
Ako ste skloni glavobolji izbegavajte ovu hranu
Važno je znati da pojedine namirnice mogu da izazovu migrene i druge vrste glavobolja
25-10-2024
|10:12
|Autor / Izvor: Naxi media, Every Day Health

Svako ko je sklon migreni ili nekoj drugoj vrsti glavobolje svestan je koliko bolovi mogu da budu neprijatni. Kako biste smanjili mogućnost pojave ovakvog, iznenadnog bola i olakšali sebi život, možete da se potrudite da izbegavate pojedine namirnice. Ipak, imajte na umu da navedene namirnice neće uticati na svaku osobu na isti način, pa je neophodno da pratite svoj osećaj i testirate svoj organizam. To će vam pomoći da prepoznate nepovoljne uticaje pojedinih namirnica, odnosno da prepoznate potencijalne okidače.
Prema „Every Day Health“, ako dobijete glavobolje nakon jela, možda ih barem delimično izazovu određena hrana ili piće. Neurolog i specijalista za bolove na Institutu za neuronauke Northwell Health Physician Partners u Njujorku Noah L. Rosen kaže da je ovo stanje prilično uobičajeno.
Čokolada
Čokolada se često navodi kao okidač za glavobolje kod mnogih ljudi, što često dovodi do zaključka da je čokolada uzročnik tih glavobolja. Međutim, postoje argumenti koji ukazuju na to da ova veza možda nije tako direktna.
Naime, neurolog Rosen sugerira da mnogi ljudi koji pate od migrena iskuse povećanu glad i žudnju za hranom neposredno pre nego što počnu da osećaju glavobolju. Drugim rečima, konzumacija čokolade može biti posledica nadolazeće migrene, a ne nužno njen uzrok.
Vino i druga alkoholna pića
Sulfiti, koji se koriste kao konzervansi u belom i crvenom vinu, smatraju se potencijalnim okidačem migrene. To znači da vino može biti moćan okidač za neke ljude. Alkohol u bilo kom piću izaziva pojačan dotok krvi u vaš mozak i može dovesti do dehidracije, što može biti okidač za glavobolje.
Kafa
Malo kofeina može da vam pomogne da se rešite glavobolje, ali previše kofeina može vas učiniti podložnijim glavoboljama. Istraživanja pokazuju da ljudi koji pate od migrene treba da ograniče dnevni unos kofeina na 200 miligrama i da konzumiraju istu količinu kofeina otprilike u isto vreme svakog dana kako bi ograničili rizik od glavobolje.
Industrijski prerađeno meso
Iako nema dovoljno istraživanja koja pokazuju da prerađeno meso može da izazove glavobolju, neurolog Rosen kaže da nitrati koji se koriste kao konzervansi mogu da prošire krvne sudove i izazovu glavobolju kod nekih ljudi.
Hrana koja sadrži MSG za prevenciju migrene
Neurolog kaže da je mononatrijum glutamat (MSG), koji se nalazi u soja sosu i koristi se kao aditiv u drugim proizvodima, čest okidač glavobolje koja takođe može da izazove loše varenje.
Ovaj sastojak se prirodno nalazi u sastojcima kao što su hidrolizovani biljni protein, autolizovani kvasac, hidrolizovani kvasac, ekstrakt kvasca, ekstrakti soje i proteinski izolat, kao i u paradajzu i sirevima.
Hladni proizvodi
Neki ljudi mogu da osete glavobolju nakon što jedu sladoled. Ali pravi uzrok je zapravo reakcija na hladnoću. Lekari navode da bolovi brže nestaju, ali da u svakom slučaju hladne napitke i smrznute proizvode poput sladoleda jedete sporije.