Prolećni kolač sa jagodama!

Sunčani dani su stigli i vreme je da počnemo maksimalno da uživamo u njima. Zato obradujte sebe laganim kolačem sa jagodama, a za dodatni ugođaj ovaj desert upotpunite svežim ceđenim sokom od istog voća...

22-04-2025

|

11:48

|

Autor / Izvor: Naxi media


Sastojci:

Za patišpanj (kore):


4 jajeta

120 g šećera

1 vanilin šećer

120 g brašna

Prstohvat soli


Za jogurt krem:

300 ml grčkog jogurta (ili čvrstog jogurta)

200 ml slatke pavlake

2 kašike šećera u prahu (ili po ukusu)

1 kesica želatina (ili 10 g)

2 kašike vode za želatin


Za fil:

200 g svežih jagoda (iseckanih)

100 g jagoda za dekoraciju

(po želji: 2-3 kašike džema ili jagodastog preliva)

Priprema:

Uključite rernu na 180 stepeni. Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom mikserom dok ne postanu svetla i penasta, oko 5 do 7 minuta. Dodajte brašno i prstohvat soli, pa ga lagano umešajte spatulom, vodeći računa da smesa ostane vazdušasta. Sipajte smesu u okrugli kalup obložen papirom za pečenje i pecite koru oko 20 do 25 minuta, dok ne porumeni i čačkalica izađe suva. Kada se ohladi, pažljivo je presecite na dva dela ako želite slojeviti kolač.


Dok se kora hladi, pripremite krem. Umutite slatku pavlaku dok ne postane čvrsta. U posebnoj posudi pomešajte grčki jogurt sa šećerom u prahu. U manjoj činiji pomešajte želatin sa dve kašike hladne vode, ostavite da nabubri, zatim ga lagano zagrejte dok se ne istopi (ne dozvolite da provri). Umešajte otopljeni želatin u jogurt, a zatim lagano dodajte umućenu pavlaku i sve sjedinite u gladak krem.


Na tacnu stavite prvu koru, premažite je polovinom jogurt krema i rasporedite seckane sveže jagode preko kreme. Po želji dodajte i malo džema ili preliv od jagoda. Poklopite drugom korom, premažite ostatkom krema i dekorišite svežim jagodama. Stavite kolač u frižider da se stegne najmanje 3 do 4 sata, a idealno preko noći.

PRIJATNO!