Njoke u bešamel sosu
Uživajte u neodoljivom ukusu njoka u bešamel sosu. Uz vino, ovo može biti idealna večera, ili ručak u zavisnosti od veličine porcije.
03-08-2015
|11:33
|Autor / Izvor: Naxi media-recepti
Sastojci:
Za njoke:
- 60 g instant pirea
- 1 kašičica margarina
- 1 kašičica soli
- 300 ml vode
- 1 jaje
- 300 g brašna
- 3-4 kašike prezli
Za bešamel:
- 40 g margarina
- 40 g brašna
- 400 ml mleka
- 1 kašičica suvog biljnog začina
- origano
Dodatak:
- 100 g pilećeg belog mesa
- 1 glavica crnog luka
Priprema: Njoke: U 300 ml vode dodari margarin i so, kada proključa dodati polako instant pire i mešati žicom dok se ne dobije odgovarajuća gustina. Kada se pire ohladi dodati jaje i brašno i umesiti testo. Testo treba da se odvaja od posude, pa po potrebi dodati brašno. Od testa praviti trake koje se seku na kockice debljine 1 cm. Njoke kuvati u ključaloj vodi 3-4 minuta, dok ne isplivaju na površinu. Proceđene skuvane njoke zatim propržiti u tiganju na margarinu i nekoliko kašika prezli.
Bešamel: U šerpici otopiti margarin, dodati brašno i propržiti malo. Zatim postepeno dodati mleko, stalno mešajući žicom da se ne naprave grudvice. Kuvati dok se ne dobije gusta smesa. Začiniti suvoim biljnim začinom i origanom.
U tiganju propržiti sitno iseckan crni luk i sitno iseckano belo meso. Začiniti po želji.
Pomešati njoke i belo meso. Preliti bešamel sosom. (Izvor: recepti)