Recept za domaću vege mućkalicu

Sprema se brže od klasične mućkalice, idealna je za vegane, ali i za sve one koji bi da odmore od mesnih obroka. Da ne zaboravimo da naglasimo i da je fantastičnog ukusa...

13-03-2025

|

12:11

|

Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci:

4 crvene paprike

2 zelene paprike

3 paradajza

1 velika glavica crnog luka

4 čena belog luka

2 šargarepe

1 tikvica

300 g pečuraka

1 patlidžan

1 ljuta papričica (po želji)

2 kašike paradajz pirea

200 ml vode ili bujona

2 kašike ulja

So, biber, ali izačini po ukusu (origano, bosiljak, peršun)

Svež peršun za dekoraciju

Priprema:

Isecite crveni i beli luk na sitno. Paprike, paradajz, šargarepu, tikvicu, patlidžan i pečurke isecite na kockice. Ljutu papričicu sitno iseckajte (ukoliko koristite).


Na zagrejanom ulju u velikom tiganju propržite crni i beli luk dok ne postanu staklasti. Dodajte šargarepu i paprike, pržite nekoliko minuta dok ne omekšaju.
Zatim dodajte patlidžan i pečurke, pržite dok povrće ne omekša. Dodajte tikvice i paradajz, pržite još nekoliko minuta Dodajte paradajz pire u tiganj sa povrćem i dobro promešajte. Nalijte vodu ili bujon i dodajte začine po ukusu.


Smanjite vatru i kuvajte na laganoj vatri oko 20-30 minuta. Poslužite mućkalicu toplu, uz svež hleb ili kao prilog uz pirinač ili krompir. Ne zaboravite da dekorišite svežim peršunom.


PRIJATNO!