Fenomenalan potaž od celera!
Sprema se brzo i jednostavno, a gotovo da ne postoji ništa što tako brzo može da vam povrati snagu i okrepi vas bolje od ukusnog potaža ili čorbe. Uzimajući u obzir da je celer izuzetno zdrav, a i da nam uskoro stiže sezona prehlada ovo je recept koji definitivno vredi da se zapiše ili zapamti.
15-10-2024
|10:58
|Autor / Izvor: Naxi media
Sastojci:
1 glavica celera (otprilike 500 g)
1 veći krompir
1 crni luk
2 čena belog luka
1 l povrtnog bujona
200 ml mleka ili pavlake za kuvanje
So i biber po ukusu
Maslinovo ulje ili puter (za prženje)
Svež peršun (za dekoraciju)
Priprema:
Ogulite i iseckajte celer, krompir, crni i beli luk. Na malo maslinovog ulja ili putera, propržite crni luk dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i kratko propržite. Dodajte celer i krompir, pa nastavite da pržite još nekoliko minuta. Prelijte povrće bujonom i kuvajte na srednjoj temperaturi dok celer i krompir ne omekšaju, otprilike 20-25 minuta. Kada je povrće kuvano, sklonite lonac sa vatre i izmiksajte sve u kremastu teksturu štapnim mikserom ili blenderom. Vratite supu na laganu vatru, dodajte mleko ili pavlaku za kuvanje, so i biber po ukusu. Kratko prokuvajte, uz povremeno mešanje. Potaž poslužite topao, ukrašen svežim peršunom i po želji, nekoliko kapi maslinovog ulja.
PRIJATNO!