
Kolač od jagoda i čokolade
Počela je sezona jagoda, pa zašto se ne biste počastili ovakvim desertom?
10-04-2017
|15:46
|Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci:
- 4 jaja
- 4 kašike smeđeg šećera
- 1 vanil šećer
- 4 kašike brašna
- 1 kašika gustina
- 2 kašike kakaa
- 100 ml ulja
- prstohvat soli
Fil s jagodama:
- 300 ml slatke pavlake
- 1 šlag
- 300-350 g svežih jagoda
- par kapi arome jagode
- 150 ml slatke pavlake
- 100 g tamne čokolade
Priprema: Rernu zagrejati na 180C. Za biskvit izmiksati žumanca sa šećerom i vanil šećerom, dodati i ulje, te na dva puta dodati prosejanu smesu od brašna, gustina i kakaoa. Belanca umutitin u čvrstu penu s malo soli i lagano špatulom dodati u nastalu gustu smesu od žumanaca i kakaoa. Pleh za pečenje prekriti papirom za pečenje i ravnomerno rasporediti smesu. Peći 20-ak min, proveriti da li je biskvit pečen. Izvaditi iz pleha, odvojiti papir za pečenje i pustiti da se biskvit ohladi. U međuvremenu napraviti fil. Slatku pavlaku izmešati sa šlagom, doodati aromu i seckane jagode, još malo izmiksati i rasporediti preko ohlađenog biskvita, kojeg ste nakon hlađenja vratili u pleh. Slatku pavlaku staviti na laganoj temperaturi, pa dodavati komadiće čokolade, pričekati par minuta da se čokolada rastopi, a potom izmešati da se rastopi do kraja. Preliti preko biskvita i ohladiti u frižideru pre serviranja.