Savršene njoke u sosu!

Brzo, kremasto i neodoljivo jelo...

08-09-2025

|

12:42

|

Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci (za 2–3 osobe):
 

500 g svežih njoka

150 g dimljene slanine (ili pancete)

200 ml pavlake za kuvanje (ili biljne alternative)

1 manji crni luk

2 čena belog luka

30 g parmezana (plus malo za posipanje)

kašika maslinovog ulja ili malo putera

so i biber po ukusu

svež peršun za dekoraciju

Priprema:

Skuvajte njoke prema uputstvu sa pakovanja - obično im je dovoljno 2–3 minuta u ključaloj slanoj vodi. Kada isplivaju na površinu, vadite ih rešetkastom kašikom i ostavite sa strane. Isecite slaninu na tanke trakice i propržite je na suvom tiganju dok ne postane hrskava. Izvadite je na tanjir obložen ubrusom. U istom tiganju dodajte malo maslinovog ulja ili putera, pa propržite sitno seckan crni i beli luk dok ne omekšaju i zamirišu. Sipajte pavlaku za kuvanje, dodajte rendani parmezan, začinite solju i biberom. Mešajte na tihoj vatri dok se sos ne zgusne i postane kremast. Ubacite kuvane njoke u sos, lagano promešajte i dodajte hrskavu slaninu. Poslužite toplo, posuto još malo parmezana i svežim peršunom.

PRIJATNO!