Pet svakodnevnih navika u kuhinji koje vas nesvesno udaljavaju od zdrave ishrane

Male promene u načinu pripreme hrane mogu značajno poboljšati nutritivnu vrednost vaših obroka.

13-10-2025

|

11:50

|

Autor / Izvor: Naxi media, Real Simple

Ovo su greške koje gotovo svi prave u kuhinji, a često se na iste ne obraća dovoljno pažnje.

1. Gulite voće i povrće

Ako imate naviku da ljuštite jabuke, krastavce, šargarepe ili krompir, vreme je da razmislite o tome. Kora sadrži vlakna koja pomažu varenje i stabilizuju nivo šećera u krvi, kao i antioksidante i biljne spojeve koji štite ćelije od oštećenja.

Nutricionistkinja Helen Tiju savetuje: „Samo dobro operite voće i povrće i ostavite koru kad god je moguće.“ Ako vam smeta tekstura, kratko ga skuvajte, ispecite ili izblendirajte, tako ćete zadržati hranljive materije i dobiti prijatniji ukus.

2. Prekuvavate povrće

Predugo kuvanje povrća može da uništi dragocene vitamine rastvorljive u vodi, poput C i B vitamina. Ako ne koristite vodu u kojoj se kuvalo (recimo za supu ili sos), ti nutrijenti se jednostavno izgube.

Tiju preporučuje da povrće kuvate kraće, samo dok ne postane meko, ali ne i gnjecavo. Kratko dinstanje ili pečenje na niskoj temperaturi pomoći će da zadržite najviše hranljivih materija.

3. Ne kombinujete povrće sa zdravim mastima

Još uvek izbegavate masnoće? Greška! Telo ne može da apsorbuje vitamine A, D, E i K bez prisustva masti.

„Masti aktiviraju probavni sistem i omogućavaju da se ti vitamini apsorbuju,“ objašnjava biohemičarka Džuli Polok. Zato dodajte malo maslinovog ili avokado ulja u salatu, chia ili lanene semenke u smuti, ili pola avokada u obrok. Čak i kašičica putera od orašastih plodova može pomoći apsorpciju ovih važnih vitamina.

4. Pržite ili pečete hranu dok ne izgori
 

Iako hrskava korica i dimljeni ukus deluju primamljivo, prepečena ili zagorela hrana gubi nutritivnu vrednost i može sadržati štetne supstance, poput akrilamida ili HCA jedinjenja.

Zato pecite na nižoj temperaturi, pržite kraće ili koristite fritezu na vruć vazduh. Ciljajte na zlatno-braon, a ne crno, odnosno gotovo ugljenisano. Za dodatni dimljeni šmek, upotrebite začine kao što je dimljena paprika umesto da previše zapečete hranu.

5. Rano sečete voće i povrće

Iako olakšava pripremu, prerano seckanje dovodi do oksidacije i gubitka vitamina C i folne kiseline.

Ako ipak želite da spremite unapred, čuvajte isečeno voće i povrće u dobro zatvorenim posudama, dodajte par kapi limunovog soka da usporite tamnjenje, a štapiće celera i šargarepe držite u vodi u frižideru kako bi ostali sveži i hrskavi.

6. Ne kombinujete biljno gvožđe sa vitaminom C

Biljno gvožđe (iz povrća, mahunarki i orašastih plodova) telo teže apsorbuje od onog životinjskog porekla. Vitamin C pomaže da se ta apsorpcija poveća, pa ih vredi kombinovati.

Dodajte limunov sok ili papriku u zelene salate, ubacite jagode ili ananas u smuti sa spanaćem, ili pospite brokoli i prokelj seckanim orasima, vaše telo će vam biti zahvalno.