-
Poslednjih 5 pesama
- Milan Bujakovic - Storia
- Goca Tržan - Haljina
- Josipa Lisac - Na na
- Oliver Dragojević - Sa dva zrna lažnog srebra
- Generacija 5 - Dolazim Za 5 Minuta
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Teleći gulaš sa paprikom
Recept za prave gurmane i ljubitelje kuvanih jela. Paprika ovom jelu daje posebnu aromu i sigurno će vam prijati u ovom periodu kada se lagano opraštamo od letnjih dana i ulazimo u jesen...
Keks od grčkog jogurta
Jednostavan biskvit koji može da bude lagana đačka užina, posluženje za goste ili dodatak uz obrok...
-
Zdravlje
Da li je bundeva voće ili povrće i koliko je zapravo zdrava?
Večita dilema: da li je bundeva povrće? Ali ima semenke, pa znači da je voće? A da li se bundeva razlikuje od tikve ili tikvice? Dok provodite sate pripremajući pitu ili čorbu od bundeve, ovakva pitanja lako mogu da vam padnu na pamet...
Tajna dugovečnosti: Hrana koja potencijalno može da nam produži život!
Stručnjak za dugovečnost Dan Buetner već 20 godina proučava šest svetskih Plavih zona, uključujući oblasti u Grčkoj, Kostariki i Japanu, gde stanovnici imaju čak deset puta veću verovatnoću da dožive stotu godinu nego prosečan Amerikanac.
-
Putovanja
Evropska prestonica sa najlepšim kruzer lukama na svetu
U poređenju desetina glavnih kruzer luka širom sveta, osiguravajuća kompanija AllClear je samo jednoj dodelila savršenih 100 poena - možete li pogoditi koja?
Jesenji šarm Pariza: Idealan period da posetite ovaj grad
Pariz je predivan u svako doba godine, ali tokom jeseni njegov šarm posebno dolazi do izražaja. Šetnje kroz zlatno lišće, miris kiše i toplih kroasana stvaraju neponovljivu atmosferu koja ovu sezonu čini nezaboravnom. Iskoristitite zato ovaj period i posetite grad koji će vas opčiniti svojom neverovatnom energijom.
-
Preporučujemo
Naučite da perete veš kao profesionalac i očuvate odeću!
Kažu da su pravila tu da bi se kršila, ali to nikako ne važi za pranje veša. Jedna pogrešna odluka može uništiti vašu omiljenu majicu ili pantalone zauvek. Kako da garderoba što duže ostane sveža i očuvana? Pratite jednostavna pravila...
Kulinarsko saveti za savršenu testeninu koji vam možda nisu poznati!
Iako se čini da je kuvanje testenine najjednostavniji kulinarski zadatak, verovatno vam se bar jednom dogodilo da bude prekuvana, bezukusna ili potpuno neukusna. Uz ovih pet proverenih saveta, takve greške možete lako da izbegnete, a samo je važno da pratite svaki korak.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.36 117.18 118.00 CHF 124.70 125.58 126.46 USD 98.64 99.34 100.03
-
Najbolji doručak za snižavanje holesterola prema stručnjacima
Mnogi veruju da je doručak najvažniji obrok u danu jer nam pruža energiju, a prema stručnjacima, postoji jedna namirnica koja, posebno kada se konzumira za doručak, snižava nivo holesterola u krvi.
27-11-2024 | 10:10 | Autor/Izvor: Naxi media, Mirror
Foto: Bigstock, Prostock-studio
Mnogi veruju da je doručak najvažniji obrok u danu jer nam pruža energiju, a prema stručnjacima, postoji jedna namirnica koja, posebno kada se konzumira za doručak, snižava nivo holesterola u krvi.
Visok holesterol se uglavnom javlja zbog prekomerne konzumacije masne hrane i viška telesne težine, a može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme poput srčanog i moždanog udara. Dr. Džastin Batler, voditeljka istraživanja udruženja za zagovaranje veganstva Viva! Health, otkrila je koje namirnice najviše pomažu u snižavanju holesterola, a za doručak preporučuje ovas.
Mala porcija od 50 grama obezbeđuje organizmu skoro pet grama vlakana, što možete dodatno povećati dodavanjem suvog voća, orašastih plodova, banana ili bobičastog voća i sojinog mleka - rekla je.Vlakna su, dodaje, ključna za smanjenje holesterola jer mogu smanjiti količinu lipoproteina niske gustine (LDL), poznatog i kao loš holesterol u krvi.
- Ovas u crevima stvara supstancu sličnu gelu koja može usporiti varenje i zadržati holesterol, čime se sprečava da se on ponovo apsorbuje u krvotok - objasnila je Batler za Mirror.
Ranija istraživanja su već pokazala da je redovna konzumacija vlakana povezana sa smanjenjem ukupnog holesterola i LDL holesterola za pet do deset posto, a zob je idealna i ako želite smršati, uz to što je veoma pristupačna.
Druge najbolje namirnice za snižavanje holesterola su:
Voće i povrće – Obavezno jedite najmanje pet porcija dnevno. Svo voće i povrće sadrži malo zasićenih masti i obezbeđuje organizmu mnogo vrednih vlakana koja snižavaju holesterol.
Mahunarke – Grašak, pasulj i sočivo su posebno bogati vlaknima, a organizmu je potrebno vreme da ih svari, što znači da se duže osećate sitima, što pomaže u procesu mršavljenja.
Možete birati između pasulja, leblebije, crvenog, smeđeg i zelenog sočiva; mogućnosti su beskrajne.
Hrana od celog zrna – Smeđi pirinač, integralni hleb i testenina od integralnog brašna mogu pomoći u snižavanju holesterola, uglavnom zbog vlakana koja sadrže.
Beli rafinisani hleb, pirinač i testeninu možete zameniti zdravijim integralnim žitaricama.
Orašasti plodovi – Mnoga istraživanja pokazuju da su orašasti plodovi dobri za srce.
Šaka brazilskih ili indijskih oraha, oraha ili pistaća može pomoći u smanjenju abdominalne masnoće, holesterola, krvnog pritiska i šećera u krvi, kao i poboljšanju ravnoteže masti u krvi. -
Pročitajte i...
Da li je bundeva voće ili povrće i koliko je zapravo zdrava?
Večita dilema: da li je bundeva povrće? Ali ima semenke, pa znači da je voće? A da li se bundeva razlikuje od tikve ili tikvice? Dok provodite sate pripremajući pitu ili čorbu od bundeve, ovakva pitanja lako mogu da vam padnu na pamet...
Tajna dugovečnosti: Hrana koja potencijalno može da nam produži život!
Stručnjak za dugovečnost Dan Buetner već 20 godina proučava šest svetskih Plavih zona, uključujući oblasti u Grčkoj, Kostariki i Japanu, gde stanovnici imaju čak deset puta veću verovatnoću da dožive stotu godinu nego prosečan Amerikanac.
Zašto se javlja noćno znojenje i kada bi trebalo da se obratimo lekaru?
Ako se povremeno budite obliveni znojem to nije razlog za brigu, posebno ako se to dešava nakon ružnog sna ili tokom vrele noći. Ali, ako vam se to dešava redovno, moglo bi biti znak da nešto nije u redu.
Grašak kao izvor zdravlja: Bogatstvo proteina i vlakana
Grašak je dugo bio potcenjen i često smatran „neukusnim“, ali ova moćna mahunarka poslednjih godina sve više postaje omiljeni deo nutritivnih obroka.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: