
Domaća pita sa jabukama i suvim grožđem
Domaća pita od jabuka je desert koji se ni ove jeseni ne propušta. Ako se ljubitelj jabuka, ali i suvog grožđa, sigurni smo da će vas ovaj recept oduševiti...
22-10-2025
|13:15
|Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci:
- 500 g kupovnih kora za pitu
- 5–6 većih jabuka
- 100 g suvog grožđa
- 4–5 kašika šećera (po želji, može i smeđi šećer)
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- 100 ml ulja (za premazivanje kora)
- 50 g sitno seckanih oraha ili badema (po želji)
- Prah šećer za posipanje (opciono)
Priprema:
Jabuke oljuštite, očistite i narendajte ili iseckajte na sitne kockice. Dodajte suvo grožđe, šećer i cimet. Po želji umešajte i orahe ili bademe. Dobro promešajte. Podmažite pleh uljem. Uzmite jednu koru, premažite je tanko uljem i stavite u pleh. Ponavljajte postupak sa polovinom kora. Ravnomerno rasporedite pripremljeni fil preko kora, pa preko fila stavite preostale kore, svaku premazujući uljem. Lagano pritisnite ivice i po vrhu premažite sa malo ulja. Zagrejte rernu na 180°C i pecite pitu oko 35–40 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Po želji pospite prah šećerom.
PRIJATNO!