Engleska pita sa jabukama

Naša domaća pita sa jabukama je savršen desert, ali ako volite da eksperimentišete probajte i englesku, starinsku verziju.

01-03-2024

|

12:54

|

Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci:


Za testo:

250 g brašna
180 g putera
Prstohvat soli
6-7 kašika ledeno hladne vode


Za nadev:

1 kg jabuka
Sok i rendana korica 1 limuna
5-6 kašika šećera
1 vanilin šećera
4 kašike gustina (kukuruznog skroba)
Cimet po ukusu
50 g suvog grožđa

Za premaz:

3 kašike džema od kajsija
50 g šećera u prahu
Voda po potrebi
Malo soka od limuna


Priprema:


Promešajte brašno zajedno sa solju, a zatim koristeći prste utrljajte hladan margarin dok se ne formiraju krupne mrvice. Dodajte ledeno hladnu vodu i umesite testo. Umotajte ga u foliju i ostavite u frižideru.


Za nadev oljuštite jabuke i isecite ih na tanke polukrugove. Preventivno prelijte sokom od limuna da zadržite svetlu boju. Dodajte šećer, vanilin šećer, gustin, cimet i suvo grožđe, pa sve dobro promešajte. Podelite testo na dva dela, pri čemu jedan deo treba da bude malo veći od drugog.


Razvucite veći komad testa u krug pomoću oklagije i obložite kalup za tart koji ste prethodno namazali i posuli brašnom. Odsecite višak testa i dodajte ga manjem delu. Rasporedite nadev po većem krugu, a zatim ga prekrijte rastanjenim manjim krugom, spajajući krajeve.


Viljuškom izbockajte površinu testa i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 ºC oko 35-40 minuta. Nakon pečenja, premažite pitu zagrejanim pekmezom u koji ste dodali šećer u prahu, malo vode i malo soka od limuna.

PRIJATNO!