Kako krastavac poboljšava naše zdravlje i lepotu?

Krastavac je dug, zelen i osvežavajući plod koji često koristimo za salatu, posebno kada dođe lepo vreme. Poreklom je iz Indije, ima blagi, osvežavajući ukus sličan dinji, a ponekad može biti blago gorak.

05-03-2025

|

11:39

|

Autor / Izvor: Naxi media, WebMD


Nutritivne vrednosti

Pola šolje (oko 100 g) sirovog, iseckanog ili naseckanog krastavca sadrži samo 19 kalorija. Krastavac je bogat vodom (oko 95%), a sadrži i manje količine vitamina K i vitamina A, kao i lignane – biljne jedinjenja sa potencijalnim zdravstvenim koristima.


Jedan srednje veliki, neoljušteni krastavac (oko 300 g) sadrži:

Kalorije: 30
Masti: 0 g
Ugljeni hidrati: 6 g
Proteini: 1 g
Vlakna: 1 g
Vitamin C: 6% preporučenog dnevnog unosa (PDU)
Vitamin K: 40% PDU
Magnezijum: 5% PDU
Kalijum: 7% PDU

Zdravstvene prednosti krastavca

Zahvaljujući visokom sadržaju vode, krastavac pomaže u hidrataciji organizma, dok vlakna doprinose zdravoj probavi i sprečavaju zatvor.


Vitamin K je važan za zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju.
Vitamin A poboljšava vid, jača imunitet i podržava rad srca, pluća i bubrega.
Lignani mogu smanjiti rizik od osteoporoze, srčanih bolesti i nekih vrsta raka.
Antioksidansi, poput beta-karotena, pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, koji mogu oštetiti ćelije i doprineti razvoju bolesti.

Krastavci mogu imati i spoljašnje benefite – stavljanje kriški na kožu može ublažiti opekotine od sunca, smanjiti otok i osvežiti kožu, zbog čega se često koriste za smanjenje podočnjaka i natečenosti.


Mogući rizici konzumacije


Krastavac je generalno bezbedan za konzumaciju, ali treba obratiti pažnju na pesticide koji se koriste tokom uzgoja. Pre konzumacije, preporučuje se temeljno pranje pod mlazom tople vode ili guljenje kore.


Krastavci prirodno imaju voštanu zaštitu na kori, ali nakon berbe proizvođači često dodaju sintetički vosak radi duže svežine. Iako nije štetan, vosak može zadržati prljavštinu i pesticide, pa je pranje ili guljenje dobra praksa. Međutim, u kori se nalazi najveći deo hranljivih sastojaka, pa je bolje birati organske krastavce i temeljno ih oprati.


Kako pripremiti i čuvati krastavce


Krastavci se najčešće peru, seku i dodaju u salate. Da biste sprečili prekomerno ispuštanje vode u salati, možete ih prethodno potopiti u blago posoljenu vodu.


Pri kupovini, izbegavajte krastavce koji su žuti, mekani, naborani ili imaju udubljenja – to su znaci prezrelosti i lošeg kvaliteta. Najbolje su čvrste, sjajne i tamnozelene plodove bez vidljivih oštećenja.


Čuvajte neoljuštene krastavce u frižideru, u pregradi za povrće. Ako imaju voštanu prevlaku, koristite ih u roku od nedelju dana. Ako su bez voska, konzumirajte ih ranije. Ne ostavljajte ih dugo na sobnoj temperaturi, jer brzo gube čvrstinu i postaju meki.