Engleska pita sa jabukama
Naša domaća pita sa jabukama je savršen desert, ali ako volite da eksperimentišete probajte i englesku, starinsku verziju.
01-03-2024
|12:54
|Autor / Izvor: Naxi media
Sastojci:
Za testo:
250 g brašna
180 g putera
Prstohvat soli
6-7 kašika ledeno hladne vode
Za nadev:
1 kg jabuka
Sok i rendana korica 1 limuna
5-6 kašika šećera
1 vanilin šećera
4 kašike gustina (kukuruznog skroba)
Cimet po ukusu
50 g suvog grožđa
Za premaz:
3 kašike džema od kajsija
50 g šećera u prahu
Voda po potrebi
Malo soka od limuna
Priprema:
Promešajte brašno zajedno sa solju, a zatim koristeći prste utrljajte hladan margarin dok se ne formiraju krupne mrvice. Dodajte ledeno hladnu vodu i umesite testo. Umotajte ga u foliju i ostavite u frižideru.
Za nadev oljuštite jabuke i isecite ih na tanke polukrugove. Preventivno prelijte sokom od limuna da zadržite svetlu boju. Dodajte šećer, vanilin šećer, gustin, cimet i suvo grožđe, pa sve dobro promešajte. Podelite testo na dva dela, pri čemu jedan deo treba da bude malo veći od drugog.
Razvucite veći komad testa u krug pomoću oklagije i obložite kalup za tart koji ste prethodno namazali i posuli brašnom. Odsecite višak testa i dodajte ga manjem delu. Rasporedite nadev po većem krugu, a zatim ga prekrijte rastanjenim manjim krugom, spajajući krajeve.
Viljuškom izbockajte površinu testa i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 ºC oko 35-40 minuta. Nakon pečenja, premažite pitu zagrejanim pekmezom u koji ste dodali šećer u prahu, malo vode i malo soka od limuna.
PRIJATNO!