Može li konzumiranje čokolade da poboljša naše raspoloženje?

Istraživači tvrde da flavanoli, antioksidansi prisutni u zrnu kakaoa, mogu preventivno da deluju protiv oštećenja ćelija koje remete hormonsku ravnotežu i signalizaciju u mozgu.

29-12-2023

|

10:23

|

Autor / Izvor: Naxi media, The Sun


Kakao posebno pozitivno deluje na žene u srednjim godinama. 

The Sun prenosi da je jedno istraživanje otkrilo da dnevna konzumacija čokolade tokom osam nedelja može da smanji osećaj negativnosti, depresije i anksioznosti. Istraživači tvrde da antioksidativni flavanoli prisutni u zrnu kakaoa mogu da spreče oštećenje ćelija koje utiču na hormone i moždane signale. Tamnije vrste kakao zrna, koje se koriste za pravljenje čokolade, sadrže najviše flavanola.


U okviru studije, 60 zdravih žena u dobi između 40 i 60 godina dobile su ili čokoladni napitak ili napitak istog ukusa, ali bez kakaoa. Nakon dva meseca, ispitanice koje su konzumirale kakao pokazale su poboljšanje u raspoloženju, istovremeno navodeći da su primetile povećanje energije i pozitivan uticaj na prijateljstva.


Profesor Masakazu Terauči je istakao: "Naši rezultati sugeriraju da ekstrakt kakaoa može smanjiti depresiju, umor i anksioznost, dok istovremeno poboljšava pozitivno raspoloženje kod žena srednjih godina. Flavanoli iz kakaoa mogu predstavljati korisnu hranu koja doprinosi poboljšanju emocionalnog stanja žena u srednjem dobu."


Potrebno je ipak naglasiti da je studiju Univerziteta medicine i stomatologije u Tokiju platio japanski brend koji proizvodi čokolade.