Domaća pita sa jabukama i suvim grožđem

Domaća pita od jabuka je desert koji se ni ove jeseni ne propušta. Ako se ljubitelj jabuka, ali i suvog grožđa, sigurni smo da će vas ovaj recept oduševiti...

22-10-2025

|

13:15

|

Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci:

  • 500 g kupovnih kora za pitu
  • 5–6 većih jabuka
  • 100 g suvog grožđa
  • 4–5 kašika šećera (po želji, može i smeđi šećer)
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • 100 ml ulja (za premazivanje kora)
  • 50 g sitno seckanih oraha ili badema (po želji)
  • Prah šećer za posipanje (opciono)

Priprema:

Jabuke oljuštite, očistite i narendajte ili iseckajte na sitne kockice. Dodajte suvo grožđe, šećer i cimet. Po želji umešajte i orahe ili bademe. Dobro promešajte. Podmažite pleh uljem. Uzmite jednu koru, premažite je tanko uljem i stavite u pleh. Ponavljajte postupak sa polovinom kora. Ravnomerno rasporedite pripremljeni fil preko kora, pa preko fila stavite preostale kore, svaku premazujući uljem. Lagano pritisnite ivice i po vrhu premažite sa malo ulja. Zagrejte rernu na 180°C i pecite pitu oko 35–40 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Po želji pospite prah šećerom.

PRIJATNO!