Pet namirnica koje izazivaju zadržavanje vode u organizmu

Zadržavanje vode može se javiti u bilo koje doba godine, ali otečene i teške noge posebno su česta (i neprijatna) pojava tokom leta. Srećom, postoje načini da se ublaži osećaj nadutosti, ili još bolje, da se potpuno izbegne. Jedan od najefikasnijih koraka jeste izbacivanje namirnica koje pospešuju zadržavanje tečnosti.

30-07-2025

|

11:51

|

Autor / Izvor: Naxi media, Vogue

Zašto leti češće zadržavamo vodu?

Tokom toplih dana, višak tečnosti se često nakuplja u tkivima, što uzrokuje oticanje stopala, članaka i nogu – stanje poznato kao edem.
„Edem je medicinski termin za oticanje izazvano nagomilavanjem tečnosti u tkivima“, objašnjava dr Asimah Hanif. „Najčešće pogađa noge, zglobove i stopala, ali se može javiti i na rukama, licu, pa čak i u plućima.“

Pored određenih zdravstvenih stanja, kao što su bolesti srca ili bubrega, ali i korišćenja pojedinih lekova, zadržavanje vode može biti posledica loše cirkulacije i nedostatka kretanja.

„Čak i nešto naizgled bezazleno, poput dugog sedenja ili stajanja, naročito po vrućini, može izazvati oticanje nogu“, dodaje Hanif.

Žene su posebno sklone oticanju

„Kod mnogih žena, blagi edem je povezan s hormonskim promenama tokom meseca ili s promenom okruženja tokom putovanja“, objašnjava dr Teri Dabro. „To je način na koji vam telo poručuje da zadržava vodu – često zbog narušene ravnoteže.“

Koje namirnice izazivaju zadržavanje vode?

Najčešće su to one bogate solju ili šećerom – one podstiču nakupljanje tečnosti i usporavaju cirkulaciju, što vodi ka oticanju i bolu u nogama. Ako ste skloni zadržavanju vode, izbegavanje ovih namirnica u toplim mesecima može znatno pomoći.

„Ishrana igra ključnu ulogu u tome koliko tečnosti telo zadržava“, kaže Hanif. „Najveći krivac je natrijum – odnosno so. Slani obroci poput čipsa, konzerviranih supa, brze hrane i gotovih jela podstiču organizam da zadržava više vode, što pogoršava oticanje.“

Problem predstavljaju i namirnice koje ne deluju naročito slano, ali su industrijski prerađene. „Slanina, šunka, kobasice i drugi suhomesnati proizvodi sadrže dosta natrijuma. Kiseli krastavci, umaci i soja sos takođe mogu doprineti zadržavanju vode“, dodaje Hanif.

Ni šećer i alkohol nisu bezazleni

„Ishrana bogata šećerom može izazvati upalne procese i dodatno zadržavanje tečnosti, dok alkohol narušava ravnotežu u organizmu preko jetre i bubrega, dovodeći do dehidratacije i neravnoteže u tečnostima“, upozorava Hanif.

Pet namirnica koje izazivaju zadržavanje vode

1. Konzervirana tunjevina

Iako praktična, konzervirana tunjevina često sadrži dodatnu količinu soli zbog procesa očuvanja.

2. Paradajz

Iako bogat vodom, paradajz sadrži histamin koji povećava propustljivost krvnih sudova, što može doprineti zadržavanju tečnosti. U kombinaciji sa diuretičnim povrćem, poput krastavaca, ovaj efekat može biti ublažen.

3. Dimljeni losos

Poput konzervirane ribe, dimljeni losos je bogat natrijumom. „So je glavni uzročnik zadržavanja vode“, podseća dr Dabro.

4. Krekeri

Naizgled lakša zamena za hleb, krekeri su često prerađeni i bogati natrijumom. „Rafinisani ugljeni hidrati naglo podižu insulin i pospešuju upale, što može pogoršati oticanje“, kaže Dabro.

5. Zreli sirevi

Sirevi poput parmezana, čedara, mančega ili grujera tokom sazrevanja gube vlagu, ali zadržavaju – i pojačavaju – koncentraciju soli.

Koje namirnice smanjuju zadržavanje vode?

Baš kao što neke namirnice doprinose oticanju, druge mogu pomoći da se ono ublaži. „Edem se često javlja kao blaga nadutost, ali je to način na koji telo traži reset“, kaže Dabro. „Pravi izbor hrane ne donosi samo olakšanje, već i više energije i osećaj lakoće.“