Prolećna supa sa povrećem

Evo jednostavnog i ukusnog recepta za laganu prolećnu supu sa povrćem – savršenu za dane kada nam je potrebno nešto osvežavajuće i hranljivo...

16-05-2025

|

13:08

|

Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci (za 4 porcije):


1 kašika maslinovog ulja

1 mladi crni luk (ili 1 manja glavica crnog luka), sitno seckan

2 čena belog luka, sitno seckana

2 šargarepe, isečene na kolutove

1 tikvica, isečena na kockice

100 g mladog graška (svežeg ili smrznutog)

1 krompir, isečen na kockice

1 veza mladog spanaća ili blitve (oprano i grubo iseckano)

1,2 l povrćnog bujona (ili voda sa dodatkom supe u kocki)

So i biber po ukusu

Prstohvat timijana ili sveže seckani peršun za serviranje

Po želji: nekoliko kapi limunovog soka ili rendana korica limuna za dodatnu svežinu


Priprema:

U velikom loncu zagrejte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi, dodajte sitno seckani crni luk i kratko ga prodinstajte dok ne omekša. Zatim ubacite beli luk, šargarepu i krompir, pa sve zajedno dinstajte još nekoliko minuta uz povremeno mešanje. Dodajte tikvice i grašak, pa sve prelijte bujonom i sačekajte da provri. Smanjite temperaturu i kuvajte oko 15 do 20 minuta, dok povrće ne omekša. Pred kraj kuvanja umešajte spanać ili blitvu i kuvajte još 2–3 minuta. Začinite supu solju, biberom i po želji timijanom. Ukoliko volte osvežavajuće note, dodajte i par kapi limunovog soka ili malo rendane limunove korice. Supu poslužite toplu, uz seckani sveži peršun kao fini završni detalj.

PRIJATNO!