-
Poslednjih 5 pesama
- Oktobar 1864 - Nadji me
- Prljavo Kazalište - Na badnje veče
- Toše Proeski - Sve je ovo premalo za kraj
- Galija - Da li si spavala
- Neverne Bebe - Tužna pesma
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Teleći gulaš sa paprikom
Recept za prave gurmane i ljubitelje kuvanih jela. Paprika ovom jelu daje posebnu aromu i sigurno će vam prijati u ovom periodu kada se lagano opraštamo od letnjih dana i ulazimo u jesen...
Keks od grčkog jogurta
Jednostavan biskvit koji može da bude lagana đačka užina, posluženje za goste ili dodatak uz obrok...
-
Zdravlje
Da li je bundeva voće ili povrće i koliko je zapravo zdrava?
Večita dilema: da li je bundeva povrće? Ali ima semenke, pa znači da je voće? A da li se bundeva razlikuje od tikve ili tikvice? Dok provodite sate pripremajući pitu ili čorbu od bundeve, ovakva pitanja lako mogu da vam padnu na pamet...
Tajna dugovečnosti: Hrana koja potencijalno može da nam produži život!
Stručnjak za dugovečnost Dan Buetner već 20 godina proučava šest svetskih Plavih zona, uključujući oblasti u Grčkoj, Kostariki i Japanu, gde stanovnici imaju čak deset puta veću verovatnoću da dožive stotu godinu nego prosečan Amerikanac.
-
Putovanja
Evropska prestonica sa najlepšim kruzer lukama na svetu
U poređenju desetina glavnih kruzer luka širom sveta, osiguravajuća kompanija AllClear je samo jednoj dodelila savršenih 100 poena - možete li pogoditi koja?
Jesenji šarm Pariza: Idealan period da posetite ovaj grad
Pariz je predivan u svako doba godine, ali tokom jeseni njegov šarm posebno dolazi do izražaja. Šetnje kroz zlatno lišće, miris kiše i toplih kroasana stvaraju neponovljivu atmosferu koja ovu sezonu čini nezaboravnom. Iskoristitite zato ovaj period i posetite grad koji će vas opčiniti svojom neverovatnom energijom.
-
Preporučujemo
Naučite da perete veš kao profesionalac i očuvate odeću!
Kažu da su pravila tu da bi se kršila, ali to nikako ne važi za pranje veša. Jedna pogrešna odluka može uništiti vašu omiljenu majicu ili pantalone zauvek. Kako da garderoba što duže ostane sveža i očuvana? Pratite jednostavna pravila...
Kulinarsko saveti za savršenu testeninu koji vam možda nisu poznati!
Iako se čini da je kuvanje testenine najjednostavniji kulinarski zadatak, verovatno vam se bar jednom dogodilo da bude prekuvana, bezukusna ili potpuno neukusna. Uz ovih pet proverenih saveta, takve greške možete lako da izbegnete, a samo je važno da pratite svaki korak.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.36 117.18 118.00 CHF 124.67 125.55 126.43 USD 98.15 98.84 99.53
-
Neočekivano otkriće: Proizvodnja kiseonika na morskom dnu
Naučnici su otkrili postojanje „tamnog kiseonika“ na dubokom morskom dnu, čime su doveli u pitanje dosadašnja shvatanja o proizvodnji ovog gasa.
23-08-2024 | 13:11 | Autor/Izvor: Naxi media, Forbes
Foto: Bigstock, Andrey_Kuzmin
Tokom istraživanja na dubini od skoro 4.000 metara ispod površine Tihog okeana, tim predvođen Endruom Svajtmenom naišao je na očitavanja koja su ukazivala na prisustvo kiseonika u mraku, gde svetlost ne dopire.
Do sada se verovalo da kiseonik proizvode isključivo fotosintetski organizmi poput biljaka i algi.
Frans Gajger fizički hemičar sa Univerziteta Nortvestern, veruje da se mineralni noduli naelektrišu dok se šire, što vodi do elektrolize morske vode, pri čemu električna struja razdvaja vodu na vodonik i kiseonik. On i Svajtmen su odbacili druge teorije i smatraju da je ovo najverovatniji izvor „tamnog kiseonika“.
Istraživači su uzbuđeni, ali upozoravaju da ovo otkriće zahteva pažnju industrije dubokog rudarstva. Američka Nacionalna okeanska i atmosferska administracija upozorava da rudarenje morskog dna može uništiti život i staništa u tim područjima. Međunarodna uprava za morsko dno već je odredila zaštićene zone u oblasti Klarion-Kliperton.
Gajger ističe da moramo preispitati način eksploatacije ovih materijala kako ne bismo ugrozili izvore kiseonika u dubokom moru.Filip Gejls iz organizacije „Deep Sea Mining“ podržava dalja istraživanja, ali naglašava da su potrebni dodatni eksperimenti kako bi se rezultati studije potvrdili. Slično mišljenje deli i Daglas Bartlet sa Skripsa, koji želi da vidi dugoročnu proizvodnju kiseonika u dubokom moru i da li druge okeanske oblasti imaju sličan efekat. Ovo bi omogućilo modelarima da procene globalni značaj ovog procesa.
Međutim, naučnici su otkrili da mineralne naslage na morskom dnu, poznate kao polimetalni noduli, mogu da emituju električnu struju koja pokreće elektrolizu morske vode, proizvodeći kiseonik.Ovo revolucionarno otkriće otvara nova pitanja o uticaju dubokomorskog rudarstva na ove jedinstvene izvore kiseonika. Stručnjaci upozoravaju da eksploatacija ovih mineralnih naslaga može ozbiljno da ugrozi biodiverzitet u dubokim morskim ekosistemima. Sada pozivaju na dalja istraživanja kako bi se procenio značaj ovog procesa na globalnom nivou.
-
Pročitajte i...
Novi japanski rekord: Skoro 100.000 ljudi starijih od 100 godina
Broj ljudi u Japanu koji su napunili ili prešli stotu godina dostigao je neverovatnih 99.763, postavljajući novi rekord po 55. put zaredom. Među njima, žene čine ogromnih 88 odsto, što dodatno ističe dugovečnost japanskih dama.
Zašto plač bebe može da izazove osećaj toplote kod odraslih?
Ako vam zvuk plača bebe izaziva crvenilo lica, niste ništa umislili. Novo istraživanje otkriva da bebin plač, posebno onaj koji signalizira bol zaista izaziva „topli talas“ na licu odraslih, verovatno kao način da nas podstakne na reakciju.
Deset stvari koje generacija Z nikako ne podnosi kod Milenijalaca!
Milenijalci su poznati i kao Generacija Y, a rođeni su u periodu između ranih 1980-ih i sredine 1990-ih. Nakon njih došla je generacija Z (Gen Z), takođe poznata kao Post-Milenijalci, Zoomeri ili iGen, odnosno oni rođeni od sredine 1990-ih do ranih 2010-ih.
Zašto zaboravite šta radite kada uđete u novu sobu?
Kognitivni neuronaučnik dr Kristijan Džerett objašnjava kako su naše uspomene ranjive na takozvani „efekat vrata”. Ne brinite, mnogi u životu dožive ovo iskustvo, niste jedini...
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: