Prolećna supa sa povrećem
Evo jednostavnog i ukusnog recepta za laganu prolećnu supu sa povrćem – savršenu za dane kada nam je potrebno nešto osvežavajuće i hranljivo...
16-05-2025
|13:08
|Autor / Izvor: Naxi media
Sastojci (za 4 porcije):
1 kašika maslinovog ulja
1 mladi crni luk (ili 1 manja glavica crnog luka), sitno seckan
2 čena belog luka, sitno seckana
2 šargarepe, isečene na kolutove
1 tikvica, isečena na kockice
100 g mladog graška (svežeg ili smrznutog)
1 krompir, isečen na kockice
1 veza mladog spanaća ili blitve (oprano i grubo iseckano)
1,2 l povrćnog bujona (ili voda sa dodatkom supe u kocki)
So i biber po ukusu
Prstohvat timijana ili sveže seckani peršun za serviranje
Po želji: nekoliko kapi limunovog soka ili rendana korica limuna za dodatnu svežinu
Priprema:
U velikom loncu zagrejte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi, dodajte sitno seckani crni luk i kratko ga prodinstajte dok ne omekša. Zatim ubacite beli luk, šargarepu i krompir, pa sve zajedno dinstajte još nekoliko minuta uz povremeno mešanje. Dodajte tikvice i grašak, pa sve prelijte bujonom i sačekajte da provri. Smanjite temperaturu i kuvajte oko 15 do 20 minuta, dok povrće ne omekša. Pred kraj kuvanja umešajte spanać ili blitvu i kuvajte još 2–3 minuta. Začinite supu solju, biberom i po želji timijanom. Ukoliko volte osvežavajuće note, dodajte i par kapi limunovog soka ili malo rendane limunove korice. Supu poslužite toplu, uz seckani sveži peršun kao fini završni detalj.
PRIJATNO!