-
Poslednjih 5 pesama
- Djordje Balašević - Jaroslava (Princezo javi se)
- Massimo Savic - Sjaj U Tami
- Magnifico - Samo Malo
- Merlin - Ja potpuno trijezan umirem
- Zana - Jabuke i vino
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Krompir sa slaninom i belim lukom
Pripremite danas zapečeni mladi krompir sa belim lukom i slaninom. Ovo je pravo prolećno jelo koje će uz zelenu salatu i mladi luk biti još ukusnije, a mnoge će vratiti u detinjstvo.
Pasta sa lososom
Ovo je pasta koja će vas oduševiti i probuditi sva vaša čula. Uživajte u ovom jednostavnom obroku uz čašu hladne limunade ili kvalitetnog belog vina...
-
Zdravlje
Devet napitaka koje treba da izbegavate ako vodite računa o zdravlju
Neka pića koji mnogi od nas svakodnevno kozumiraju predstavljaju rizik za zdravlje. Možda smatramo da su neka zdravija i bolja opcija od gaziranih pića, ali neki podaci govore suprotno.
Šta tvrdi nauka: Da li je kolagen zaista najmoćniji suplement?
Poslednjih godina kolagen koristi sve veći broj ljudi, a njegovoj popularnosti dodatno doprinose poznate ličnosti i influenseri, svakodnevno promovišući ideju o njegovom čudotvornom dejstvu na nokte, kožu i kosu.
-
Putovanja
Najdinamičniji gradovi sveta: London opet na vrhu, a evo ko ga prati!
Redakcija magazina Time Out donosi pregled najuspešnijih urbanih sredina na osnovu opsežnog istraživanja IESE Cities in Motion indeksa.
Ova udaljena italijanska regija biće domaćin „najčarobnije žurke na svetu“ ove godine
Detour Discotheque je do sada organizovao spektakularne žurke na vrhovima planina i udaljenim ostrvima, a sada stiže u Apuliju!
-
Preporučujemo
Koje su to najčešće greške koje pravimo kad peremo veš u veš mašini?
Iako pranje veša deluje kao rutinska aktivnost, mnogi od nas prave uobičajene greške koje utiču na miris, dugotrajnost i izgled odeće. Jedna od najčešćih zabluda ogleda se u korišćenju previše omekšivača ili deterdženta, kao i u pogrešnom izboru temperature pranja.
Pet biljaka za prelepo prolećno dvorište bez mnogo održavanja
Proleće je pravo vreme da udahnete novi život svom dvorištu – bilo da raspolažete prostranim vrtom ili malim zelenim kutkom. Sadnja biljaka koje ne zahtevaju previše nege odličan je način da oplemenite prostor bez dodatnog opterećenja. Donosimo vam pet idealnih biljaka koje će uneti boju, miris i eleganciju u vaše dvorište, a pritom ne traže mnogo pažnje.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.37 117.19 118.01 CHF 124.22 125.10 125.97 USD 102.31 103.04 103.76
-
Naučnici otkrili hiljade novih mikroba u najdubljoj zoni okeana
Samo šest kilometara slanih voda deli površinu okeana od dubina poznatih kao hadalna zona. Iako su naučnici proučavali šta se krije u njenoj hladnoj tami, ona nam i dalje ostaje gotovo nepoznat svet.
07-03-2025 | 14:02 | Autor/Izvor: Naxi media, Science Alert, Cell
Foto: Bigstock, Andrey_Kuzmin
Život koji opstaje u tim dubinama deluje gotovo vanzemaljski. Nova studija otkrila je mnoštvo do sada nepoznatih mikroba sa dna okeana, uključujući i Marijanski rov. Analiziranje njihovih jedinstvenih metoda preživljavanja moglo bi doneti značajne uvide u oblasti medicine i evolucijskih istraživanja.
Hadalna zona počinje na dubini od šest kilometara i seže do neverovatnih 11 kilometara. To je ekvivalent visini 30 zgrada poput Empajer stejt bildinga ili oko jedne i po visine Mont Everesta.
Tim istraživača iz više kineskih institucija izveo je 33 zarona u hadalnu zonu pomoću upravljive podmornice, sakupljajući uzorke sedimenta i morske vode. Naknadna analiza otkrila je čak 7.564 vrste mikroba, od kojih je skoro 90 odsto novo za nauku.
„Naša studija se bavi dugogodišnjim ciljem mikrobne ekologije – razumevanjem kako okruženje oblikuje mikrobne zajednice, posebno u ekstremnim uslovima“, navode istraživači u svom radu.
Život u hladnoj zoni daleko je od jednostavnog. Temperature su blizu tačke smrzavanja, pritisak je ogroman, a hranljivih materija ima veoma malo. Uprkos tome, istraživači su otkrili iznenađujuću raznolikost vrsta.
Otkriveni mikrobi primenjuju dve glavne strategije preživljavanja. Neki imaju manje i jednostavnije genome, prilagođene efikasnom opstanku, uključujući enzime koji pomažu u odbrani od ekstremnih uslova. Drugi imaju veće genome, koji im omogućavaju veću prilagodljivost i sposobnost da koriste različite izvore hranljivih materija.
„Izuzetno visoka novina, raznovrsnost i heterogenost primećeni su u hadalnom mikrobiomu, posebno među prokariotima i virusima, koji su pod uticajem i ekstremnih ekoloških uslova i specifične topografije ove zone“, ističu istraživači.
Mikrobi su pokazali tendenciju da se nastanjuju u određenim područjima okeanskog dna, pri čemu su uzorci sa različitih lokacija sadržali jedinstvene mikrobne zajednice, sa malo preklapanja među njima.
Na većim dubinama, saradnja među mikrobima postaje ključna za preživljavanje. Ove sićušne organizme odlikuje međusobno deljenje hranljivih materija i formiranje zaštitnih biofilmova koji poboljšavaju opstanak cele zajednice.
Istraživački tim je rezultate svog rada učinio dostupnim putem projekta Mariana Trench Environment and Ecology Research (MEER), čime doprinosi daljem razumevanju života u ekstremnim uslovima i otvara nove mogućnosti za istraživanja u biotehnologiji.
„Ova otkrića pokazuju da ekološki faktori utiču na visoku taksonomsku raznovrsnost u hadalnoj zoni, proširujući naše razumevanje mehanizama koji upravljaju mikrobnim ekosistemima u ovom ekstremnom okeanskom okruženju“, zaključuju istraživači.
Studija je objavljena u časopisu Cell. -
Pročitajte i...
Zemlja se sve sporije okreće – i to bi moglo da objasni zašto danas imamo kiseonik
Rotacija Zemlje usporava još od njenog nastanka pre oko 4,5 milijardi godina, a dani na našoj planeti postaju sve duži. Iako su te promene gotovo neprimetne na ljudskoj vremenskoj skali, tokom milijardi godina imale su značajne posledice – uključujući i pojavu kiseonika u Zemljinoj atmosferi, pokazuje istraživanje objavljeno 2021. godine.
Kako se određuje cena umetničkih dela? Faktori koji prave razliku
Procena vrednosti umetničkih dela je složen proces koji uključuje analizu različitih faktora koji utiču na varijacije u cenama. Umetnička dela su po prirodi heterogena i razlikuju se prema starosti umetnika, veličini dela, tehnici, žanru, poreklu, kao i pominjanjima u literaturi ili izlaganjima na izložbama.
Naučnici tvrde da su otkrili novu boju koju ljudsko oko nikada ranije nije videlo
Po prvi put, moguće je da su ljudi ugledali deo spektra boja koji se inače nalazi izvan granica naše percepcije – uključujući „plavo-zelenu boju neviđene zasićenosti“.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: