Slušate: Jutro uz Miloša Lazića

Pesma: Flamingosi - Obala

Jutro uz Miloša Lazića
Naxi Radio
  • Poslednjih 5 pesama
    1. Flamingosi - Obala
    2. Babe - Ko me ter'o
    3. Galija - Još uvek sanjam
    4. Sergej Ćetković - 25. Sat
    5. Poslednja igra leptira - Grudi Balkanske
  • Beograd Uzivo
  • Propuštene emisije
    Ostale emisije
    1. Marina Ćosić - Četvrtak - Mojih 50
    2. 30. jul - 1 - Dodir noći
    3. 30. jul - 2 - Dodir noći
    4. 30. jul - 3 - Dodir noći
    5. Marina Ćosić - Sreda - Mojih 50
  • Preporučujemo
    Onion Rings Onion Rings

    Ako volite grickalice koje su i hrskave i aromatične, onion rings (kolutovi luka) su savršen izbor. Jednostavni su za pripremu, a idealni kao prilog uz burger, pivo ili kao samostalna užina.

    Bolonjeze kao iz restorana! Bolonjeze kao iz restorana!

    Najveći broj ljudi verovatno misli da zna kako se priprema ovo tradicionalno italijansko jelo. Međutim, mnogi se iznenade kada ga pripreme i shvate da ukus ipak ne može da se poredi sa onim iz restorana i obično se pitaju gde su pogrešili. Zato zapamtite da postoje izvesni trikovi poput dugog dinstanja na srednjoj vatri, dodavanja kašike mleka na kraju dinstanja, ali i dodavanja izvesnih (neobičnih sastojaka) koji će poboljšati ukus ovog jela i dati mu pravi "šmek".

  • Zdravlje
    Studija otkriva koliko treba da hodamo kako bismo sprečili hroničan bol u leđima Studija otkriva koliko treba da hodamo kako bismo sprečili hroničan bol u leđima

    Duge šetnje ne samo da mogu ublažiti, već i sprečiti pojavu hroničnog bola u donjem delu leđa, pokazuje novo istraživanje

    Pet namirnica koje izazivaju zadržavanje vode u organizmu Pet namirnica koje izazivaju zadržavanje vode u organizmu

    Zadržavanje vode može se javiti u bilo koje doba godine, ali otečene i teške noge posebno su česta (i neprijatna) pojava tokom leta. Srećom, postoje načini da se ublaži osećaj nadutosti, ili još bolje, da se potpuno izbegne. Jedan od najefikasnijih koraka jeste izbacivanje namirnica koje pospešuju zadržavanje tečnosti.

  • Naxi aplikacija radio 2
  • Putovanja
    Futuristički grad sa najviše nebodera na svetu Futuristički grad sa najviše nebodera na svetu

    Možete li da pogodite koji grad prednjači po broju nebodera? Jedna od najlepših stvari u šetnji velikim gradovima jeste pogled na njihove impozantne, visoke zgrade. Ovi vertikalni džinovi predstavljaju platno za arhitekte, koje zahteva mnogo mašte i pametno urbanističko planiranje kako bi se dostigla takva visina.

    Šarmantna prestonica proglašena najpovoljnijom letnjom destinacijom u Evropi Šarmantna prestonica proglašena najpovoljnijom letnjom destinacijom u Evropi

    Tražite evropsku destinaciju koja neće isprazniti vaš budžet? Ova prestonica nudi luksuz po pristupačnoj ceni, prema najnovijoj listi.

  • Preporučujemo
    Zbog čega vaše zamrzivač troši više struje nego što mislite? Zbog čega vaše zamrzivač troši više struje nego što mislite?

    Malo je onih koji uživaju u procesu odmrzavanja zamrzivača – često se to doživljava kao dugotrajan i zamoran posao. Ipak, ovo je neophodan zadatak koji se nikako ne treba da zanemarimo, jer samo redovnim odmrzavanjem možemo da osiguramo da hrana u zamrzivaču ostane bezbedna za konzumaciju.

    Jedna površina obično ostane neprimećena dok čistimo: Pogledajte bolje! Jedna površina obično ostane neprimećena dok čistimo: Pogledajte bolje!

    Australijanka Džodi Alen podelila je slike svog kauča na Fejsbuku, iznenadivši mnoge. Iako je u prvom trenutku njena fotografija izazvala čuđenje, ubrzo je podstakla mnoge da pregledaju sopstvene domove.

  • Kursna lista
    Kupovni Srednji Prodajni
    EUR 116.35 117.17 117.99
    CHF 125.16 126.05 126.93
    USD 101.87 102.58 103.30
  • Povezani članci
  • Neobična gljiva koja može da otkrije svrhu naših receptora za gorčinu

    Gorka gljiva iz roda Amaropostia stiptica verovatno se ne nalazi na tezgi vaše lokalne pijace – i to s dobrim razlogom: njen ukus je, jednostavno rečeno, užasan.




    14-04-2025 | 13:05 | Autor/Izvor: Naxi media, ScienceAlert

    Foto: Bigstock, Mihailo K7, ilustracija

     

    Zapravo, ova gljiva je toliko gorka da je privukla pažnju tima fiziologa ukusa i biohemičara, koji su odlučili da detaljnije prouče njen molekularni sastav u nadi da bi mogla da pomogne u razumevanju zašto uopšte postoji osećaj gorčine.


