
Kolač sa čokoladom i kokosom
Mnogobrojne ljubitelje kombinacije čokolade i kokosa će oduševiti ovaj recept. Imajte u vidu i da se kolač sprema izuzetno brzo i da postupak uopšte nije komplikovan.
05-04-2024
|11:40

Sastojci:
200g tamne čokolade (najmanje 70% kakaa), izlomljene na komadiće
200g putera
200g šećera
5 jaja
150g brašna
80g kokosovog brašna
1 kašičica praška za pecivo
Prstohvat soli
kokosovo brašno ili voće za posipanje
Priprema:
Zagrejte rernu na 180°C. Pripremite okrugli kalup za pečenje ( oko 22 cm) tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje. U posudi na pari otopite tamnu čokoladu i puter, povremeno miješajući dok ne postane glatko. U drugoj posudi, umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetla i penasta. Umutite smesu čokolade i putera u smesu jaja i šećera dok ne dobijete homogenu smesu. Dodajte brašno, kokosovo brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Lagano promešajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Izlijte smesu u pripremljeni kalup za pečenje i poravnajte je. Pecite tortu u prethodno zagrijanoj rerni oko 25-30 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu torte ne izađe čista. Izvadite tortu iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi u kalupu prije nego što je izvadite.
Kada se torta ohladi, izvadite je iz kalupa, pospite je kokosovim brašnom ili voćem po želji.
PRIJATNO!