Dijetetičari tvrde da je ovo najbolje voće za zdravlje creva

Iako papaja nije među najpopularnijim voćkama u našoj zemlji, može se pronaći u bolje snabdevenim marketima i zaista vredi uvrstiti je u ishranu, posebno ako vodite računa o zdravlju creva. Zdravlje organa za varenje danas je jedna od najvažnijih tema u oblasti ishrane, i to s razlogom: ono utiče na mnoge aspekte opšteg zdravlja, od varenja, preko imuniteta, do raspoloženja. Zato nutricionisti sve češće ističu značaj konzumiranja voća, koje obiluje vlaknima, enzimima i korisnim mikronutrijentima.

18-08-2025

|

11:35

|

Autor / Izvor: Naxi media, Real Simple

Prema rečima dijetetičarke Samante Piterson, papaja zasluženo nosi titulu „prirodnog pomoćnika varenja“. U poređenju s drugim vrstama voća, papaja sadrži izuzetnu kombinaciju korisnih sastojaka: rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, enzima i vitamina koji zajedno doprinose zdravlju digestivnog trakta.

Kako deluju vlakna u papaji?

Rastvorljiva vlakna hrane dobre bakterije u crevima i usporavaju varenje, što umiruje gastrointestinalni trakt. S druge strane, nerastvorljiva vlakna povećavaju zapreminu stolice i pomažu redovnom pražnjenju creva, što je posebno korisno osobama koje pate od zatvora ili sporijeg varenja.

Osim vlakana, papaja sadrži i papain - prirodni enzim koji razlaže proteine u hrani, slično kao i enzimi koje naše telo proizvodi. Ovo može biti pravi spas ako imate problema sa nadimanjem, osećajem težine nakon obroka ili lošijom probavom. Papain može biti naročito koristan osobama koje imaju smanjenu količinu želudačne kiseline ili enzima, što je česta pojava s godinama ili tokom stresnih perioda.

Mikronutrijenti za dodatnu podršku crevima

Papaja je bogata vitaminom C i antioksidansima kao što su beta-karoten (prekursor vitamina A) i flavonoidi, koji štite sluzokožu creva i smanjuju oksidativni stres. Takođe sadrži i magnezijum i folat – nutrijente koji često nedostaju osobama sa crevnim disbalansom i problemima sa apsorpcijom.

Kako uvrstiti papaju u ishranu?

Ako je pronađete u prodavnici - slobodno kupite jednu ili dve zrele papaje i isprobajte neki od ovih načina pripreme:

1. U voćnoj salati

Papaja se odlično slaže s drugim tropskim voćem poput manga i pitaje. Možete je dodati i u osvežavajuću salatu sa dinjom i krastavcem, kao zamenu za dinju ili zajedno s njom.

2. U smutiju

Dodajte papaju u svoj omiljeni smuti, ili napravite kombinaciju s grčkim jogurtom ili kefirom, limunovim sokom, listićima nane i malo chia semenki. Ova kombinacija obezbeđuje enzime, probiotike, vlakna i antiinflamatorna svojstva.

3. Kao doručak u činiji

Prelijte ovsenu kašu, jogurt ili skutu komadićima papaje. Za slanu varijantu, napunite polovinu papaje (bez semenki) skutom ili kokosovim jogurtom, dodajte kriške avokada, malo maslinovog ulja i prstohvat morske soli. To je odličan balans vlakana, zdravih masti i proteina, idealan za creva i stabilan šećer u krvi.

4. Pečena ili grilovana

Ako volite pečeno voće, probajte papaju. Termičkom obradom papaja postaje još slađa i intenzivnijeg ukusa. Možete je poslužiti uz meso, kao prilog, ili preko jogurta, sladoleda ili skute.

5. U salsi

Za zanimljivu varijantu salse, upotrebite papaju umesto paradajza. Njena blaga slatkoća savršeno se kombinuje s crvenim lukom i ljutim papričicama.