Džem od šljiva

Napravite tradicionalni džem od šljiva, po uzoru na naše bake.

10-09-2015

|

13:24

|

Autor / Izvor: Naxi media


Sastojci:

 - 7 kg šljiva

 - 1 kg šećera

 - cimet i/ili klinčić i/ili 2 vrećice vanilin šećera

Priprema: Šljive oprati, povaditi košpice i uveče staviti u šerpu koju smo oblili hladnom vodom, zatim dodati šećer, otprilike na kilogram šljiva 150 gr šećera. Dobro promešati i ostaviti preko noći da šljive dobro puste svoj sok.Nakon što su šljive odstajale 10-ak sati, staviti kuvati uz mešanje. Možete dodati cimet i/ili klinčiće i/ili 2 vrećice vanilin šećera. Za ovu količinu šljiva i šećera džem treba kuvati otprilike 2 i po sata uz stalno mešanje, pogotovu pred kraj.Dok je još na vatri i ključa džem sipajte u čiste, suve, hladne tegle, ali skroz do vrha. Zatvorite poklopcem i odmah izvrnite tegle naopačke i neka tako odstoje 15 minuta.