-
Poslednjih 5 pesama
- Divlje jagode - Krivo je more
- Bijelo dugme - Zažmiri i broj
- Bajaga - Jedino To Se Zove Ljubav
- Generacija 5 - Ti i ja
- Zdravko Čolić - Svadbarskim sokakom
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Teleći gulaš sa paprikom
Recept za prave gurmane i ljubitelje kuvanih jela. Paprika ovom jelu daje posebnu aromu i sigurno će vam prijati u ovom periodu kada se lagano opraštamo od letnjih dana i ulazimo u jesen...
Keks od grčkog jogurta
Jednostavan biskvit koji može da bude lagana đačka užina, posluženje za goste ili dodatak uz obrok...
-
Zdravlje
Da li je bundeva voće ili povrće i koliko je zapravo zdrava?
Večita dilema: da li je bundeva povrće? Ali ima semenke, pa znači da je voće? A da li se bundeva razlikuje od tikve ili tikvice? Dok provodite sate pripremajući pitu ili čorbu od bundeve, ovakva pitanja lako mogu da vam padnu na pamet...
Tajna dugovečnosti: Hrana koja potencijalno može da nam produži život!
Stručnjak za dugovečnost Dan Buetner već 20 godina proučava šest svetskih Plavih zona, uključujući oblasti u Grčkoj, Kostariki i Japanu, gde stanovnici imaju čak deset puta veću verovatnoću da dožive stotu godinu nego prosečan Amerikanac.
-
Putovanja
Evropska prestonica sa najlepšim kruzer lukama na svetu
U poređenju desetina glavnih kruzer luka širom sveta, osiguravajuća kompanija AllClear je samo jednoj dodelila savršenih 100 poena - možete li pogoditi koja?
Jesenji šarm Pariza: Idealan period da posetite ovaj grad
Pariz je predivan u svako doba godine, ali tokom jeseni njegov šarm posebno dolazi do izražaja. Šetnje kroz zlatno lišće, miris kiše i toplih kroasana stvaraju neponovljivu atmosferu koja ovu sezonu čini nezaboravnom. Iskoristitite zato ovaj period i posetite grad koji će vas opčiniti svojom neverovatnom energijom.
-
Preporučujemo
Naučite da perete veš kao profesionalac i očuvate odeću!
Kažu da su pravila tu da bi se kršila, ali to nikako ne važi za pranje veša. Jedna pogrešna odluka može uništiti vašu omiljenu majicu ili pantalone zauvek. Kako da garderoba što duže ostane sveža i očuvana? Pratite jednostavna pravila...
Kulinarsko saveti za savršenu testeninu koji vam možda nisu poznati!
Iako se čini da je kuvanje testenine najjednostavniji kulinarski zadatak, verovatno vam se bar jednom dogodilo da bude prekuvana, bezukusna ili potpuno neukusna. Uz ovih pet proverenih saveta, takve greške možete lako da izbegnete, a samo je važno da pratite svaki korak.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.36 117.18 118.00 CHF 124.67 125.55 126.43 USD 98.15 98.84 99.53
-
Proverite da li ste stvarno razvili intoleranciju na gluten!
Gluten je sastavni deo mnogih ukusnih jela, ali može da se nađe i u nekim specifičnim jelima za koje nikada ne biste pomislili da sadrže gluten. Sada smo svesni da zaista postoje ljudi koje ne reaguju dobro nakon konzumacije glutena, ali ima i mnogo onih koji samo sumnjaju na intoleranciju i nisu sigurni da li je pravo vreme da se obrate lekaru.
17-07-2024 | 10:21 | Autor/Izvor: Naxi media
Foto: Bigstock, Tirachard Kumtanom
Međutim, nekim ljudima može da bude veliki izazov da ga svare i zato su prinuđeni da ga izbegavaju. Gastrointestinalni simptomi su česti kod intolerancije na gluten.
