Punjeni rolat od mlevenog mesa
Rolat od mesa nekada smo češće pripremali, a sada se čini da je ovaj recept manje popularan. Recept koji predstavljamo može da bude sjajan izbor za praznični ručak.
26-12-2024
|13:29
|Autor / Izvor: Naxi media
Sastojci:
600 g mešanog mlevenog mesa
1 kašika suvog začina
3 kriške starog hleba
50 ml mleka
1 jaje
3 kuvana jajeta
1 kašika prezli
1 kašičica belog luka u granulama
1 kašičica suvog peršuna
1/2 čaše pavlake
100 g kačkavalja
100 g slanine
Priprema:
U činiji potopite stari hleb u mleko i ostavite da omekša, zatim ga dobro ocedite. U veću posudu stavite mleveno meso, dodajte omekšali hleb, jedno sveže jaje, prezle, beli luk u granulama, suvi peršun i suvi začin. Sve dobro izmesite dok ne dobijete homogenu smesu. Na radnoj površini razvucite smesu od mesa u pravougaonik, debljine oko 1,5 cm. Premažite pavlakom i ravnomerno pospite narendanim kačkavaljem. Na sredinu poređajte kuvana jaja u nizu. Uz pomoć folije pažljivo uvijte smesu u rolat, vodeći računa da jaja ostanu na sredini. Rolat obložite šnitama slanine i pažljivo ga prenesite u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 °C oko 45 minuta, dok rolat ne dobije zlatno-smeđu koricu. Nakon pečenja, ostavite rolat da se malo ohladi pre sečenja kako bi zadržao oblik.
PRIJATNO!