Palenta sa semenkama
Ako ste ljubitelj palente sa sirom ili pavlakom možda ćete poželeti da isprobate nešto novo i drugačije... Ako, ipak niste ljubitelj ove vrste obroka ovaj recept može prijatno da vas iznenadi.
30-04-2025
|11:11
|Autor / Izvor: Naxi media
Sastojci (za 2 osobe):
1 šolja palente (krupnije mlevene kukuruzne krupice)
4 šolje vode
½ kašičice soli
1 kašika maslinovog ulja ili putera
2 kašike semenki golice (bundeva)
1 kašika susama
1 kašika suncokretovih semenki
1 kašika mlevenog ili celog lana
Prstohvat bibera (opciono)
Priprema:
U suvom tiganju kratko prepecite sve semenke na srednjoj vatri, 2–3 minuta, dok ne zamirišu i blago porumene, pa ih ostavite sa strane. U šerpi zakuvajte 4 šolje vode sa solju, a zatim lagano sipajte palentu u tankom mlazu, neprekidno mešajući varjačom ili žicom kako biste sprečili stvaranje grudvica. Smanjite vatru na minimum i kuvajte uz često mešanje 15-20 minuta, dok se palenta ne zgusne i postane kremasta, po potrebi dodajući još malo vode. Pred kraj kuvanja dodajte maslinovo ulje ili puter, umešajte prepečene semenke i po želji malo bibera. Sve dobro sjedinite i po ukusu dosolite.
Palentu možete poslužite uz grilovano povrće za kompletan, zdrav obrok.
PRIJATNO!