1. Bol ili nelagodnost u stomaku, koji mogu biti i blagi i teški, ali i kratkoročni ili dugotrajniji
2. Gasovi i nadimanje, što je podrazumeva osećaj zatezanja, punjenja ili oticanja u stomaku, posebno nakon jela.
3. Mučnina ili uznemireni stomak, zbog čega osećate nemir i blagu mučninu.
4. Dijareja, koja se ponavlja nekoliko puta dnevno.
5. Zatvor, što znači da imate manje od tri pražnjenja creva nedeljno ili da imate poteškoće pri pražnjenju.
6. Mučnina i povraćanje, nakon što jedete ili pijete
Ovi probavni simptomi se obično pojavljuju prilično brzo nakon konzumiranja glutena - u roku od nekoliko sati ili jednog dana, pri čemu se ovo malo razlikuje od gastrointestinalnih simptoma celijakije, koji se obično pojavljuju najmanje dan nakon konzumiranja glutena, prenosi Health.
Ne-digestivni simptomi netolerancije na glutenOvi ne-digestivni simptomi su poznati kao ekstraintestinalni simptomi. Neki od najčešćih ne-digestivnih simptoma intolerancije na gluten su:
1. Umor, kao i neuobičajeno nizak nivo energije.
2. Glavobolje, kod kojih bol može biti i tup i oštar, pa i pulsirajući koji može da se razvije u migrenu.
3. Poremećaji raspoloženja, poput anksioznosti ili depresije, potencijalno zbog načina na koji gluten interaguje sa mozgom.
4. Magla u mozgu, ili nemogućnost koncentracije ili fokusiranja, što verovatno potiče od načina na koji se čini da gluten izaziva neurološke probleme.
5. Problemi sa kožom, kao što su osip koji svrbi, sličan ekcemu ili psorijazi, iako je tačna veza između netolerancije glutena i iritacije kože nejasna.
6. Bol u zglobovima, kao što je tup bol ili oštar, ubod, verovatno zbog široko rasprostranjene upale u telu koja je izazvana konzumiranjem glutena.
7. Neuropatija, osećaj utrnulosti ili peckanja u rukama i stopalima, što može biti povezano sa antitelima koja telo ponekad proizvodi kada se konzumira gluten.
8. Anemija, nedostatak gvožđa koji može da izazove simptome kao što su vrtoglavica, nepravilan rad srca, osećaj hladnoće i kratak dah jer telo možda neće apsorbovati gvožđe i druge esencijalne hranljive materije kao što bi trebalo sa netolerancijom na gluten. -
Pročitajte i...
Da li je bundeva voće ili povrće i koliko je zapravo zdrava?
Večita dilema: da li je bundeva povrće? Ali ima semenke, pa znači da je voće? A da li se bundeva razlikuje od tikve ili tikvice? Dok provodite sate pripremajući pitu ili čorbu od bundeve, ovakva pitanja lako mogu da vam padnu na pamet...
Tajna dugovečnosti: Hrana koja potencijalno može da nam produži život!
Stručnjak za dugovečnost Dan Buetner već 20 godina proučava šest svetskih Plavih zona, uključujući oblasti u Grčkoj, Kostariki i Japanu, gde stanovnici imaju čak deset puta veću verovatnoću da dožive stotu godinu nego prosečan Amerikanac.
Zašto se javlja noćno znojenje i kada bi trebalo da se obratimo lekaru?
Ako se povremeno budite obliveni znojem to nije razlog za brigu, posebno ako se to dešava nakon ružnog sna ili tokom vrele noći. Ali, ako vam se to dešava redovno, moglo bi biti znak da nešto nije u redu.
Grašak kao izvor zdravlja: Bogatstvo proteina i vlakana
Grašak je dugo bio potcenjen i često smatran „neukusnim“, ali ova moćna mahunarka poslednjih godina sve više postaje omiljeni deo nutritivnih obroka.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: