Slušate: Jutro uz Svetu Stefanovića

Pesma: Denis & Denis - Soba 23

Jutro uz Svetu Stefanovića
Naxi Radio
  • Poslednjih 5 pesama
    1. Denis & Denis - Soba 23
    2. Zana - Nisam, Nisam
    3. Regina - Ljubav
    4. Bijelo dugme - U vrijeme otkazanih letova
    5. Petar Grašo - Vera od suvog zlata
  • Beograd Uzivo
  • Propuštene emisije
    Ostale emisije
    1. Nađa Dulić - Utorak - Mojih 50
    2. 28. april - 1 - Dodir noći
    3. 28. april - 2 - Dodir noći
    4. 28. april - 3 - Dodir noći
    5. Nađa Dulić - Ponedeljak - Mojih 50
  • Preporučujemo
    Krompir sa slaninom i belim lukom Krompir sa slaninom i belim lukom

    Pripremite danas zapečeni mladi krompir sa belim lukom i slaninom. Ovo je pravo prolećno jelo koje će uz zelenu salatu i mladi luk biti još ukusnije, a mnoge će vratiti u detinjstvo.

    Pasta sa lososom Pasta sa lososom

    Ovo je pasta koja će vas oduševiti i probuditi sva vaša čula. Uživajte u ovom jednostavnom obroku uz čašu hladne limunade ili kvalitetnog belog vina...

  • Zdravlje
    Devet napitaka koje treba da izbegavate ako vodite računa o zdravlju Devet napitaka koje treba da izbegavate ako vodite računa o zdravlju

    Neka pića koji mnogi od nas svakodnevno kozumiraju predstavljaju rizik za zdravlje. Možda smatramo da su neka zdravija i bolja opcija od gaziranih pića, ali neki podaci govore suprotno.

    Šta tvrdi nauka: Da li je kolagen zaista najmoćniji suplement? Šta tvrdi nauka: Da li je kolagen zaista najmoćniji suplement?

    Poslednjih godina kolagen koristi sve veći broj ljudi, a njegovoj popularnosti dodatno doprinose poznate ličnosti i influenseri, svakodnevno promovišući ideju o njegovom čudotvornom dejstvu na nokte, kožu i kosu.

  • Putovanja
    Najdinamičniji gradovi sveta: London opet na vrhu, a evo ko ga prati! Najdinamičniji gradovi sveta: London opet na vrhu, a evo ko ga prati!

    Redakcija magazina Time Out donosi pregled najuspešnijih urbanih sredina na osnovu opsežnog istraživanja IESE Cities in Motion indeksa.

    Ova udaljena italijanska regija biće domaćin „najčarobnije žurke na svetu“ ove godine Ova udaljena italijanska regija biće domaćin „najčarobnije žurke na svetu“ ove godine

    Detour Discotheque je do sada organizovao spektakularne žurke na vrhovima planina i udaljenim ostrvima, a sada stiže u Apuliju!

  • Preporučujemo
    Pet biljaka za prelepo prolećno dvorište bez mnogo održavanja Pet biljaka za prelepo prolećno dvorište bez mnogo održavanja

    Proleće je pravo vreme da udahnete novi život svom dvorištu – bilo da raspolažete prostranim vrtom ili malim zelenim kutkom. Sadnja biljaka koje ne zahtevaju previše nege odličan je način da oplemenite prostor bez dodatnog opterećenja. Donosimo vam pet idealnih biljaka koje će uneti boju, miris i eleganciju u vaše dvorište, a pritom ne traže mnogo pažnje.

    Efikasna rešenja za uklanjanje neprijatnih mirisa u frižideru Efikasna rešenja za uklanjanje neprijatnih mirisa u frižideru

    Sigurno ste se bar nekad susreli sa neprijatnim mirisima koji dolaze iz frižidera. Čak iako ste prečistili sve i izbacili hranu, moguće je da je frižider zadržao neprijatan miris. Iapk moguće je rešiti se neprijatnih mirisa u frižideru i kanti koristeći prirodne metode koje će vaš dom ispuniti prijatnim mirisom.

  • Kursna lista
    Kupovni Srednji Prodajni
    EUR 116.39 117.21 118.03
    CHF 124.08 124.96 125.83
    USD 102.28 103.01 103.73
  • Povezani članci
  • Neobična gljiva koja može da otkrije svrhu naših receptora za gorčinu

    Gorka gljiva iz roda Amaropostia stiptica verovatno se ne nalazi na tezgi vaše lokalne pijace – i to s dobrim razlogom: njen ukus je, jednostavno rečeno, užasan.




    14-04-2025 | 13:05 | Autor/Izvor: Naxi media, ScienceAlert

    Foto: Bigstock, Mihailo K7, ilustracija

     

    Zapravo, ova gljiva je toliko gorka da je privukla pažnju tima fiziologa ukusa i biohemičara, koji su odlučili da detaljnije prouče njen molekularni sastav u nadi da bi mogla da pomogne u razumevanju zašto uopšte postoji osećaj gorčine.


