Objavljena lista deset najboljih sireva na svetu: Jedan obožavamo

Objavljena je lista 10 najboljih sireva na svetu u 2023. i 2024. godini, prema podacima koje je prikupio jedan od najčuvenijih kulinarskih magazina Taste Atlas.

17-04-2024

|

10:49

|

Autor / Izvor: Naxi media, Taste Atlas

Na prvom mestu je italijanski parmezan (parmigiano reggano), koji su posetioci pomenutog sajta ocenili sa 4,68. Parmezan je tvrdi, polumasni žuti sir napravljen od kravljeg mleka. Potiče iz okoline italijanskog grada Parme, a jasno je i da mu odatle potiče i ime.


Sledi još italijanskih sireva - mocarela di bufala campana i stracchino di crescenza, i grčki sir graviera nakou. Oni su zapravo ostvarili isti rezultat: ocenu 4,64.

Peto mesto osvojio je portugalski queijo serra de estrella (4,63), dok se na šestom ponovo nalazi italijanski sir buratta (4,62).

Na sedmom mestu je francuski saint-andre (4,61), a na osmom reblochon (4,55), koji je takođe francuski.


Pljevaljski sir, koji se proizvodi u Crnoj Gori, zauzeo je deveto mesto s ocenom 4,55. Tradicionalno se proizvodi od sirovog kravljeg mleka, ima jači ukus i kremastu strukturu, a veoma je poštovan u našem krajevima i sastvani je deo mnogobrojnih jela.


Deseto mesto na listi Atlasa ukusa zauzeo je francuski Mont d'or sa ocenom 4,54.