Recept za ljuti ajvar

Došli su nam hladniji dani, pa već svi mislimo na pripremu zimnice i naravno na ajvar. Evo jednog fantastičnog recepta za ljuti ajvar...

30-09-2025

|

13:48

|

Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci:
 

10 kg crvenih paprika (rog)

4–5 ljutih papričica (ili po ukusu)

400–500 ml suncokretovog ulja

2 kašike soli (ili po ukusu)

2 kašike šećera

100 ml alkoholnog sirćeta

5–6 čenova belog luka

Priprema:

Ispecite paprike (i ljute papričice) na roštilju, plotni ili u rerni dok ne pocrne sa svih strana. Stavite ih u kesu ili poklopljenu posudu da se upare, pa ih ogulite i očistite od semena. Očišćene paprike sameljite na mašini za meso zajedno sa belim lukom. U velikoj šerpi zagrejte ulje, pa dodajte samlevene paprike. Kuvajte na srednjoj vatri, stalno mešajući, oko 2 sata dok se ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodajte so, šećer i sirće. Po potrebi dodajte još ljutih papričica ako volite jači ukus. Vruć ajvar sipajte u sterilisane tegle, dobro zatvorite i okrenite ih naopako 10 minuta. Čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

PRIJATNO!