    U procesu su otkrili tri do sada nepoznata gorka jedinjenja – a jedno od njih možda je i najintenzivnija gorka supstanca ikada identifikovana. Reč je o oligoporinu D, koji aktivira ljudski receptor za gorčinu TAS2R46 u tako malim koncentracijama da bi se njegov trag mogao osetiti čak i ako bi bio rastvoren u olimpijskom bazenu.


    Sva tri jedinjenja testirana su na laboratorijski uzgojenim ćelijama za prepoznavanje ukusa, a svako od njih je aktiviralo bar jedan od 25 poznatih ljudskih receptora za gorčinu.


    Receptori ukusa na jeziku (tačnije, signali koje šalju mozgu) često nas navode da automatski odbacimo posebno gorke supstance – iako ljudi, za razliku od drugih bića, neretko nauče da uživaju i u onome što bi većinu odvratilo.


    Zbog toga se dugo verovalo da gorak ukus postoji kao prirodni mehanizam upozorenja – da nas zaštiti od otrovnih materija. Ipak, brojni izuzeci ovu teoriju čine sve manje ubedljivom.


    Na primer, gljiva Amaropostia stiptica je izuzetno gorka i “potpuno neprivlačna za ishranu”, ali nije otrovna. S druge strane, smrtonosna pupavka (Amanita phalloides), iako može biti fatalna, po ukusu je navodno prijatna.


    Autori studije ističu i da ljudi nisu jedini "konzumenti" gljiva: mnoge životinjske vrste – i kičmenjaci i beskičmenjaci – redovno ih konzumiraju, a njihovi receptori mogu biti daleko precizniji u razlikovanju toksičnih od jestivih vrsta.


    Dodatnu zbrku stvara činjenica da se takozvani “receptori ukusa” nalaze i van usne duplje – u debelom crevu, želucu, pa čak i na koži – gde imaju sasvim drugačije funkcije.


    „Što više podataka imamo o različitim klasama gorkih jedinjenja, tipovima receptora i njihovim varijantama, to preciznije možemo razviti modele za predikciju novih gorkih supstanci i njihovog uticaja,“ kaže dr Maik Behrens, biolog sa Tehničkog univerziteta u Minhenu.


    „To se odnosi kako na sastojke iz hrane, tako i na prirodne supstance koje aktiviraju receptore van usne duplje.“


    Iako ova gljiva možda još uvek nema konkretne odgovore, njen izuzetno intenzivan ukus doprinosi širenju baze podataka o gorčini, koja je do sada uglavnom obuhvatala molekule iz sveta biljaka i laboratorijske hemije. Gljive, bakterije i životinje u toj bazi su gotovo nevidljive – što naučnici žele da promene.


    Razumevanje ovih starijih bioloških supstanci važno je, jer su receptori za gorčinu evoluirali pre više od 500 miliona godina – mnogo pre cvetnica (oko 200 miliona godina) i modernih hemijskih laboratorija (nekoliko stotina godina).


    „Naši rezultati doprinose širenju znanja o molekularnoj raznolikosti i načinu delovanja prirodnih gorkih jedinjenja,“ kaže Behrens. „Dugoročno gledano, to znanje može otvoriti vrata novim primenama u istraživanju hrane i zdravlja – na primer, u razvoju namirnica koje ne samo da su prijatne za čula, već i povoljno utiču na varenje i osećaj sitosti.“


    I za kraj – pre nego što izazovete prijatelje da probaju ovu gljivu, imajte na umu da postoji mnogo njoj sličnih otrovnih vrsta. Najbolje je držati svoje receptore ukusa daleko od nepoznatih gljiva.


    Ovo istraživanje objavljeno je u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry.

  • Pročitajte i...
    Zemlja se sve sporije okreće – i to bi moglo da objasni zašto danas imamo kiseonik Zemlja se sve sporije okreće – i to bi moglo da objasni zašto danas imamo kiseonik

    Rotacija Zemlje usporava još od njenog nastanka pre oko 4,5 milijardi godina, a dani na našoj planeti postaju sve duži. Iako su te promene gotovo neprimetne na ljudskoj vremenskoj skali, tokom milijardi godina imale su značajne posledice – uključujući i pojavu kiseonika u Zemljinoj atmosferi, pokazuje istraživanje objavljeno 2021. godine.

    Kako se određuje cena umetničkih dela? Faktori koji prave razliku Kako se određuje cena umetničkih dela? Faktori koji prave razliku

    Procena vrednosti umetničkih dela je složen proces koji uključuje analizu različitih faktora koji utiču na varijacije u cenama. Umetnička dela su po prirodi heterogena i razlikuju se prema starosti umetnika, veličini dela, tehnici, žanru, poreklu, kao i pominjanjima u literaturi ili izlaganjima na izložbama.

    Naučnici tvrde da su otkrili novu boju koju ljudsko oko nikada ranije nije videlo Naučnici tvrde da su otkrili novu boju koju ljudsko oko nikada ranije nije videlo

    Po prvi put, moguće je da su ljudi ugledali deo spektra boja koji se inače nalazi izvan granica naše percepcije – uključujući „plavo-zelenu boju neviđene zasićenosti“.

  • Komentari

    Komentara: 0

    Postavi komentar: