
Savršene njoke u sosu!
Brzo, kremasto i neodoljivo jelo...
08-09-2025
|12:42
|Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci (za 2–3 osobe):
500 g svežih njoka
150 g dimljene slanine (ili pancete)
200 ml pavlake za kuvanje (ili biljne alternative)
1 manji crni luk
2 čena belog luka
30 g parmezana (plus malo za posipanje)
kašika maslinovog ulja ili malo putera
so i biber po ukusu
svež peršun za dekoraciju
Priprema:
Skuvajte njoke prema uputstvu sa pakovanja - obično im je dovoljno 2–3 minuta u ključaloj slanoj vodi. Kada isplivaju na površinu, vadite ih rešetkastom kašikom i ostavite sa strane. Isecite slaninu na tanke trakice i propržite je na suvom tiganju dok ne postane hrskava. Izvadite je na tanjir obložen ubrusom. U istom tiganju dodajte malo maslinovog ulja ili putera, pa propržite sitno seckan crni i beli luk dok ne omekšaju i zamirišu. Sipajte pavlaku za kuvanje, dodajte rendani parmezan, začinite solju i biberom. Mešajte na tihoj vatri dok se sos ne zgusne i postane kremast. Ubacite kuvane njoke u sos, lagano promešajte i dodajte hrskavu slaninu. Poslužite toplo, posuto još malo parmezana i svežim peršunom.
PRIJATNO!