
Devet napitaka koje treba da izbegavate ako vodite računa o zdravlju
Neka pića koji mnogi od nas svakodnevno kozumiraju predstavljaju rizik za zdravlje. Možda smatramo da su neka zdravija i bolja opcija od gaziranih pića, ali neki podaci govore suprotno.
29-04-2025
|10:16
|Autor / Izvor: Naxi media, msn.com

Energetska pića i napici za vežbanje
Neki smatraju da su ovi napici dobrodošli pre treninga, ali zapravo ova pića mogu da povećaju krvni pritisak i nivo stresa, kaže nutricionistkinja Kajli Ivanir. Osim toga, mogu da ometaju san, jer sadrže velike količine kofeina i drugih stimulansa.
- Drugi neželjeni efekti viška stimulansa koji se nalaze u napicima pre treninga i energetskim napicima su glavobolja i mučnina - rekao je Ivanir.
Pored toga, oni takođe imaju veštačke zaslađivače i ukuse koji mogu negativno da utiču na zdravlje creva i mozga.
Kokteli
Možda su ukusni, ali ljudi koji vole ova pića treba da razmisle o tome šta piju jer prosečan slatki koktel sadrži ne samo alkohol već i fruktozni sirup. Nijedan od ovih sastojaka nije dobar za jetru. Jetra je izuzetno važan organ jer obrađuje tečnosti koje prolaze kroz telo. Ovo ugrožava sposobnost jetre da filtrira toksine i sprečava pretvaranje fruktoze u glukozu.
Kao rezultat toga, ne možemo da se detoksikujemo, a višak fruktoze skladištimo kao mast. To onda može izazvati povećanje triglicerida i lipida u krvi, a to je jedan od uzroka masne jetre.
Gazirana pića
Gazirana, slatka i zašećerena bezalkoholna pića su izuzetno popularna širom sveta, ali je poznato da njihovo prekomerno konzumiranje nije dobro za naš organizam. Prosečna boca bezalkoholnog pića sadrži 60 grama šećera. Ljudima se generalno preporučuje da smanje količinu šećera u ishrani. Idealna ravnoteža je da šećer čini 10% vašeg dnevnog unosa kalorija, kaže Ejmi Gorin.
Alternativa slatkim gaziranim pićima je gazirana voda sa limunom ili pomorandžom.
Ledeni čaj
- Ledeni čaj sadrži uglavnom istu količinu šećera koliko i gazirana pića. Postoji veza, između onih koji piju velike količine ledenog čaja i onih koji obole od dijabetesa tipa 2 - pojasnio je američki nutricionista Džinan Bani.
Sok sa aditivima
Stručnjaci kažu da je uobičajeno da kompanije koje proizvode pića u sok dodaju razne aditive, tako da piće samo dobija dodatne prazne kalorije.
Pića sa veštačkim zaslađivačima
Veštački zaslađivači kao što su aspartam i sukraloza su loši za mikrobiom i zdravlje naših creva.
Loše su za naše celokupno zdravlje jer creva igraju ključnu ulogu u mnogim sistemima tela kao što su imunitet, hormoni, proizvodnja serotonina i apsorpcija hranljivih materija.
Pića obogaćena nektarom agave
Agavin sirup je zaslađivač napravljen od soka biljke agave. Zamena za šećer je postala sve popularnija poslednjih godina zahvaljujući svojim navodnim zdravstvenim prednostima u poređenju sa medom i šećerom. Međutim, prema Kajli, to je kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze koji se maskira kao zdrav alternativni zaslađivač.
Proizvodi od agave koji se prodaju u supermarketima obično sadrže 80 do 90% fruktoze. Normalno, jetra pretvara fruktozu u glukozu, ali previše unosa znači da se pretvara u mast. Ovaj višak masti, kaže Kajli, pokazaće se na stomaku.
Frape
Možda su sve popularniji, ali frapei su puni šećera i masti. Ovo je, ističe Kajli, kombinacija šećera iz sirupa i zasićenih masti koje obično potiču iz slatke pavlake.
Uprkos tome što su ukusni, masti i šećer dovode do akumulacije viška masti zbog povećanja hormona insulina. Takođe mogu dovesti do metaboličkog sindroma i insulinske rezistencije.
Ledena kafa
Ledena ili smrznuta kafa sa mlekom sadrži slične količine šećera kao i gazirano piće. Zaslađeni napici od kafe identifikovani su kao dijetetski artikli koji značajno doprinose dodatnom unosu šećera, piše msn.