Hrana bogata Cinkom

Cink je mineral koji ima mnogostruke benefite po organizam, ukoliko se plavilno i redovno unosi.

19-10-2021

|

14:15

|

Autor / Izvor: Naxi media

Jedan od najprirodnijih načina da se unese je putem hrane koju konzumiramo, a uvek uz dogovor sa stručnim licem moguće je uzimati određene suplemente kao deo preventive ili terapije.

Ukoliko se fokusiramo na cink koji nam dolazi iz hrane, ovo namirnice bi trebalo da uvrstite u vaš jelovnik.

Zeleno voće i povrće poput spanaća, celera, rukole, krastavca, avokada, graška je izvor cinka. Isto tako cink se nalazi u belom luku, pasulju, ali i brojnim semenkama poput susama, semenkama bundeve, konoplji, čia semenkama...

Jezgrasto voće takođe sadrži cink, pa se preporučuje konzumiranje badema, brazilskog oraha, leblebija...

Ostrige i morski plodovi su značajan izvor cinka, kao i losos, jastog, pileća džigerica...

Cink je važan u aktiviranju T limfocita, učestvuje u odbrambenom mehanizmu organizma, potpomaže procesu i regulaciji rasta, pomaže boljem pamćenju...Ovo su samo neki od benefita koje ovaj mineral ima po organizam.