Palenta sa semenkama

Ako ste ljubitelj palente sa sirom ili pavlakom možda ćete poželeti da isprobate nešto novo i drugačije... Ako, ipak niste ljubitelj ove vrste obroka ovaj recept može prijatno da vas iznenadi.

30-04-2025

|

11:11

|

Autor / Izvor: Naxi media


Sastojci (za 2 osobe):

1 šolja palente (krupnije mlevene kukuruzne krupice)

4 šolje vode

½ kašičice soli

1 kašika maslinovog ulja ili putera

2 kašike semenki golice (bundeva)

1 kašika susama

1 kašika suncokretovih semenki

1 kašika mlevenog ili celog lana

Prstohvat bibera (opciono)


Priprema:


U suvom tiganju kratko prepecite sve semenke na srednjoj vatri, 2–3 minuta, dok ne zamirišu i blago porumene, pa ih ostavite sa strane. U šerpi zakuvajte 4 šolje vode sa solju, a zatim lagano sipajte palentu u tankom mlazu, neprekidno mešajući varjačom ili žicom kako biste sprečili stvaranje grudvica. Smanjite vatru na minimum i kuvajte uz često mešanje 15-20 minuta, dok se palenta ne zgusne i postane kremasta, po potrebi dodajući još malo vode. Pred kraj kuvanja dodajte maslinovo ulje ili puter, umešajte prepečene semenke i po želji malo bibera. Sve dobro sjedinite i po ukusu dosolite.


Palentu možete poslužite uz grilovano povrće za kompletan, zdrav obrok.

PRIJATNO!