Đumbir: Saveznik u jačanju imuniteta

Đumbir je biljka koja se zbog lekovitog dejstva preporučuje kao dodatak ishrani, pogotovo tokom hladnih dana kada je organizam oslabljen i podložan infekcijama i prehladama.

21-12-2016

|

14:11

|

Autor / Izvor: Naxi media

Jedna od najčešćih preporučljivih kombinacija jeste ona sa limunom. Mnogi ovu kombinaciju nazivaju "moćnim zaštitnikom imuniteta", a u narednim redovima saznajte i zbog čega.

Koren đumbira je moguće konzumirati u vidu nekoliko varijacija - svež, suv, u prahu, u kapsulama, ili kao sirup i ulje. Ipak, možda najlakša metoda jeste tzv. rendanje svežeg korena koje možete dodavati jelu.

Đumbir je biljka instančaog ljutkastog ukusa i mirisa, pa imajte to na umu kada ga budete dodavali. Njegova delotvorna dejstva odražavaju se na širok spektar oboljenja. Ova biljka, poreklom iz Azije, snažan je antioksidant, pomaže varenju, ublažava probleme respiratorniuh organa, probleme sa sinusima, uspešno pomaže lečenju ešerihije koli, lečenju jajnika, i kod kardiovaskularnih obolenja. Ali spisak ni tu nije gotov - đumbir pomaže kod lečenja upala i otoka, grčeva, za smanjenje bola kod mišićnih i koštanih problema kao što je artritis...

U kombinaciji sa medom, đumbiur postaje snažno sredstvo u lečenju prehlade, uple sluznica, kod kašlja i jača imuni sistem celokupnog organizma.

Ukoliko želite, možete napraviti sirup ili jednostavno dodavati med i đumbir kao dodatak piću ili jelu.


Sirup od đumbira i meda


Sastojci:

- 400 g đumbira
- 1 kg šećera
- 1,5 kg limuna
- 2 l vode

Priprema: Koren đumbira oljuštite i izrendajte, dodajte šećer, sipajte vodu i dobro promešajte. Zatim nacedite limun, promešajte, sipajte u 3-4 flaše i čuvajte u frižideru. Sirup pijte razblažen vodom u razmeri po želji. Napitak pijte 2 puta dnevno, jedan pre doručka.