Moć soka od cvekle: Zdravlje u samo jednoj čaši

Zahvaljujući bogatstvu hranljivih materija, sok od cvekle predstavlja pravi eliksir zdravlja. Njegova redovna konzumacija može da vam pomogne u borbi protiv umora i jačanju imuniteta.

09-09-2024

|

10:22

|

Autor / Izvor: Naxi media, Healthline


Istraživanja pokazuju da konzumacija ovog povrća ili samo soka od cvekle može biti od koristi za vaše zdravlje. Evo kako:

1. Može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska


Sok od cvekle može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska. Meta-analiza iz 2022. godine navodi da nitrati iz soka od cvekle snižavaju sistolni krvni pritisak kod odraslih sa hipertenzijom.

2. Može da poboljša izdržljivost pri vežbanju


Konzumacija soka od cvekle može da poveća nivo nitrata u plazmi i fizičke performanse.


Pregled istraživanja iz 2017. godine utvrdio je da dugotrajna konzumacija soka od cvekle (preko 5-6 dana) može da ima sledeće prednosti: povećanje performansi u vožnji na hronometru, povećanje vremena za postizanje iscrpljenosti i poboljšanje kardiorespiratorne performanse. Međutim, istraživači su takođe primetili da kombinovanje soka od cvekle sa kofeinom može da smanji korist, iako je potrebno više istraživanja.

3. Može da poboljša snagu mišića kod ljudi sa srčanom insuficijencijom


Rezultati studije iz 2016. godine sugerišu da konzumiranje 70 ml (jedna trećina šolje) soka od cvekle dnevno tokom jedne nedelje može da poboljša toleranciju na vežbanje kod starijih osoba sa srčanom insuficijencijom. Istraživači su primetili da se izdržljivost učesnika u aerobnim vežbama poboljšala za 24%.

4. Može da vam pomogne da održite zdravu težinu

Pravi sok od cvekle ima malo kalorija i praktično nema masti. To je odlična opcija za vaš jutarnji obrok. Kada započnete dan, to će vam dati hranljive materije i energiju. Ali imajte na umu da je bogat prirodnim šećerima.

5. Dobar izvor kalijuma

Cvekla je dobar izvor kalijuma, minerala i elektrolita koji pomaže nervima i mišićima da pravilno funkcionišu. Umereno konzumiranje soka od cvekle može da pomogne da nivo kalijuma bude optimalan. Ako nivo kalijuma postane prenizak, može doći do umora, slabosti i grčeva u mišićima. Veoma nizak nivo kalijuma može dovesti do abnormalnih srčanih ritmova opasnih po život. Previsok nivo kalijuma može dovesti do sličnih simptoma i biti opasan po život. Ljudi sa hroničnom bolešću bubrega i bubrežnom bolešću u završnoj fazi možda će morati da se pridržavaju dijete sa niskim sadržajem kalijuma, pa se konsultujte sa zdravstvenim radnikom pre redovnog konzumiranja soka od cvekle.

6. Dobar izvor drugih minerala

Vaše telo ne može pravilno da funkcioniše bez esencijalnih minerala. Neki minerali jačaju vaš imuni sistem, dok drugi podržavaju zdrave kosti i zube. Pored kalijuma, sok od cvekle sadrži: gvožđe, magnezijum, mangan, natrijum, cink, bakar i selen.

7. Dobar izvor folata


Folat je vitamin B koji pomaže u sprečavanju defekata neuralne cevi, kao što su spinalna bifida i anencefalija. Takođe može da umanji rizik od prevremenog porođaja. Sok od cvekle je dobar izbor, posebno ako ste trudni. U tom slučaju dodavanje folne kiseline vašoj ishrani može vam pomoći da dobijete dnevnih preporučenih 600 mikrograma za trudnice.

8. Može da bude koristan za vašu jetru

Antioksidant betain potencijalno pomaže u sprečavanju ili smanjenju masnih naslaga u jetri, prema studijama na životinjama. Betain takođe može pomoći u zaštiti vaše jetre od toksina, iako je potrebno više studija.

9. Može da pomogne u smanjenju holesterola

Ako imate visok holesterol, razmislite o dodavanju soka od cvekle u ishranu. Betanin u soku od cvekle može da pomogne u smanjenju LDL-a ili „lošeg“ holesterola. U pregledu iz 2020. godine primećeno je da sok od cvekle može da ima povoljan efekat i na LDL i na HDL, ili „dobar“ holesterol, prema višestrukim citiranim studijama. Istraživači veruju da je potencijal cvekle za snižavanje holesterola verovatno posledica njenih fitonutrijenata, kao što su flavonoidi.