Musaka sa pire krompirom i pečurkama

Ako volite klasičnu musaku, ali želite malo bogatiji ukus, ovo je prava kombinacija za vas. . Priprema je jednostavna, a rezultat je savršen spoj kremastog, dimljenog i zemljanog ukusa.

03-12-2025

|

12:46

|

Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 300 g pečuraka (šampinjoni ili bukovače)
  • 200 g slanine
  • 2–3 čena belog luka
  • 1 glavica crnog luka
  • 100 g putera
  • 100–150 ml mleka ili biljnog mleka
  • 2 jajeta
  • So i biber po ukusu
  • Kašičica suvog začina (opciono)
  • Ulje ili puter za prženje

Priprema:

Krompir ogulite, iseckajte i skuvajte u posoljenoj vodi. Procedite pa dodajte puter i mleko i izgnječite u glatki pire. Umutite dva jajeta i umešajte ih u još topli pire kako bi masa bila vazdušasta. Slaninu iseckajte na kockice i propržite dok ne pusti masnoću. Dodajte sitno seckan crni luk i pržite dok ne omekša. Ubacite isečene pečurke i pržite dok ne ispari tečnost. Na kraju dodajte izgnječeni beli luk, kratko propržite i začinite solju i biberom. U podmazan pleh rasporedite polovinu pire krompira. Preko stavite sloj slanine i pečuraka. Završite drugom polovinom pirea i poravnajte površinu. Pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 25–30 minuta, dok vrh ne dobije zlatnu koricu.Ostavite da odstoji 10 minuta pre sečenja da bi se musaka lepo stegnula.

PRIJATNO!