Jednostavan recept za kisele krastavce

I vi ove jeseni možete da postanete ekspert za pripremu zimnice, samo ako pratite prava uputstva.

08-11-2024

|

13:08

|

Autor / Izvor: Naxi media

Evo jednostavnog recepta za kisele krastavce:

Sastojci:

- 1 kg svežih krastavaca
- 2-3 čena belog luka (po želji)
- dve kašičice mirođije
- 1 litar vode
- 3-4 kašičice soli
- 200 ml alkoholnog sirćeta
- 1 kašičica šećera (opciono)

Priprema krastavaca: Krastavce dobro operite i uklonite im krajeve. Ako su krastavci veći, možete ih iseći na četvrtine ili ostaviti cele, u zavisnosti od želje.


Priprema salamure: rastvoriti so u litru vode i po želji dodati šećer. Dobro promešajte dok se so (i šećer) potpuno ne rastvore.


Pakovanje u tegle: U čiste tegle stavite krastavce, beli luk (narezan) i grančice kopra. Uverite se da su krastavci čvrsto postavljeni, ali ne previše gusti, tako da se rasol može ravnomerno rasporediti.

Dodavanje rastvora: Krastavce preliti pripremljenim rastvorom soli. Uverite se da su svi krastavci potpuno prekriveni rastvorom.


Dodavanje sirćeta: Dodajte alkoholno sirće u svaku teglu da biste povećali kiselost i produžili rok trajanja krastavaca.


Zatvaranje tegli: Tegle dobro zatvorite poklopcem.

Fermentacija: Ostavite tegle na sobnoj temperaturi (oko 24°C) nekoliko dana, idealno sedam dana. Za to vreme, krastavci će se ukiseliti.


Čuvanje: Nakon fermentacije tegle premestiti u frižider. Kiseli krastavci možete jesti odmah, ali su još bolji nakon nekoliko dana u frižideru.