju s dolaskom dana. Istraživanja pokazuju da povećan unos melatonina putem ishrane može poboljšati kvalitet sna.
Ultra-prerađena hrana može da sabotira mršavljenje, čak i kada se zdravo hranite!
Ultra-prerađena hrana (UPF) već ima lošu reputaciju, a nova studija pokazuje da čak i njene „zdravije“ varijante mogu ozbiljno narušiti napore u mršavljenju.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: