Luk bez mirisa novo otkriće gastronimije
Luk je jedan od najzdravijih i najprimenjenijih biljaka koje se koriste u mnogim kuhinjama. Francuska i mnoge druge kuhinje se zasnivaju upravo na njemu, ali aroma luka često ume da bude neprijatna kako za onog koji priprema hranu, tako i onog koji ga konzumira. Japanska kompanija House Foods Group najavila je inovaciju u svetu gastronomije - luk bez suza.
22-08-2016
|10:06
|Autor / Izvor: Naxi media
Naime, reč je o proizvodu "Smile Ball", koji takav naziv nosi upravo zbog primene. Zahvaljujući njemu, suze koje izaziva sečenje luka, otići će u zaborav. Reč je studioznom istraživanju, koje je pokrenuto 2002. godine, a dve decenije kasnije, tačnije ove jeseni "House Foods Group" ponudiće svoj proizvod širom sveta, a cena će iznositi 450 jena, odnsono 4,30 dolara za dva paketa "luka koji će vam umesto suza, mamiti osmeh".
U čemu se krije tajna ovog proizvoda? Japanski naučnici su otkrili da se u crnom luku nalazi enzim koji izaziva tzv. lakrima faktor, odnosno suznu reakciju oka. Polazeći od ideje da luku, kao takvom, aromu i ukus daju drugi sastojci, odstranili su ovaj enzim, zadržavajući na tako biološka i hranljiva svojstva luka.