
Domaći ajvar
Priprema zimnice je u toku, pa ukoliko već niste, evo načina kako da spremite neodoljiv ajvar.
13-10-2016
|14:41
|Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci:
- 20 kg crvenih paprika
- 1 litar ulja
- 200 ml sirćeta
- 1/2 kesice konzervansa
- so, biber
- 2-3 patlidžana
Priprema: Paprike ispeći i tako pečene ih slagati u dublji sud (dok su vrele) koji obavezno mora biti poklopljen kako bi se kožica potparila i odvojila od paprike. Oljuštiti, očistiti od semenki i samleti paprike. Isto uraditi i sa parlidžanom. Ulje dobro zagrejati u širokoj šerpi, pa dodati samlevene paprike i patlidžan. Pržiti dugo uz mešanje. Prvo mešati povremeno dok ajvar ne proključa a zatim neprestano. Pred kraj kuvanja dodati sirće i konzervans. Ajvar je gotov kada počne da ostaje jasan trag od varjače kojom se meša po dnu šerpe, odnosno kada je jako gust. Gotov ajvar posoliti po ukusu i dok je vruć sipati u tegle. Ostaviti ajvar preko noći u rerni na 60-80 stepeni C da se zapeče. Zatvoriti tegle najpre celofanom, pa potom i poklopcem i ostaviti na hladnom mestu.