-
Poslednjih 5 pesama
- Djordje Balašević - Pa dobro gde si ti
- Tony Cetinski - Krik
- Oliver Mandić - Smejem Se A Plakao Bih
- Goran Karan - Ne salji ladje
- Ana Stanić - Suncan dan
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
PreporučujemoRuska salata sa pršutom
Ruska salata tradicionalno se priprema za praznike, a nekada nije loše eksperimentisati sa ukusima i probati malo drugačije varijante jela koja su nam poznata. Ako volite eksperimente u kuhinji, slobodno dodajte pršutu u poznatu salatu.
-
ZdravljeAko brinete o zdravlju smanjite unos soli: Ova količina je dozvoljena na dnevnom nivou
Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, hipertenzija je vodeći faktor rizika za kardiovaskularne bolesti i smrtnost.
Ubrzajte metabolizam uz dva začina koja možete da dodate u kafuNajveći broj ljudi započinje dan uz ovaj popularan napitak. Uz dva začina ne samo što možete da obogatite ukus kafe, već možete i da ubrzate vaš metabolizam.
-
PutovanjaIdealno vreme da posetimo Solun
Solun, drugi po veličini grad u Grčkoj, ima bogatu istoriju, slikovite pejzaže i dinamičnu atmosferu koja ga čini neodoljivom destinacijom za putnike željne avanture i kulture. Ako već planirate negde da putujete a ne biste da idete daleko Solun može da bude savršena destinacija.
Neobičan hotel u Londonu: Ljudi plaćaju lošu uslugu, a osoblje ih vređa!Noćenje u hotelu Karen košta 220 evra, ali ovde osoblje nije ljubazno. Upravo suprotno, jer koncept u kome se gost vređa i dobija minimalnu uslugu funkcioniše savršeno.
-
PreporučujemoNajlakši način da očistite fuge i pločice u kuhinji
Napravite samo sredstvo koje će vam pomoći da se lako otarasite naslaga masnoće i prljavštine na pločicama.
Sačuvajte svežinu i hrskavost zelene salateDa li se i vama desilo da vam zelena salata istruli posle samo dva dana? To će se verovatno desiti ako je ne skladištite pravilno. Uz trik koji vam predstavljamo, a za koji su vam potrebni samo papirni ubrusi salata može da ostane sveža i do pet dana.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.30 117.12 117.94 CHF 119.04 119.88 120.72 USD 108.26 109.02 109.78
-
Ako ste skloni glavobolji izbegavajte ovu hranu
Važno je znati da pojedine namirnice mogu da izazovu migrene i druge vrste glavobolja
23-10-2023 | 10:26 | Autor/Izvor: Naxi media, Every Day Health
Foto: Bigstock, Body Stock
Svako ko je sklon migreni ili nekoj drugoj vrsti glavobolje svestan je koliko bolovi mogu da budu neprijatni. Kako biste smanjili mogućnost pojave ovakvog, iznenadnog bola i olakšali sebi život, možete da se potrudite da izbegavate pojedine namirnice. Ipak, imajte na umu da navedene namirnice neće uticati na svaku osobu na isti način, pa je neophodno da pratite svoj osećaj i testirate svoj organizam. To će vam pomoći da prepoznate nepovoljne uticaje pojedinih namirnica, odnosno da prepoznate potencijalne okidače.
Prema „Every Day Health“, ako dobijete glavobolje nakon jela, možda ih barem delimično izazovu određena hrana ili piće. Neurolog i specijalista za bolove na Institutu za neuronauke Northwell Health Physician Partners u Njujorku Noah L. Rosen kaže da je ovo stanje prilično uobičajeno.
Čokolada
Čokolada se često navodi kao okidač za glavobolje kod mnogih ljudi, što često dovodi do zaključka da je čokolada uzročnik tih glavobolja. Međutim, postoje argumenti koji ukazuju na to da ova veza možda nije tako direktna.
Naime, neurolog Rosen sugerira da mnogi ljudi koji pate od migrena iskuse povećanu glad i žudnju za hranom neposredno pre nego što počnu da osećaju glavobolju. Drugim rečima, konzumacija čokolade može biti posledica nadolazeće migrene, a ne nužno njen uzrok.
Vino i druga alkoholna pića
Sulfiti, koji se koriste kao konzervansi u belom i crvenom vinu, smatraju se potencijalnim okidačem migrene. To znači da vino može biti moćan okidač za neke ljude. Alkohol u bilo kom piću izaziva pojačan dotok krvi u vaš mozak i može dovesti do dehidracije, što može biti okidač za glavobolje.
Kafa
Malo kofeina može da vam pomogne da se rešite glavobolje, ali previše kofeina može vas učiniti podložnijim glavoboljama. Istraživanja pokazuju da ljudi koji pate od migrene treba da ograniče dnevni unos kofeina na 200 miligrama i da konzumiraju istu količinu kofeina otprilike u isto vreme svakog dana kako bi ograničili rizik od glavobolje.
Industrijski prerađeno meso
Iako nema dovoljno istraživanja koja pokazuju da prerađeno meso može da izazove glavobolju, neurolog Rosen kaže da nitrati koji se koriste kao konzervansi mogu da prošire krvne sudove i izazovu glavobolju kod nekih ljudi.
Hrana koja sadrži MSG za prevenciju migrene
Neurolog kaže da je mononatrijum glutamat (MSG), koji se nalazi u soja sosu i koristi se kao aditiv u drugim proizvodima, čest okidač glavobolje koja takođe može da izazove loše varenje.
Ovaj sastojak se prirodno nalazi u sastojcima kao što su hidrolizovani biljni protein, autolizovani kvasac, hidrolizovani kvasac, ekstrakt kvasca, ekstrakti soje i proteinski izolat, kao i u paradajzu i sirevima.
Hladni proizvodi
Neki ljudi mogu da osete glavobolju nakon što jedu sladoled. Ali pravi uzrok je zapravo reakcija na hladnoću. Lekari navode da bolovi brže nestaju, ali da u svakom slučaju hladne napitke i smrznute proizvode poput sladoleda jedete sporije.
-
Pročitajte i...Patite od migrene? Izbegavajte ovu hranu i pića
U zavisnosti od vaših jedinstvenih pokretača, moguće je da vaša ishrana može da doprinese vašim glavoboljama. Različite vrste hrane su povezane sa tupim, oštrim bolom, mučninom i problemima sa vidom zbog migrene.
Ovo su zdravstveni problemi koji češće pogađaju žene, a o kojima se malo pričaO nekim zdravstvenim stanjima i problemima se malo i nerado govori.
Ublažite glavobolju joga vežbamaSimptome glavobolje možete ublažiti joga vežbama, a uz preventivno vežbanje možete i sprečiti njihov ponovni nastanak.
Tačke čijom kompresijom možete umanjiti glavoboljuUzročnik nastanka glavobolje može se pretpostaviti na osnovu regije u kojoj je bol lociran. Ukoliko nije reč o učestalom, neretko preintenzivnom bolu, usled čega je obavezan odlazak lekaru, pokušajte da umanjite trenutni bol kompresijom nekoliko tačaka na telu.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: