Recept za domaću vege mućkalicu
Sprema se brže od klasične mućkalice, idealna je za vegane, ali i za sve one koji bi da odmore od mesnih obroka. Da ne zaboravimo da naglasimo i da je fantastičnog ukusa...
13-03-2025
|12:11
|Autor / Izvor: Naxi media
Sastojci:
4 crvene paprike
2 zelene paprike
3 paradajza
1 velika glavica crnog luka
4 čena belog luka
2 šargarepe
1 tikvica
300 g pečuraka
1 patlidžan
1 ljuta papričica (po želji)
2 kašike paradajz pirea
200 ml vode ili bujona
2 kašike ulja
So, biber, ali izačini po ukusu (origano, bosiljak, peršun)
Svež peršun za dekoraciju
Priprema:
Isecite crveni i beli luk na sitno. Paprike, paradajz, šargarepu, tikvicu, patlidžan i pečurke isecite na kockice. Ljutu papričicu sitno iseckajte (ukoliko koristite).
Na zagrejanom ulju u velikom tiganju propržite crni i beli luk dok ne postanu staklasti. Dodajte šargarepu i paprike, pržite nekoliko minuta dok ne omekšaju.
Zatim dodajte patlidžan i pečurke, pržite dok povrće ne omekša. Dodajte tikvice i paradajz, pržite još nekoliko minuta Dodajte paradajz pire u tiganj sa povrćem i dobro promešajte. Nalijte vodu ili bujon i dodajte začine po ukusu.
Smanjite vatru i kuvajte na laganoj vatri oko 20-30 minuta. Poslužite mućkalicu toplu, uz svež hleb ili kao prilog uz pirinač ili krompir. Ne zaboravite da dekorišite svežim peršunom.
PRIJATNO!