Slušate: Noć uz Naxi

Pesma: YU Grupa - Mornar

Noć uz Naxi
Naxi Radio
 • Povezani članci
 • Neverovatne prednosti konzumacije proteina

  Postoje naučno podržani razlozi zbog kojih posetioci i ljubitelji teretane obično unose više proteina od onih koji nisu mnogo aktivni.
  29-09-2023 | 10:26 | Autor/Izvor: Naxi media, Eat This Not That

  Foto: Bigstock, New Africa

   

  Prednosti proteina su dalekosežne, počevši od toga da mogu da vam pomognu da izgubite kilograme, održite metabolizam i izgradite i održite mišićnu masu, što znači više snage i manje telesne masti (zdravo, zategnute ruke i trbušnjaci).

  Preporučeni unos u ishrani (RDA) za odraslu osobu koja sedi je 0,8 grama proteina po kilogramu telesne težine ili 0,36 grama proteina po kilogramu telesne težine. Ovo dolazi od prosečnog dnevnog unosa od 46 grama proteina za žene i 56 grama proteina za muškarce, prema Ministarstvu poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA).

   

  Naravno, ovaj makro zvezde vam pomaže da izgradite i održite mišiće, ali je takođe odgovoran za čitav niz zdravstvenih prednosti. Pročitajte u nastavku o svim prednostima proteina.

  Proteini mogu da pomognu u smanjenju žudnje za hranom

   

  Proteini utiču na naše hormone koji regulišu glad, posebno na hormone grelin i peptid II (PII).

  „Ghrelin pomaže u suzbijanju signala gladi, a pokazalo se da PII smanjuje unos hrane i povećava potrošnju energije“, kaže Megan Hilbert, dijetetičar iz Top Nutrition Coaching-a.

  Istraživanja pokazuju da konzumiranje obroka bogatog proteinima može da pomogne u suzbijanju grelina (hormona gladi) dok istovremeno povećava PYY (koji pomaže u suzbijanju apetita), delujući kao dvostruki udarac protiv žudnje.

   

  Proteini mogu da vam pomognu da izgubite višak kilograma


  Proteini su hranjivi sastojci koji doprinose sitosti, što znači da vam mogu pomoći da se duže osećate sito, a ako niste toliko gladni kao obično, verovatno ćete na kraju pojesti manje kalorija.


  "Proteini imaju veći termički efekat hrane (TEF) u poređenju sa ugljenim hidratima i mastima, što znači da vaše telo sagoreva više kalorija u procesu probave, apsorpcije i korišćenja proteina", kaže Jordan Hill, nutricionista.


  Budući da je mišićna masa metabolički efikasnija od masne mase, što je više imamo, sagorevamo više kalorija u mirovanju u poređenju sa nekim ko možda ima veću količinu masti.

   

  Zato je unos dovoljno proteina kada pokušavate da smršate tako važan.

  "Unošenje adekvatnih proteina da doprinese održavanju mišićne mase, što dovodi do većeg sagorevanja kalorija u mirovanju u poređenju sa onima koji gube mišićnu masu tokom svog puta mršavljenja", kaže Hill.

  Proteini mogu da ubrzaju vaš metabolizam

   

  "Ubzavanje metabolizma" se odnosi na povećanje brzine kojom vaše telo sagoreva kalorije ili troši energiju. Ovo može da pomgne u upravljanju težinom, nivoima energije, iskorišćavanju nutrijenata i kontroli šećera u krvi.

   

  Mogu da vam pomognu da sprečite povrede kako starite.

   

  Proteini pomažu u izgradnji i održavanju mišića, a to je posebno važno kako starite zbog nesrećnog fenomena zvanog sarkopenija. „Sarkopenija je postepeni gubitak mišićne mase koji počinje u našim 30-im godinama i nastavlja se u starosti“, kaže Hilbert.

   

  Ali unošenje dovoljne količine proteina može da pomogne u ovom prirodnom procesu tako što će obezbediti da naši mišići imaju gradivne blokove koji su im potrebni. I evo zagonetke: Gubitak mišićne mase može doprineti smanjenoj sposobnosti za obavljanje osnovnih aktivnosti, kao što je penjanje uz stepenice i nošenje namirnica, kao i povećan rizik od povreda, kaže Hilbert.

   

  Unošenje dovoljne količine proteina može vam pomoći da održite mišićnu masu i snagu kako biste nastavili sa osnovnim aktivnostima bez povreda. A kombinovanje dijete sa visokim sadržajem proteina sa treningom otpora će izgraditi više mišića - dvostruki udarac sarkopeniji, prenosi Eat this, Not That.

   

 • Komentari

  Komentara: 0

  Postavi komentar: