Posni pire od pasulja

Pire od pasulja savršen je dodatak i jelima od mesa, ali i povrća. Takođe se odlično uklapa uz ribu i idealna je opcija za dane posta...

15-04-2025

|

11:00

|

Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci:


500 g pasulja tetovca

1 glavica crnog luka

2 čena belog luka

1 lovorov list

1 kašičica aleve paprike

2 dl ulja (najbolje suncokretovog)
2 kašičce limunovog soka

So, po ukusu

Sitno seckani peršunov list, za posipanje

Priprema:


Pasulj očistiti, oprati i potopiti u hladnu vodu preko noći. Sutradan procediti, naliti svežom vodom i staviti da provri. Kada voda provri, prosuti je i naliti pasulj ponovo toplom vodom. Dodati sitno seckan crni luk, beli luk i lovorov list. Kuvati dok pasulj ne omekša potpuno. Kada je kuvan, procediti ga (malo tečnosti sačuvati ako želite mekšu teksturu) i pasulj izgnječiti viljuškom, varjačom ili propasirati. U posebnoj posudi zagrejati ulje, dodati alevu papriku i odmah dodati pasirani pasulj. Mešati dok se sve lepo ne sjedini i dodati malo limunovog soka. Posoliti po ukusu i skinuti sa vatre. Posuti seckanim peršunom i poslužiti toplo ili hladno.

PRIJATNO!