Musaka od povrća

Idealan ručak. Brzo, zdravo i lako.

15-06-2016

|

14:45

|

Autor / Izvor: Naxi media


Sastojci:

- 4 patlidžana,
- 7 kašika maslinovog ulja,
- 200 g sitno iseckanog luka,
- 1 kg mlevenog telećeg mesa,
- 1 konzerva paradajz pelata,
- 2 kašičice suvog začina,
- so, biber,
- 3 čena belog luka, malo cimeta,
- prstohvat muškatnog oraščića,
- 1 kašika paradajz koncetrata,
- 1 kašika prezli,
- 40 g rendanog parmezana za posipanje.
Za sos:
- 30 g maslaca,
- 30 g oštrog brašna,
- 600 ml mleka,
- prstohvat muškatnog oraščića,
- so, 2
- 20 g rendanog parmezana

Priprema: Patlidžane ogulite i uzdužno narežite na tanke kriške. Zalijte ih posoljenom vodom, poklopite i ostavite 30 minuta da odstoje. Zatim ih isperite pod mlazom vode, ocedite ih i osušite na upijajućem papiru. Poređajte ih na lim obložen papirom za pečenje, premažite sa pet kašika maslinovog ulja i pecite u zagrejanoj rerni na 230 stepeni oko 15 minuta. Pečene patlidžane ohladite. Na preostalom zagejanom maslinovom ulju dodajte luk i kratko pržite, dodajte meso i još malo propržite. Dodajte usitnjene pelate, suvi začin, so, biber, izgnječeni beli luk, cimet, muškatni oraščić i paradajz koncentrat. Poklopite i na laganoj vatri dinstajte oko 30 minuta, dok sva tečnost ne ispari. Za bešamel sos na zagrejani maslac dodajte brašno, kratko ispržite, zalijte mlekom i uz neprekidno mešanje kuvajte sve dok se ne zgusne.
Dodajte muškatni oraščić, so i parmezan. U nauljenu i mrvicama posutu vatrostalnu posudu slažite red patlidžana, red mesa, pa red patlidžana i na kraju prelijte bešamel sosom. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni , nakon 30 minuta pospite parmezanom i pecite još oko 20 minuta dok ne dobije zlatno rumenu boju.