Recept za ljuti ajvar
Došli su nam hladniji dani, pa već svi mislimo na pripremu zimnice i naravno na ajvar. Evo jednog fantastičnog recepta za ljuti ajvar...
30-09-2025
|13:48
|Autor / Izvor: Naxi media
Sastojci:
10 kg crvenih paprika (rog)
4–5 ljutih papričica (ili po ukusu)
400–500 ml suncokretovog ulja
2 kašike soli (ili po ukusu)
2 kašike šećera
100 ml alkoholnog sirćeta
5–6 čenova belog luka
Priprema:
Ispecite paprike (i ljute papričice) na roštilju, plotni ili u rerni dok ne pocrne sa svih strana. Stavite ih u kesu ili poklopljenu posudu da se upare, pa ih ogulite i očistite od semena. Očišćene paprike sameljite na mašini za meso zajedno sa belim lukom. U velikoj šerpi zagrejte ulje, pa dodajte samlevene paprike. Kuvajte na srednjoj vatri, stalno mešajući, oko 2 sata dok se ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodajte so, šećer i sirće. Po potrebi dodajte još ljutih papričica ako volite jači ukus. Vruć ajvar sipajte u sterilisane tegle, dobro zatvorite i okrenite ih naopako 10 minuta. Čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
PRIJATNO!