    U procesu su otkrili tri do sada nepoznata gorka jedinjenja – a jedno od njih možda je i najintenzivnija gorka supstanca ikada identifikovana. Reč je o oligoporinu D, koji aktivira ljudski receptor za gorčinu TAS2R46 u tako malim koncentracijama da bi se njegov trag mogao osetiti čak i ako bi bio rastvoren u olimpijskom bazenu.


    Sva tri jedinjenja testirana su na laboratorijski uzgojenim ćelijama za prepoznavanje ukusa, a svako od njih je aktiviralo bar jedan od 25 poznatih ljudskih receptora za gorčinu.


    Receptori ukusa na jeziku (tačnije, signali koje šalju mozgu) često nas navode da automatski odbacimo posebno gorke supstance – iako ljudi, za razliku od drugih bića, neretko nauče da uživaju i u onome što bi većinu odvratilo.


    Zbog toga se dugo verovalo da gorak ukus postoji kao prirodni mehanizam upozorenja – da nas zaštiti od otrovnih materija. Ipak, brojni izuzeci ovu teoriju čine sve manje ubedljivom.


    Na primer, gljiva Amaropostia stiptica je izuzetno gorka i “potpuno neprivlačna za ishranu”, ali nije otrovna. S druge strane, smrtonosna pupavka (Amanita phalloides), iako može biti fatalna, po ukusu je navodno prijatna.


    Autori studije ističu i da ljudi nisu jedini "konzumenti" gljiva: mnoge životinjske vrste – i kičmenjaci i beskičmenjaci – redovno ih konzumiraju, a njihovi receptori mogu biti daleko precizniji u razlikovanju toksičnih od jestivih vrsta.


    Dodatnu zbrku stvara činjenica da se takozvani “receptori ukusa” nalaze i van usne duplje – u debelom crevu, želucu, pa čak i na koži – gde imaju sasvim drugačije funkcije.


    „Što više podataka imamo o različitim klasama gorkih jedinjenja, tipovima receptora i njihovim varijantama, to preciznije možemo razviti modele za predikciju novih gorkih supstanci i njihovog uticaja,“ kaže dr Maik Behrens, biolog sa Tehničkog univerziteta u Minhenu.


    „To se odnosi kako na sastojke iz hrane, tako i na prirodne supstance koje aktiviraju receptore van usne duplje.“


    Iako ova gljiva možda još uvek nema konkretne odgovore, njen izuzetno intenzivan ukus doprinosi širenju baze podataka o gorčini, koja je do sada uglavnom obuhvatala molekule iz sveta biljaka i laboratorijske hemije. Gljive, bakterije i životinje u toj bazi su gotovo nevidljive – što naučnici žele da promene.


    Razumevanje ovih starijih bioloških supstanci važno je, jer su receptori za gorčinu evoluirali pre više od 500 miliona godina – mnogo pre cvetnica (oko 200 miliona godina) i modernih hemijskih laboratorija (nekoliko stotina godina).


    „Naši rezultati doprinose širenju znanja o molekularnoj raznolikosti i načinu delovanja prirodnih gorkih jedinjenja,“ kaže Behrens. „Dugoročno gledano, to znanje može otvoriti vrata novim primenama u istraživanju hrane i zdravlja – na primer, u razvoju namirnica koje ne samo da su prijatne za čula, već i povoljno utiču na varenje i osećaj sitosti.“


    I za kraj – pre nego što izazovete prijatelje da probaju ovu gljivu, imajte na umu da postoji mnogo njoj sličnih otrovnih vrsta. Najbolje je držati svoje receptore ukusa daleko od nepoznatih gljiva.


    Ovo istraživanje objavljeno je u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry.

  • Pročitajte i...
    Većina pasa bi gledala televiziju ceo dan, samo ako im se pruži prilika Većina pasa bi gledala televiziju ceo dan, samo ako im se pruži prilika

    Psi nisu pasivni “kauč ljubimci”, ali mnogi će usred igre zastati i baciti pogled na trepćući ekran. Novo istraživanje sada otkriva i tačan broj tih trenutaka pažnje - prosečan pas u domaćinstvu dnevno provede oko 14 minuta i 8 sekundi gledajući televiziju.

    Kornjače imaju osećanja  i mogu da budu u lošem raspoloženju Kornjače imaju osećanja i mogu da budu u lošem raspoloženju

    Crvenonoge kornjače možda imaju složenije obrasce raspoloženja nego što se ranije mislilo. Nova studija Univerziteta u Linkolnu otkriva da ove vrste reptila mogu doživljavati dugotrajna emocionalna stanja.

    Da li znate zašto mačke ne vole vodu? Da li znate zašto mačke ne vole vodu?

    Saznajte zašto mačke nisu baš poznate kao ljubitelji plivanja.

    Da li korišćenje veštačke inteligencije narušava naše sposobnosti razmišljanja? Da li korišćenje veštačke inteligencije narušava naše sposobnosti razmišljanja?

    Od pojave ChatGPT-a pre skoro tri godine, intenzivno se raspravlja o uticaju veštačke inteligencije (AI) na učenje. Da li su ovi alati korisni za personalizovano obrazovanje, ili predstavljaju prečicu do varanja na ispitima?

  • Komentari

    Komentara: 0

    Postavi komentar: