Namirnice koje ne treba da jedete nakon isteka roka trajanja

Nisu svi rokovi trajanja fleksibilni, a lekari i nutricionisti objašnjavaju koje namirnice postaju rizične čim pređu svoj bezbedni rok.

15-10-2025

|

11:07

|

Autor / Izvor: Naxi media, Real Simple

Održavanje frižidera i ostave može da deluje kao posao bez kraja, a posebno je loš osećaj kad dođemo do bacanja uvenule zelene salate ili posivelog mesa za burgere, znajući da ste potrošili novac i hranu. Ipak, bezbednost hrane je najvažnija - bacanje potencijalno opasnih namirnica ključno je da biste zaštitili sebe i one koje hranite.

U prodavnici većina pakovanih proizvoda ima oznaku „rok trajanja” i/ili „prodati do”. Oznaka „prodati do” služi prodavcima da znaju kada da zamene proizvod svežijim, a većina trajnih proizvoda može se bezbedno konzumirati i nakon tog datuma - možda neće biti najsvežiji, ali rizik po zdravlje je minimalan.

Rok trajanja (ili „upotrebiti do”) označava poslednji dan kada se namirnica može sigurno konzumirati. Nakon tog datuma može postati rizična ili čak toksična. Neke namirnice, poput smrznutih jela, suvih testenina, začina ili meda, mogu trajati duže, ali sledećih šest namirnica nikako ne treba jesti nakon isteka roka trajanja.

1. Sirovo meso

„Sirovo meso poput piletine, junetine i svinjetine nikada ne bi trebalo jesti nakon isteka roka,” upozorava dr Sintija Odogvu. „Vrlo brzo se kvari i razvija štetne bakterije poput salmonelle i E. coli, koje izazivaju trovanje hranom.”

2. Sirova riba i morski plodovi

Kao i meso, i sirova riba nakon isteka roka predstavlja ozbiljan rizik. Ribu je najbolje pojesti istog dana kada je kupljena, a nakon 48 sati smatra se nebezbednom. Znakovi pokvarene ribe su sluzav sloj i neprijatan miris koji više podseća na hemikalije nego na more.

3. Suhomesnati proizvodi i naresci
 

„Kada suhomesnati proizvodi i gotove nareske pređu rok trajanja, neophodno ih je baciti,” kaže dr Odogvu. „Mogu se kontaminirati Listerijom, bakterijom koja se razmnožava čak i u frižideru.”

Ako meso ima sivo-zelenu nijansu ili deluje neobično sluzavo, vreme mu je isteklo.

4. Pakovane salate

„Gotove pakovane salate treba baciti odmah po isteku roka,” savetuje dr Odogvu. „Pred kraj roka u njima se brzo razvijaju mikroorganizmi koji ne samo da kvare salatu, već mogu izazvati trovanje hranom.”

Ako salatu prespete u drugu posudu, obavezno na nju zalepite datum sa originalnog pakovanja.

5. Nepasterizovani sirevi

„Nepasterizovani sirevi poput brija treba da se bace čim im istekne rok trajanja, jer mogu sadržati bakteriju Listeria,” objašnjava dr Odogvu. To se odnosi i na druge sveže i meke sireve - fetu, queso fresco i slične.

6. Pečurke

Pokvarene pečurke su posebno opasne. Ako postanu sluzave ili promene boju, treba ih odmah baciti. Mogu sadržati bakterije i toksine, poput botulina, koji izazivaju ozbiljna trovanja.

Najbolje ih je čuvati u papirnoj kesi obloženoj ubrusom u frižideru - tako upijaju višak vlage i duže ostaju sveže.