Prolećni kolač sa jagodama!
Sunčani dani su stigli i vreme je da počnemo maksimalno da uživamo u njima. Zato obradujte sebe laganim kolačem sa jagodama, a za dodatni ugođaj ovaj desert upotpunite svežim ceđenim sokom od istog voća...
22-04-2025
|11:48
|Autor / Izvor: Naxi media
Sastojci:
Za patišpanj (kore):
4 jajeta
120 g šećera
1 vanilin šećer
120 g brašna
Prstohvat soli
Za jogurt krem:
300 ml grčkog jogurta (ili čvrstog jogurta)
200 ml slatke pavlake
2 kašike šećera u prahu (ili po ukusu)
1 kesica želatina (ili 10 g)
2 kašike vode za želatin
Za fil:
200 g svežih jagoda (iseckanih)
100 g jagoda za dekoraciju
(po želji: 2-3 kašike džema ili jagodastog preliva)
Priprema:
Uključite rernu na 180 stepeni. Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom mikserom dok ne postanu svetla i penasta, oko 5 do 7 minuta. Dodajte brašno i prstohvat soli, pa ga lagano umešajte spatulom, vodeći računa da smesa ostane vazdušasta. Sipajte smesu u okrugli kalup obložen papirom za pečenje i pecite koru oko 20 do 25 minuta, dok ne porumeni i čačkalica izađe suva. Kada se ohladi, pažljivo je presecite na dva dela ako želite slojeviti kolač.
Dok se kora hladi, pripremite krem. Umutite slatku pavlaku dok ne postane čvrsta. U posebnoj posudi pomešajte grčki jogurt sa šećerom u prahu. U manjoj činiji pomešajte želatin sa dve kašike hladne vode, ostavite da nabubri, zatim ga lagano zagrejte dok se ne istopi (ne dozvolite da provri). Umešajte otopljeni želatin u jogurt, a zatim lagano dodajte umućenu pavlaku i sve sjedinite u gladak krem.
Na tacnu stavite prvu koru, premažite je polovinom jogurt krema i rasporedite seckane sveže jagode preko kreme. Po želji dodajte i malo džema ili preliv od jagoda. Poklopite drugom korom, premažite ostatkom krema i dekorišite svežim jagodama. Stavite kolač u frižider da se stegne najmanje 3 do 4 sata, a idealno preko noći.
PRIJATNO!